King Richard

King resizeKing Richard je najnovším príspevkom do radu športových drám podľa skutočnej udalosti. Pre režiséra Reinalda Marcusa Greena to nie je prvá skúsenosť s príbehom, ktorý má korene v realite. Jeho minuloročná snímka, životopisná dráma Good Joe Bell, bola divákmi rozpačito prijatá, avšak nedal sa jej uprieť Greenov režisérsky talent a cit pre autenticitu. Green nás tentokrát vezme do sveta tenisu 90. rokov, aby nám ukázal zrod legendárnych tenistiek Venus a Sereny Williams. Avšak snímka nám ich neuveriteľný životný príbeh ukazuje z perspektívy architekta ich úspechu – Richarda Williamsa. Cieľavedomý Richard mal tenisovú kariéru svojich dcér dôkladne naplánovanú ešte dva roky pred ich narodením. Aby sa dostali z pekla Komptonského geta a naplnili svoj americký sen, budú musieť podstúpiť sériu intenzívnych tréningov, ignorovať predsudky neprajníkov a najmä si počas tejto často nebezpečnej cesty zachovať svoj charakter.

KIng2 resizeV roli Richarda Williamsa sa objavil Will Smith, ktorý film aj produkuje. Spolu s ním sa na túto cestu vydali Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal a Tony Goldwyn. Životný príbeh rodiny Richarda Williamsa je tak neuveriteľný, až by ho jeho neznalci mohli považovať za poriadne pritiahnutý za vlasy. Preto je veľmi pozitívne, že sme sa dočkali jeho filmového spracovania. King Richard je filmom o súdržnosti rodiny a plnení veľkých snov, ktoré by nemalo byť nikdy na úkor straty morálky. Téma rasizmu je v snímke prítomná, avšak nie do oči bijúca, akoby sa mohlo po nie úplne podarených traileroch očakávať. Film sa nesnaží diváka moralizovať, nekričí naňho. Rasové predsudky vychádzajú prirodzene z príbehu, bez toho, aby nimi tvorcovia tvorcovia zbytočne tlačili na pílu. Najzaujímavejším aspektom filmu, na ktorý kladú tvorcovia aj King7 resizenajväčší dôraz, je portrét osoby Richarda Williamsa. Režisérovi Reinaldovi Marcusovi Greenovi a hercovi Willovi Smithovi sa podarilo vytvoriť komplexnú ľudskú bytosť, ktorá nie je tým idylickým hrdinom, akého by sme mohli v takomto príbehu očakávať. Richard má rozhodne svoje chyby, ktoré sú po väčšinu času ponechané na observáciu diváka, až kým na ne nezačnú neskôr v príbehu poukazovať aj ostatné postavy - čo vedie k najlepším momentom celého filmu. Pretože asi žiadne dieťa nechce byť figúrkou v bojovom pláne svojich rodičov. Je preto trochu škoda, že dcéry Venus a Serena nedostanú vo filme viac priestoru. Rozumiem, že film je najmä o Richardovi, čomu napovedá už názov, avšak bolo by zaujímavé vidieť tento príbeh aj z ich perspektívy. Väčšinu scén totižto zdieľajú s otcom.

Po technickej stránke je film zvládnutý dobre. Od výberu lokácii až po dobové kostýmy. King10 resizeKameramanský veterán Robert Elswit predvádza svoj kumšt komorným, avšak stále pôsobivým spôsobom. Najmä pri dlhých záberoch v tenisových zápasoch. Zaujímavým prvkom je, že takmer všetky denné scény sú nakrútedné počas zlatej hodiny, teda počas slnečného východu, alebo západu, čo dodáva snímke príjemná atmosféru. Tú dotvárajú aj dobové skladby, ktoré sú určite chytľavejšie ako pomerne generický soundtrack.

King Richard je kompetentne zvládnutou športovou drámou s dobre napísaným scenárom, ktorý sa z veľkej časti nedrží zaužívanej šablóny, ako je to pri týchto filmoch zvykom. Áno, je to ďalší film o nepravdepodobnom vzostupe športovca, ktorý sa končí King12 resizeveľkým zápasom, avšak cesta k nemu a vrstevnaté vykreslenie postavy Richarda Williamsa, ho kvalitatívne delí od podobných, povedzme jednoduchších športových filmov. Fanúšikovia tenisu a významných osobností tohto športu tu nájdu pravdepodobne množstvo odkazov, avšak film, našťastie, bez problémov funguje, aj keď o tomto športe a období nič neviete. Už teraz je zrejmé, že Will Smith dostane minimálne nomináciu na Oscara a nedivil by som sa ani nomináciám v ostatných kategóriách. Avšak, či sa z filmu stane časom klasika, ku ktorej sa budú ľudia radi vracať, je otázne.

King6 resizeKing Richard, USA, 2021
Dĺžka: 140 minút
Réžia: Reinaldo Marcus Green
Scenár: Zach Baylin
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Kris Bowers
Strih: Pamela Martin
Scénografia: William Arnold, Wynn Thomas
Masky: Joanetta Stowers
Kostýmy: Sharen Davis
Produkcia: James Lassiter, Will Smith, Tim White, Trevor White
Hrajú: Will Smith, Aunjanue Ellis, Demi Singleton, Saniyya Sidney, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, Dylan McDermott, Susie Abromeit, Erin Cummings, Judith Chapman, Hannah Barefoot, Noah Bean, Andy Bean, Katrina Begin, Vaughn W. Hebron, Chet Grissom, Vivienne Bersin, Layla Crawford, Mel Fair, Jimmy Walker Jr.
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 18. novembra 2021
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.