Mesiáš (Messiah, TV seriál)

Rozdiel v popularite  zobrazovania náboženských postáv je evidentný pri porovnaní s islamom i judaizmom, aby sme ostali len pri monoteistických náboženstvách. Ďalej na východ by sa nič nezmenilo na tvrdení, že biblická inšpirácia má v Mesias resizepríbehoch, ako literárnych tak filmových zelenú, bez ohľadu na generačný vkus i náboženské  preferencie.

Najnovší americký Mesiáš je updatovaným hrdinom 21. storočia a jeho rola je upravená pre dôležitú intervenciu v najhorúcejších svetových konfliktoch. Zároveň má čo povedať na tému  večnosti a všetkých metafyzicko

transcendentných záležitostí. Scenárista Michael Petroni zasadzuje v úvode Mesiáša rovno na izraelsko-sýrsku hranicu a testuje jeho rady na davoch zúfalých migrantov. Vedie ich z Damašku priamo na hranicu a sľubuje záchranu. Otázka viery je tu kľúčová, lebo pred hlavňami izraelských vojakov ide naozaj o život. Po tomto defilé sa presúva do Texasu. Zúri tu hurikán a zúfalí ľudia tu konajú zúfalé  skutky. Jeho zásahy sú neočakávané a neštandardné. V tomto ohľade bol seriál skutočne koncipovaný Mesias4 resizeskvelo. Dramaturgia napätia udržiava pozornosť počas všetkých ôsmych dielov, v priebehu ktorých sa okrem iného odohrá i dráma  viery, dôvery v možnosti  "božieho syna" .

Cestu podozrivého kazateľa sleduje od začiatku agentka CIA Eva Gellar (Michelle Monaghan) s kolegom z Mossadu Avim (Tomer Sisley). Do dejovej štruktúry sú zapracované aj ich individuálne príbehy so zložitým rodinným pozadím. Scenárista v nich rozvíja tému osamelosti, odcudzeného vzťahu k otcovi a nastupujúcej choroby v prípade Evy a nič radostné nepridelil ani Aviramovi. Pohybuje sa v kruhu nefunkčnej rodiny, plnej vzdoru a neporozumenia. Navyše ho prenasledujú démoni minulosti, zosobnené v postave chlapca, ktorého zastrelil pri jednom z výsluchov. K ich práci patrí  racionálny cynizmus, nedajú sa Mesias5 resizepresvedčiť ani strhnúť a pochybujú o všetkom, čo len trochu súvisí s možnosťou, že sú svedkami javu neobyčajného, nezaraditeľného a nepostihnuteľného.CIA pátra po minulosti Mesiáša a výsledky oprávňujú  predpoklady, že ide osobu s registrovanou psychiatrickou diagnózou.  

Túto trojicu, Mesiáša a jeho "prenasledovateľov", dopĺňajú ďalšie, dvojica palestínskych chlapcov Džibrila a Samera, účastníkov pochodu k izraelskej hranici. Obaja sa stanú objektmi politickej i náboženskej manipulácie a nakoniec je to i manželský pár Felix a Anna s dcérou Rebeccou. On je kazateľ v texaskom kostole a prítomnosť Mesiáša má pre všetkých troch osudový význam. Vira v uzdravenie vedie k Mesiášovi aj matku s dcérkou, chorou na rakovinu. Pomoc tak jednoduchá ale nie je. Riadi sa inou logikou a záchrana života nie je vždy jediná priorita.

Mesias12 resizeVýber hlavnej postavy nemohol byť lepší. Charizmatický belgický herec marockého pôvodu Mehdi Dehbi dal postave nepatetickú, spirituálnu iskru a zároveň hypnotický sexappeal, čiže všetko, čím sa dá vysvetliť  vplyv na davy, uvádzajúci tajné služby do šialenstva. Stačí si domyslieť dosah všetkého, čo povie, alebo urobí. Áno, chodí aj po vode, a to priamo pred Bielym domom, alebo tam niekde. Dôležité je, že ho snímajú kamery a od nervozity i úžasu podupávajú novinári s mikrofónmi. Naplnia sa tak všetky úrovne prítomnosti  „božieho syna“. On to, samozrejme, neskrýva, odvoláva sa na svojho otca, volá po odzbrojení u samotného amerického prezidenta a udeľuje lekcie morálky. Asi by sme si vedeli dobre predstaviť satirickú verziu celej evanjelizačnej púte, ale tento seriál sa dokázal od zjednodušujúcich schém odpútať a zbaviť náboženského Mesias2 resizedidaktizmu. Ten si môžete na ukážku "nalistovať" na Netflixe v seriáli americkom seriáli AD Kráľovstvo a impérium z roku 2015.

Lokalizácii Mesiáša do konkrétnych časových i geografických súradníc nechýba jemná dávka irónie, lebo je to Iránec  z rodiny, ktorá ani vzdialene nedisponuje nejakými znakmi nepozemského pôvodu. Payam Golshiri, tak znie občianske meno Mesiáša, študuje v USA a Eva zistí, že bol žiakom známeho kritika kapitalizmu Oscara Wallacea, venoval mu dokonca i svoju knihu. Zisťuje presne to, čo chce zistiť, kontakty na Rusko, odhaľuje okolo neho dobre zorganizovanú sieť. Keď to v telefonickom rozhovore predostrie Wallaceovi, vysmeje sa jej. Realita vyzerá úplne inak. Svoju verziu Mesiáša má aj Aviram, podozrieva ho, že je súčasťou islámskeho komplotu proti štátu Izrael a dôkazy, samozrejme, nájde. Eva v záverečnej časti sedí v nočnej kaviarni Mesias13 resizea číta na stene načmáraný výrok Oprah Winfrey, slávnej americkej moderátorky: "Staneš sa tým, v čo veríš." V  polohe faktografického relativizmu keď je svet naplnený pravdami a ich výber je záležitosťou potreby a vkusu, je seriál  najzaujímavejší. Aj z toho dôvodu, že po skúsenosti s nedôveryhodnosťou reality je ďalším krokom pátranie v širších hraniciach, s náboženským manuálom v rukách. Príbeh božieho syna je príbehom kresťanským, pre moslimov je jedným z prorokov a židia jeho poslanie dôsledne vyvracajú. Svoju identitu dokazuje nadprirodzenými schopnosťami, ale tie sú vzápätí spochybnené, chytené do osídel nedôverujúceho racionalizmu, lebo ten už zo svojej podstaty vyvracia možnosť viery, bez podpory vedeckých dôkazov. Toto „kognitívne“  balansovanie  je  v jednotlivých Mesias11 resizečastiach seriálu vydarene projektované do príbehov hrdinov a ich osudov.

Menej stráviteľné je politické angažmán Mesiáša, radí americkému prezidentovi plošné stiahnutie vojsk zo všetkých častí sveta a tuším aj odzbrojenie. V rozhovoroch sa prezident nejakého poradcu pýta, za ako dlho by sa  to dalo realizovať v Pobaltí. Znalcovi pomerov, ale i samotným Lotyšom, Litovcom alebo Estóncom musela naskočiť husia koža a v Moskve by sa v reáli mohutne oslavovalo. Tu je scenárista preukazateľne vedľa. Na Mesias6 resizepodobné návrhy na Blízkom východe si zrejme netrúfal.  

Princíp šachovnice pri konštruovaní scenára sa v tomto prípade osvedčil, poskytol dostatok materiálu pre budovanie ako situačného, tak intelektuálneho napätia, obsiahol celú škálu tematických rovín, dokázal sledovať pravidlá žánru a pritom hovoriť o veciach večných bez exaltovanosti a zbytočného pietizmu. Zároveň provokoval ako ateistov, tak veriacich, lebo premýšľať o tom, čomu veríme je zároveň popieraním toho, čomu neveríme. Rovnováha týchto závaží je dnes viac než inokedy mimoriadne krehká.

Mesias10 resizeMesiáš (Messiah, TV seriál) USA, 2020
Dĺžka: 7 h 34 min (8 dielov)
Manažér projektu: Michael Petroni
Réžia: James McTeigue, Kate Woods
Scenár: Michael Petroni
Kamera: Danny Ruhlmann
Hudba: Johnny Klimek
Strih: Martin Connor, Joseph Jett Sally
Scénografia: Cece Destefano, Hugh Bateup
Kostýmy: Justine Seymour
Hrajú: Mehdi Dehbi, Michelle Monaghan, Jane Adams, Melinda Page Hamilton, Stefania LaVie Owen, Tomer Sisley, Wil Traval, Barbara Eve Harris, Hugo Armstrong, Assaad Bouab, Kenneth Miller, Rona-Lee Shim'on, Siddiq Saunderson, Naby Dakhli, Sayyid El Alami, John Ortiz, Beau Bridges, Abby Glover
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD. cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.