Koleso času (The Wheel of Time, TV seriál)

Cas3 resizePod súhrnným názvom Koleso času sa ukrýva úspešná fantasy sága od autora Roberta Jordana. Tú prevzal po jeho smrtí v roku 2007 Brandon Sanderson, ktorý pomohol dokončiť jeho dielo poslednými troma knihami (pôvodne mala byť iba jedna, no kvôli rozsiahlosti materiálu sa dočkala rozdelenia). Celkovo tak táto séria obsahuje 15 častí, pričom tá záverečná vyšla pred deviatimi rokmi pod názvom Spomienka nasvetlo. No hoci sa o televíznej adaptácii povrávalo už pred dvoma dekádami, realitou sa stala až vlani, kedy sa v druhej polovici novembra objavili na streamovacej službe Amazon Prime prvé tri diely.

V centre diania je pätica mladých dedinčanov, ktorí sa snažia pokojne nažívať vo svojej domovine, plniť si svoje životné ciele a trápia ich bežné Cas7 resizeproblémy ako ostatných ľudí ich veku. To sa však náhle zmení po príchode tajomnej Moiraine (vynikajúca Rosamund Pike ako jasne najsilnejší článok celého projektu), členky magického rádu Aes Sedai pozostávajúceho výhradne zo žien. Tá im totiž odhalí, že jeden z nich je Znovuzrodeným drakom a podľa prastarého proroctva môže zachrániť ľudstvo pred Temným, zlou entitou túžiacou po chaose. Spoločne sa tak vydávajú na cestu do sídla rádu, Bielej Veže s cieľom odhaliť, kto z nich môže raz a navždy zabrániť Temnému v úniku zo svojho väzenia a započať posledný boj.

Ak sa vám bude po prečítaní predošlých riadkov javiť, že premisa prvej série adaptujúcej hlavne úvodnú knihy ságy Oko sveta neznie veľmi originálne, máte nepochybne pravdu. S podobným námetom totiž pracuje nejedno hrdinské fantasy, pričom tu je navyše i vcelku badateľná inšpirácia Tolkienovym Pánom Prsteňov. Posúďte sami – i tam máte skupinku priateľov, ktorí sú nútení opustiť domov, s cieľom zničiť akési ultimátne zlo, i tam ich Cas6 resizeneustále prenasledujú jeho poskokovia a na ceste ich sprevádza v pozícii lídra skúsený mág. A to spomínam len to, čo zrejme udrie divákovi do očí ako prvé a vynechávam ďalšie menšie detaily. Takto povedané to však znie až zbytočne dehonestujúceho, nakoľko čuduj sa svete, Jordanov svet ponúka i napriek tomu dostatok unikátnych prvkov na to, aby dokázal opodstatniť svoju existenciu.

Pozitívne je, že sa to darí predávať aj seriálovej adaptácii. Svet, v ktorom môžu plnohodnotne vládnuť mágiou iba ženy a muži pri jej dlhodobom používaní zošalejú, má svoje čaro a čím viac sa do neho divák začne ponárať, tým viac začne oceňovať jeho aspekty. Sprvoti sa to možno nemusí javiť, no prvá osmička dielov disponuje vcelku atraktívnou atmosférou nielen vďaka obstojnej výprave. Vďačiť za to môže i živo Cas9 resizepôsobiacemu prostrediu, relatívne funkčným vzťahom medzi jednotlivými protagonistami, zaujímavo vykresleným frakciám, či politickým intrigám medzi sestrami rádu Aes Sedai. Dojem niečoho výnimočného sa síce nedarí navodzovať, no v tomto prípade sa na jazyk derie i trochu kacírska otázka, či nie sú scenáristi predsa len trochu limitovaní predlohou...

Čo sa týka samotného obsahu, ani táto adaptácia sa, samozrejme, nezaobišla bez (ne)vynútených zmien. Primárne sa síce zaoberá prvou knihou série, no obsahuje i prvky z druhej a tretej. Viacero dejových línií je neprekvapivo vynechaných, či upravených, priestor pre niektoré postavy je menší a pribudlo i zopár nových. V zásade však platí, že sa poväčšine drží zdrojového materiálu a nestranný divák by nemal mať pocit, že tu chýba niečo zásadné, čo by malo brániť lepšiemu chápaniu zápletky. No, samozrejme – Cas8 resizekto chce psa biť, palicu si nájde a inak tomu nebude ani v tomto prípade. Zároveň platí, že nie všetky scenáristické rozhodnutia padajú na úrodnú pôdu. Týka sa to aj finále, kde je behom chvíľky znegovaná smrť jednej z postáv, keďže budúcnosti má ešte zohrať dôležitú úlohu. Z tohto pohľadu je to pritom pochopiteľné, v seriálovom spracovaní to však pôsobí o to zbytočnejšie.

Seriál sa však iba rozbieha a vzhľadom k existencii ďalších trinástich pokračovaní - jedna z kníh je totiž prequel - je stále z čoho čerpať. V niečom je dobrý už teraz, v niečom má rezervy – platí to aj o miestami nevyrovnanej trikovej kvalite - a je len na tvorcoch, či si budú brať zo zdrojového materiálu len to najlepšie a postupne vychytávať i ďalšie mušky na kráse. Potenciál na niečo podobné tu totiž určite je.

Cas10 resizeKoleso času (The Wheel of Time, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 7 h 49 min. (Minutáž: 54–62 min.)
Manažér prjektu: Rafe Judkins
Réžia: Uta Briesewitz, Salli Richardson-Whitfield, Wayne Yip, Ciaran Donnelly
Predloha: Robert Jordan (kniha)
Scenár: Rafe Judkins, Amanda Kate Shuman, Dave Hill, (viac)
Kamera: David Moxness, David Luther
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Chris Barwell, Joe Sawyer
Zvuk: Matthew Skelding
Scénografia: Connery Davoodian, Beatrice Brentnerová
Kostýmy: Isis Mussenden
Producenti: Rosamund Pike, David Brown
Hrajú: Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine Madden, Michael McElhatton, Zoe Robins, Marcus Rutherford, Josha Stradowski, Daryl McCormack, Sophie Okonedo, Álvaro Morte, Kae Alexander, Kate Fleetwood, Alexandre Willaume, Priyanka Bose, Stuart Graham, Lolita Chakrabarti, Hammed Animashaun, Barney Harris, Peter Franzén, Maria Doyle Kennedy, Rebecca Tanwen, Pasha Bocarie, Jennifer K Preston, Abdul Salis, Johann Myers, Magdalena Sittova, Sandra Yi Sencindiver, Thomas Chaanhing, Izuka Hoyle
Distribúcia: Amazon Prime
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.