Cinematik Jacquesovi Audiardovi

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cinematik_logo_resizeMedzinárodný filmový festival Cinematik sa rozhodol tento rok prejaviť uznanie jednému z najvýraznejších francúzskych režisérov súčasnosti Jacquesovi Audiardovi. V rámci tradičnej retrospektívnej sekcie Rešpekt budú mať diváci možnosť vidieť všetky jeho filmy, vrátane v Cannes oceneného a na Oscara nominovaného Proroka. 6. ročník MFF Cinematik sa bude konať 9. – 15. septembra v Piešťanoch

.

Jacques Audiard (1952) začínal v osemdesiatych rokoch ako scenárista úspešných žánrových filmov (okrem iného aj Profesionál s Jacques_Audiard_resizeJean-Paul Belmondom) a  v deväťdesiatych rokoch prešiel k režírovaniu filmov vlastných. Hneď svojím prvým filmom z roku 1993 Pozeraj sa, ako padajú získal tri francúzske národne ceny Cézar, vrátane ceny za najlepší debut. Už v tomto road-movie s Jean-Louis Trintignantom a Mathieu Kassovitzom v hlavných úlohách vidno Audiardov záujem o kriminálny žáner, kde však akcia slúži skôr na vykreslenie postáv.

S oboma hercami spolupracoval Audiard aj na svojom druhom filme Samozvaný hrdina z roku 1996. Ten sa odohráva vo vojnovom Paríži a sleduje príbeh muža, ktorý sám seba pasuje do roly hrdinu. Audiard sa týmto filmom, ocenenom v Cannes za najlepší scenár, vyjadruje k vo Francúzsku stále citlivej téme kolaborácie s Nemeckom. V roku 2001 nasledoval film Čítaj mi z pier s ďalšou The_Beat_That_My_Heart_Skipped_Jacques_Audiard_resizefrancúzskou hviezdou Vincentom Casselom. Film rozpráva príbeh o vzťahu takmer nepočujúcej sekretárky a prepusteného väzňa a bol opäť ocenený troma Cézarmi. Ďalšími dvoma filmami Audiard týmto cenám už úplne dominoval, keď ich získal 8, resp. 9. Osem Cézarov, vrátane tých za najlepší film, réžiu a scenár, získal film Tlkot môjho srdca sa zastavil z roku 2005. Opäť vidíme výraznú mužskú postavu s kriminálnym pozadím, ktorá však chce zanechať svoj doterajší život a vrátiť sa k svojim dávnejším ambíciám – a stať sa klavírnym virtuózom. Tak ako aj v predchádzajúcich filmoch, Audiard pracuje so silným scenárom, pričom dôraz kladie na postavu a jej reakcie na udalosti, v ktorých sa chtiac-nechtiac nachádza.

Zatiaľ posledným a zároveň najúspešnejším Audiardovym filmom je Prorok z roku 2009, ocenený Veľkou cenou poroty v Cannes a 9 Cézarmi. Okrem mnohých ďalších cien získal cenu BAFTA v kategórii Najlepší neanglicky hovorený film a v rovnakej kategórii bol nominovaný na Oscara. Prorok rozpráva príbeh mladého Araba, ktorý je po príchode do Prorok_resizeväzenia nútený pracovať pre korzickú mafiu. Opäť ide o príbehový film, pracujúci s prelínaním kriminálnych žánrov, ktorý má svoj ťah aj bez spektakulárnej akcie. Naopak, stojí na výraznej postave a hereckom výkone viackrát oceneného mladého Tahara Rahima.

Tradičná sekcia Rešpekt na MFF Cinematik si dáva za cieľ predstaviť slovenskému publiku súčasných európskych tvorcov, ktorí svojimi filmami pravidelne potvrdzujú a upevňujú svoju pozíciu popredných autorov svetovej kinematografie. Minulý rok bola takto predstavená tvorba Nicolasa Winding Refna, predtým, napríklad François Ozona, či Venturu Ponsa.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.