Vyhlásenie Slovenského filmového ústavu k situácii na Ukrajine

SFUlogo resizeSlovenský filmový ústav v Bratislave ostro odsudzuje agresívny zásah Ruskej federácie do suverenity Ukrajiny a vyjadruje solidaritu a plnú podporu jej obyvateľom. Odmietame nevyprovokované násilie, bezprecedentný vstup ruských vojsk na zvrchované územie Ukrajiny, ktorý ohrozuje ľudí na Ukrajine a pokúša sa o destabilizáciu mieru v Európe.

Slovenský filmový ústav vyznáva hodnoty slobody, demokracie a humanizmu a považuje za povinnosť vyjadriť svoj postoj v týchto pre Ukrajinu ťažkých časoch. Umenie je zo svojej podstaty pacifistické a spája ľudí bez ohľadu na ich národnosť či štátnu príslušnosť. Chceme, aby aj naši ukrajinskí kolegovia filmári, ako aj všetci občania Ukrajiny boli slobodní, mali právo na sebaurčenie, bezpečnosť a existenciu bez strachu o vlastný život a život svojich blízkych.

Občania Slovenskej republiky majú historickú skúsenosť s porušovaním ľudských práv a slobôd, a preto odsudzujeme akékoľvek snahy o jej opakovanie. Pridávame sa k vyjadreniam kultúrnych inštitúcií a univerzít v našej krajine, aby sme využili náš intelektuálny a kultúrny potenciál na hľadanie mierových riešení a podporu politickej stability v regióne a v Európe.

Slovenský filmový ústav ako člen Medzinárodnej federácie filmových archívov (FIAF) sa aktívne pridáva k jej výzve na podporu Národného centra Oleksandra Dovženka v Kyjeve. Solidaritu svojmu partnerovi prejavuje okrem morálnej podpory aj finančne – zbierkou zamestnancov inštitúcie, ktorú zašle na účet mimovládnej organizácie Vostok SOS https://vostok-sos.org/en/ukraine-under-fire-support-vostok-sos-aid-operation/.

V Bratislave 28. 2. 2022

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.