Chlapec, ktorému hovoria Vianoce (A Boy Called Christmas)

Boy2 resizeOpäť raz prichádzame do obdobia, keď sa to na filmových plátnach kín i na televíznych platformách streamovacích spoločností len tak hemží vianočnými filmami. Každý jeden sa chce stať novou vianočnou klasikou podobnou najkultovejším filmom s tematikou najkrajšieho sviatku v roku. A snímka Chlapec, ktorému hovoria Vianoce nie je žiadnou výnimkou. V tomto príbehu o pôvode Santa Clausa sa obyčajný mladý chlapec menom Nikolas vydáva na neobyčajné dobrodružstvo zasneženého severu. Počas jeho cesty, na ktorej sa snaží nájsť strateného otca, sa mu podarí objaviť legendárnu dedinu elfov. Bude teda snímka už spomínanou vianočnou klasikou?

Rovnako, ako väčšina takýchto príbehov, aj tento je vyrozprávaný formou príbehu alebo rozprávky, ktorú úžasná Maggie Smith ako Boy resizeopatrovateľka rozpráva svojim vnúčatám. Hneď, ako začne, príbeh doslova ožíva na filmovom plátne a my sledujeme Nikolasa a jeho otca na krásnej severskej samote pôsobiacej ako Winter Wonderland. Počas jej rozprávania však netrpezlivé deti neostávajú pasívnymi poslucháčmi deja. Neustále ju prerušia, aby vyslovili svoje námietky na pokračovanie príbehu a diváci sú z magického príbehu naspäť vtiahnutí do fiktívnej reality v malom domčeku.

Kto by bol lepším protagonistom príbehu ako takmer rovesník malých poslucháčov? Nikolas býva so svojím otcom v kráľovstve, kde každý jeden obyvateľ stratil akúkoľvek radosť. Aj Nikolasov príbeh, ktorý Meggie Smith rozpráva, krásne korešponduje s Boy3 resizepríbehom troch sirôt z reality. Aj ich radosť a chuť do života sa v dôsledku nešťastných udalostí vytratila a oni netušia kedy a či sa ešte niekedy vráti.

Aj keď ide o klasickú rozprávku pre deti, má v sebe čosi temné. Nikolas na svojej ceste zažíva množstvo skvelých i nebezpečných dobrodružstiev. Napadne ho postrelený sob, stretáva zlú kráľovnú elfov a zúrivých elfopytliakov, ale spozná aj dobrých priateľov, s ktorými napokon prežije hádam aj celý život. Film je však extrémne melancholický a keď zoberieme do úvahy, že je to rozprávka pre deti, niektoré pasáže sú až priveľmi smutné. Boy4 resizeKeďže knižnú predlohu tejto rozprávky som nečítala, neviem posúdiť či bola taká aj samotná kniha, alebo sa len tvorcovia rozhodli príbeh o niečo zintenzívniť.

Ak ste tipovali, že toto bude film nabitý CGI, je to tak. Keďže však ide o televízny (respektíve streamovací) formát, vizuálne efekty sú nie vždy stopercentne vycibrené. Najlepšie je hádam vytvorená animácia Nikolasovho najlepšieho kamaráta – malej myšky. Tá po urputnej snahe Nikolasa začne po čase rozprávať. A vďaka za ňu, pretože Meggie Smith síce potiahla celú realistickú rovinu príbehu, no tá imaginárna ostala len na toto roztomilé stvorenie. Malá myška sa tak stáva azda najlepšou postavou v príbehu. Je zdrojom neutíchajúcej akcie i komiky, ktorá by v príbehu chýbala doslova ako soľ.

Boy6 resizeAni jeden z hercov, s výnimkou Maggie Smith, podľa môjho názoru nie úplne korešponduje s postavami na plátne. Ani Nikolas, ani jeho otec nie sú v podstate ničím zaujímaví. Navyše, v príbehu sa objaví aj postava Nikolasovej tety (Kristen Wiig), ktorá mala byť desivo-komická. V skutočnosti je však len veľmi, veľmi čudná a popravde, nezvyčajne neautentická. Podobne je to aj s postavou zlej kráľovnej v podaní Sally Hawkins. Tieto dve herečky sú nesmierne charizmatické a naozaj herecky zdatné. Určite si spomeniete na niekoľko filmov, kde boli výborné. No v tomto príbehu pôsobili úplne ako bez emócií, takže divák sa ani nemal šancu s nimi nijako stotožniť. Rovnako ako s postavou kráľa v malom mestečku, ktorého si zahral tiež sympatický Jim Broadbent. Je to však chyba Boy8 resizejednotlivých hercov? Skôr si myslím, že nie. Príčinou je skôr ich nesprávne vedenie, takže tento problém snímky by si mal vziať na svoje plecia samotný režisér.

Film Chlapec, ktorému hovoria Vianoce je maximálne jednoduchý a predvídateľný príbeh, plný dobrodružstva i silných momentov. Detský akčný príbeh s prvkami fantasy a vtipnými rozprávajúcimi zvieratkami je len to, čo deti pravdepodobne vyhľadávajú. Minimálne tie menšie. Snímka je tak krásnym vianočným príbehom o pôvode Vianoc, no nie je tak unikátna a originálna ako bol Klaus z pred dvoch rokov. Aj z toho dôvodu sa pravdepodobne nestane každoročnou klasikou. Aspoň nie pre mňa.

Boy9 resizeChlapec, ktorému hovoria Vianoce (A Boy Called Christmas), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 106 minút
Réžia: Gil Kenan
Scenár: Gil Kenan, Ol Parker
Kamera: Zac Nicholson
Hudba: Dario Marianelli
Strih: Peter Lambert
Zvuk: Glenn Freemantle, Brendan Nicholson
Scénografia: Gary Williamson
Kostýmy: Ruth Myers
Producenti: Graham Broadbent, Peter Czernin, Didier Lupfer
Hrajú: Henry Lawfull, Kristen Wiig, Michiel Huisman, Maggie Smith, Sally Hawkins, Jim Broadbent, Joel Fry, Toby Jones, Stephen Merchant, Rune Temte, Zoe Margaret Colletti, Indica Watson, Philip Lenkowsky, James Beaumont, Peter Hosking, Lukáš Duy Anh Tran, Gregory Gudgeon, Michael Pitthan, Václav Chalupa, Tomáš Dianiška, Karel Bělohradský, Zdeněk Godla, Carol MacReady, Tonya Graves, Lenka Regulyová
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.