Nadácia (Foundation, TV seriál)

Found resizeKnižnú sériu Foundation písal spisovateľ Isaac Asimov v priebehu celého polstoročia a číta dohromady sedem románov. Prvá trojica kníh; Nadácia, Nadácia a ríša a Druhá nadácia (1951-1953) bola považovaná za uzavretú trilógiu, Asimov sa ale k látke neskôr vrátil a rozšíril toto univerzum o ďalšie diela (posledný román A zrodí sa Nadácia bol napísaný v roku 1991). Išlo skutočne o múdre rozhodnutie, pretože Asimov sa rozhodol všetky dejové línie aj ústredné záhady uzavrieť a objasniť. Určite sa pýtate, ako je možné, že dodnes jeden z pilierov science fiction literatúry minulého storočia do roku 2021 nikto nenakrútil. Odpoveď tkvie predovšetkým v obrovskej košatosti vytvoreného univerza, ale aj v obrovských časových skokoch v naratíve a nakoniec aj v absencii väčšieho množstva megalomanských vesmírnych bitiek.

Istú dobu sa snažil látku správne uchopiť aj samotný filmový „kazisvet číslo 1“ Roland Emmerich, ale z logických dôvodov sa zdvihla u Found2 resizefanúšikov predlohy obrovská vlna nevôle. No a odvtedy bolo opäť okolo projektu ticho. Podobne je to však aj s ďalšími Asimovovými románmi a poviedkami. Hollywood si skrátka s týmto spisovateľom nevie príliš rady a jediným skutočne kvalitným spracovaním predlohy bol akčný film Ja, robot z roku 2004. Úspech však tkvel najmä v tom, že tvorcovia sa rozhodli vymyslieť úplne nový príbeh a z poviedkovej zbierky si zobrali iba tri zákony robotiky.

To najzásadnejšie rozhodnutie nakoniec učinili tvorcovia David S. Goyer a Josh Friedman, ktorí spolu napísali napríklad scenár k Terminátorovi: Temnému osudu. Obaja adaptovali romány z Nadácie ako seriál a v roku 2021 nakrútili pre streamovaciu Aplle+ prvú sériu. Samozrejme, s vyhliadkou ďalších pokračovaní, pretože do jednej série sa celá sága skrátka vtesnať nedá. Projekt bol od počiatku veľmi sledovaný a výsledok netrpezlivo očakávaný. Ako to však pri podobných projektoch chodí, mnoho divákov a znalcov predlohy je z výsledku vo väčšej či menšej miere sklamaných. Goyer sa s Friedmanom Found4 resizerozhodli, že sa nebudú striktne držať udalostí z prvej knihy a budú vytvárať aj samostatné dejové línie. Literárnych puritánov môžu síce takéto veci vyrušovať, drvivá väčšina divákov však očakáva predovšetkým samostatne fungujúce televízne dielo.

Príbeh sa odohráva v ďalekej budúcnosti, keď istý matematik menom Hari Seldon vypočíta, že celú galaktickú ríšu čakajú tisícky rokov úpadku. Preto sa rozhodne prostredníctvom zložitých kalkulácií pripraviť plán pre minimalizáciu škôd. Nie každý je o vedeckej správnosti jeho plánu presvedčený, a to vrátane panovníka celej galaxie, s ktorým sa Seldon na začiatku príbehu stretáva. Napriek neprajníkom sa Seldonovi podarí vytvoriť základy pre projekt s názvom Nadácia, a to na jednej z mnohých planét Galaktickej ríše. Úžasne nakrútený pilot (Rupert Sanders) celej série pripraví pre divákov okrem základných informácií o deji už aj niektoré zásadné zvraty a pohľady na Found6 resizevizualizované predstavy tvorcov ohľadom planéty Trantor; centrom celej Galaktickej ríše.

Najväčšou devízou prvej série Nadácie je bezpochyby vizuálna stránka a bohatá výprava. Iste, ide tu najmä o to, ako si čitateľ vizualizoval popisy jednotlivých prostredí z kníh vo svojej mysli, každopádne tvorcovia sa s týmto problémom popasovali so cťou a asi iba menšie percento divákov bude nespokojné so zobrazením architektúry jednotlivých planét. Ale aj v tomto prípade nájdeme jednu „čiernu ovcu“, pre potreby novej nadácie osídlovaná krajina planéty Terminus je skrátka svojou strohosťou zameniteľná s ľubovoľným súčasným sci-fi seriálom. Naopak výhrami sú obrovská planéta Trantor a jej hlavné veľkomesto s panovníckym sídlom a prostredie v otvorenom vesmíre. Ďalším tromfom tvorcov je obsadenie dvoch kľúčových úloh; Jared Harris a Lee Pace ako Found5 resizepsychohistorik Hari Seldon a vládca galaxie Brother Day sú dosť možno tým najlepším castingovým rozhodnutím posledných seriálových rokov.

Bohužiaľ, v ostatných úlohách sledujeme málo známe tváre, ktoré sa síce snažia, pretože cítia, v akom ambicióznom projekte sa ocitli, ale skrátka nemajú najmenšiu šancu vyrovnať sa dvom základným pilierom celej série. Spočiatku sa zdali problematickými najmä tendenčné zmeny v obsadení v porovnaní s predlohou pre rasovú a genderovú vyrovnanosť, nakoniec ale podobné kozmetické zmeny, predovšetkým v porovnaní s výraznejšími zmenami naratívu, nebudú hrať vo vašom vnímaní celej série takmer žiadnu úlohu. Sympatická herečka čiernej pleti Lou Llobell ako Gaal Dornick je naopak príjemným prekvapením, a to aj napriek tomu, že Dornick je v románoch mužom bielej pleti.

Found8 resizeNajproblematickejším miestom prvej série Nadácie je určité nesústredené rozprávanie komplikovaného príbehu. Jednotlivé epizódy nie sú kvalitatívne príliš vyrovnané, po dôkladne spracovanej epizóde nejeden krát príde mierne sklamanie v podobe zbytočne naťahovaného deja prostredníctvom hluchých sekvencií. Napriek tomu má séria pomerne jasne daný dejový oblúk a posledná epizóda končí scénou, kde si, našťastie, povieme, že tvorcovia už od začiatku vedeli, kam prvých desať dielov smeruje. Stále však ide iba o intro k celému príbehu a zobrazeniu života v celej našej galaxii v ďalekej budúcnosti. Treba len dúfať, že sa Goyer a Friedman poučia z niekoľkých očividných chýb, vypočujú sťažnosti fanúšikov a nabudúce pripravia už presne to, čo od adaptácie jedného z najlepších diel sci-fi literatúry v histórii očakávame.

Found7 resizeNadácia (Foundation, TV seriál), USA, (2021–2022)
Dĺžka: 19 h 12 min. (Minutáž: 45–69 min.)
Manažéri projektu: David S. Goyer, Josh Friedman
Réžia: Rupert Sanders, Alex Graves, Andrew Bernstein, Jennifer Phang Roxann Dawson
Predloha: Isaac Asimov (kniha)
Scenár: Victoria Morrow, Leigh Dana Jackson, Josh Friedman, (více)
Kamera: Danny Ruhlmann, Darran Tiernan, Steve Annis, Tico Poulakakis, (více)
Hudba: Bear McCreary
Strih: Skip Macdonald, Paul Trejo, Emily Greene, Miklos Wright
Zvuk: Tyler Whitham, Steve Foster
Scénografia: Rory Cheyne
Masky: Aisling Duffy
Kostýmy: Kurt Swanson, Bart Mueller, Eimer Ni Mhaoldomhnaigh
Produkcia: Macdara Kelleher, Michael J. Malone, David Kob
Hrajú: Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch, Kubbra Sait, Clarke Peters, Daniel MacPherson, T'Nia Miller, Lou Llobell, Chipo Chung, Elliot Cowan, Sasha Behar, Reece Shearsmith, Kim Adis, Georg Nikoloff, Buddy Skelton, Chloe Lea, Stuart McQuarrie, Garry Mountaine, Amy Tyger, Alicia Gerrard, Lynsey Beauchamp, Christian Contreras, Darragh O'Too-le, Ian McNeice, Clare Agius, Shauna Black, Martin McDougall, Alfred Enoch (a.z.), Reece She-arsmith (a.z.), Lou Llobell (rozprávač), Jared Harris (a.z.)
Distribúcia: Apple +
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.