Ada (Dýrið/Lamb)

Adika resizeMysterióznu komornú drámu Ada sprevádza boom filmu, ktorý bol ocenený Cenou za originalitu na festivale v Cannes a ďalej získal tri ceny na filmovom festivale Sitges. Ďalšou účinnou reklamou pre festivalového a klubového diváka je aj fakt, že sa na ňom ako producent podieľal legendárny maďarský režisér Béla Tarr, predstaviteľ tzv. slow cinema. Ťažko povedať, nakoľko je výsledný tvar Ady spôsobený zainteresovaním tohto pána do projektu, alebo ide o prirodzený autorský štýl Valdimara Jóhannssona. Ten doteraz nakrúcal iba krátkometrážne snímky, Ada je jeho celovečerným debutom, ale našťastie, na výsledku nie je badať žiadne výraznejšie začiatočnícke chyby. Čo však neznamená, že ide o dokonalé artové dielo, na to je príbeh jedného manželského páru túžiacom po dieťati až príliš jednoduchý.

Hlavnou postavou filmu s hororovými a fantasy prvkami je Maria, pohľadná tridsiatnička, veľká pozornosť je venovaná však aj jej manželovi Ingvarovi. Obaja chovajú na samote v lone nádhernej islandskej prírody stádo oviec. Spoločnosť im robia aj ďalšie domáce zvieratá, ako mačka Adika2 resizea pes. Samozrejme, ani prítomnosť toľkých roztomilých tvorov nedokáže dostatočne naplniť ich pomerne stereotypné životy, obaja sú relatívne mladí a zdraví a ich domov by oživilo dieťa. Niekde je však zrejme problém a Maria a Ingvarom hľadajú oproti prirodzenému oplodneniu alternatívne riešenia. No a tu sa dostávame k prvému výraznému zvratu v deji, ktorý pomerne nečakane drasticky zmení žáner klasickej drámy na mix spomínaných kvázi béčkových žánrov, v jadre však stále pôjde až po zvyšok deja o vzťahy v rámci rodiny a lásku matky k jej novej dcére.

Ada dokáže vďaka zasadeniu deja do príťažlivého prírodného prostredia okúzliť diváka už od úvodných minút. Manželský pár je pomerne sympatickou dvojicou a s ich túžbou po Adika4 resizedieťati sa nejeden párik v kine rýchlo stotožní. Tempo filmu je od začiatku pomalšie a i keď sa dočkáme v závere slušného vygradovania nečakaných udalostí, nie je jednoduché zbaviť sa dojmu, že scenár by bol skvelým materiálom skôr pre jednu epizódu ľubovoľného mystery hororového seriálu. Ada je viac baladou ako filmovou drámou, možno dokonca pôsobí ako náhodou nájdená staroveká Ezopova bájka zameriavajúca sa na niektorú ľudskú vlastnosť, vďaka ktorej sa dostávame pravidelne do problémov a na konci nás čaká zákonitý trest.

Film si na pomerne dlhú stopáž, ale s troma postavami nevystačí, preto do deja zapája aj Ingvarovho brata a pozrieme sa aj hlbšie do minulosti tejto trojice. Jeho vstup do príbehu síce dodáva filmu napätie a postavy sa dostávajú do väčšieho množstva vzájomných konfrontácií, pri vyústení deja a jeho pointe asi viacerí z vás usúdia, že na vyjadrenie ústrednej myšlienky snímky by sme si vystačili iba s hlavnými postavami a ich problémami. Ada výborne funguje ako úderná cynická moralitka, ako celovečerné dielo pôsobí trochu umelo a zbytočne naťahované. Jej pomalé tempo nie je ani tak umeleckým zámerom, ako napríklad pri dielach spomínaného Maďara, ako skôr Adika3 resizenevyhnutnosťou natiahnuť minutáž na požadovanú dĺžku.

Nespokojnú ženu dokonale stvárnila jediná hviezda filmu Noomi Rapace (Muži, ktorí nenávidia ženy, Prometheus, 7 životov) a asi aj práve vďaka jej účasti na projekte sa Ade dostáva viacej medzinárodnej pozornosti. Výborní sú však aj Björn Hlynur Haraldsson a Hilmir Snær Guðnason v úlohách jej manžela a švagra. Je to práve ich zásluhou, že aj pri hluchších pasážach a nejakej tej obrazovej vate sa divák nikdy nezačne nudiť.

V kolonke žánrov sa pri Ade spomína aj horor, ide však skôr iba o niekoľko krátkych momentov vzbudzujúcich strach, rozhodne netreba očakávať žiadne jump scares a podobné lacné žánrové štylistické prvky. Cieľom filmárov bolo skôr navodiť pocit strachu z možnej prítomnosti neidentifikovateľnej hrozby Adika5 resizečíhajúcej v okolitej prírode, ako aj navodenie nepríjemného pocitu vďaka tomu, k akým netradičným riešeniam sa manželský pár na ceste za svojim cieľom odhodlal. Diváka, ktorý už videl viacero body hororov, niekoľko záberov na malú Adu nemá čím zaskočiť.

Na záver by sme mohli skonštatovať, že Ada môže skúsenému divákovi pripomenúť aj body horory autorského kanadského režiséra Davida Cronenberga, ktorý sa taktiež zaoberal metaforickým vyjadrením úzkostí, sexuality, túžob alebo temných zákutí ľudskej duše prostredníctvom netradičných explicitných hororových výjavov. Valdimar Jóhannsson sa síce má od neho ešte čo učiť, jeho debut však rozhodne stojí za jesennú návštevu kina.

Ada (Dýrið/Lamb), Island, Švédsko, Poľsko, 2021
Dĺžka: 106 minút
Réžia: Valdimar Jóhannsson
Scenár: Valdimar Jóhannsson, Sjón Sigurdsson
Kamera: Eli Arenson
Kostýmy: Margrét Einarsdóttir
Produkcia: Piodor Gustafsson, Edda Hrönn Kristinsdottir, Hrönn Kristinsdóttir
Hrajú: Noomi Rapace, Björn Hlynur Haraldsson, Hilmir Snær Guðnason
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 4. novembra 2021
Foto: ASFK

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.