Zomrel legendárny režisér Peter Bogdanovich

Peter BogdanovichPeter Bogdanovich, americký filmový tvorca, ktorý sa angažoval ako herec, scenárista, no hlavne ako režisér zomrel 6. januára 2022 vo veku 82 rokov. O jeho úmrtí informoval podľa agentúry AFP jeho agent.

Narodil sa 30. júla 1939 v americkom New Yorku ako syn imigrantov (matka bola Rakušanka a otec Srb), ktorí ušli z Európy pred nacistami. Pôvodne študoval herectvo, no neskôr ho začala viac lákať filmová réžia. Tam si na svoje konto pripísal i svoje najväčšie úspechy. Kým jeho herecká kariéra nebola až tak výrazná, ako režisér bol považovaný za jedného z autorov obdobia Nového Hollywoodu, respektíve americkej novej vlny v rámci ktorej sa zaradil bok po boku takých velikánov ako William Friedkin, Brian De Palma, Martin Scorsese, Steven Spielberg, či Francis Ford Coppola.

Debutoval snímkou Terče (1967) a už o štyri roky neskôr sa preslávil vďaka Poslednému filmovému predstaveniu, nominovanému na Oscara v ôsmich kategóriach. Sám Bodganovich mal šancu na úspech v kategóriach režisér a adaptovaný scenár, no nakoniec neuspel. Z jeho ďalších filmov spomeňme Čo ďalej, doktor? (1972) s Barbrou Streisand, Papierový mesiac (1973), za ktorý získala Oscara iba desaťročná Tatum O'Neal, či Maska (1985) so Cher. V roku 1990 nakrútil pokračovanie svojho Posledného filmového predstavenia pod názvom Texasville. Za zmienku stojí aj snímka A všetci sa smiali (1981) s Audrey Hepburn venovaná pamiatke jeho zavraždenej milenky Dorothy Stratten. V neskoršom období svojej kariéry si zahral aj v populárnych Sopranovcoch, nakrúcal i rôzne dokumenty a písal knihy venujúce sa filmom. Svojim dielom ovplyvnil ďalších známych tvorcov ako Quentin Tarantino, David Fincher, Sofia Coppola, či Wes Anderson.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.