Eternals

Eter resizeNa Zemi sa objavili už asi pred 5000 rokmi. Desať ľudsky pôsobiacich, avšak nadľudskými schopnosťami obdarených obyvateľov planéty Olympia k nám bolo vyslaných s cieľom zneškodniť Deviantov – značne zubatú, vtieravo invazívnu formu agresívnych príšer rôznych veľkostí a tvarov. A Eternals – ako si skupina desiatich hrdinov hovorí – s nimi bojovali vo viacerých epochách, až sa zdalo, že svojho nepriateľa nakoniec definitívne porazili niekedy v 16. storočí. Nikdy do vývoja ľudstva nezasahovali. Nesmeli. Názory naň mali rôzne, dokonca niektorí aj nahlas vyjadrili svoje pochybnosti, či sa ho vôbec oplatí zachraňovať...

Rozdelilo ich to každého do iného kúta sveta, kde čakali na opätovnú možnosť vrátiť sa späť na domovskú planétu. Sersi (Gemma Chan) a Sprite (Lia McHugh) momentálne žijú v Londýne. Prvá z nich dokáže premieňať jeden živel na iný, s ľudstvom sympatizuje a prejavuje sa voči Eter2 resizeiným postavám veľmi empaticky. Druhá je akousi starou dušou uväznenou naveky v tele tínedžerky. Na nálade jej to veľmi nepridáva, dokáže však hravo zhmotniť do reality akúkoľvek ilúziu. Keď je Sersino randenie s pracovníkom miestneho múzea prerušené náhlym útokom jedného z Deviantov, na scéne sa objaví tiež Ikaris (Richard Madden) a príšeru zaženie. Je mimoriadne silný, lieta ako Superman a z očí strieľa laserové lúče v štýle Cyclopsa z X-Men univerza. Zhruba pred pol tisícročím mal so Sersi vzťah. Ľudské záležitosti ho už mierne nudia. Udalosť plus fakt, že ich niekdajšia vodkyňa a všestranná „mexická“ liečiteľka Ajak (Salma Hayek) podobný útok pred nedávnom neprežila, trojicu motivuje dať dokopy starý tím a vrátiť sa po relatívne pokojných storočiach späť do akcie.

„Ind“ Kingo (Kumail Nanjiani), viac generácií po sebe sa tváriaci, že je veľká bollywoodská hviezda, život na Zemi miluje. V akcií ale dokáže rukami premeniť kozmickú Eter3 resizeenergiu na účinnú zbraň. Phastos (Brian Tyree Henry) je geniálnym vynálezcom a pravdepodobne prvým superhrdinným gayom s manželom aj adaptovaným ľudským synom. (Konzervatívnejšie publikum sa ale vôbec nemusí báť. Po prvý raz vo filmoch z produkcie štúdia Marvel sa na plátne odohrá aj bežná „hetero“ sexuálna scéna...) Makkari (Lauren Ridloff) osviežujúco vyvažuje vlastnú bleskovú rýchlosť nemotou, aby množstvo konverzačných scén filmu vizuálne ozvláštnila posunkovou rečou. Voči ľudstvu skeptický Druig (Barry Keoghan) dokáže manipulovať mysľou ostatných. Kórejské prvenstvo v panteóne komiksových hrdinov má Gilgameš (Ma Dong-seok), najsilnejší z Eternals. A Thena (Angelina Jolie), trpiaca psychickou poruchou, je mocnou bojovníčkou v skupine a ďalšou z postáv, ktorej k potvrdeniu príbuznosti s gréckou mytológiou stačí len doplnenie jediného písmenka v mene. Všetci sa opäť Eter4 resizestretávajú, prehodnocujú svoje občas vyhrotené, väčšinou však priateľské vzťahy ako tak trochu dysfunkčná Rodinka Úžasných, kde vyslovený argument občas môže sprevádzať aj vrazenie noža do chrbta oponentovi... Aby sa po storočiach konečne dozvedeli skutočný dôvod vlastného pozemského poslania. A s ním tiež, aký veľký vplyv naň malo to, že kedysi dávno vo filme Avengers: Infinity War (2018) akýsi Thanos lúskol prstami a nechal tak rozplynúť polovicu všetkého živého vo vesmíre, aby jeho čin po piatich filmových rokoch jeho hrdinný protivníci zvrátili v Avengers: Endgame (2019).

Film Eternals oscarovej režisérky Chloé Zhao (Krajina nomádov) je v poradí už dvadsiatym piatym „zárezom“ do komiksovej mytológie Marvel univerza. Napriek tomu sa len letmo odvoláva na kľúčové momenty svojich predchodcov a predstavuje úplne nové Eter5 resizepostavy - čo vo chvíli, keď sa už hlavný príbehový oblúk zdal byť viac-menej uzavretý, nemusí byť každému divákovi po vôli. Film však dáva dostatočnú zámienku k pokračovaniu v príbehu – teda dostatočnú paralelne k snahe producentov zarobiť za vstupné do kina ešte pár miliónov navyše. Eternals funguje ako samostatný príbeh aj prísľub budúcich udalostí. Posúva sériu novým smerom a robí to pomerne naratívne netradične, s režisérkou ktorá dokázala produkčne k dokonalosti „vymaznanému“ dielku dodať neprehliadnuteľnú stopu vlastného autorského rukopisu. Reprezentantku americkej nezávislej scény totiž vždy zaujímali predovšetkým osudy všedných, zraniteľne nedokonalých ľudských postáv a preto aj v Eternals svojich božských a polobožských protagonistov dôkladne uzemňuje.

Eter6 resizeKamera Bena Davisa sleduje monumentálne kulisy a bohatú výpravu Eve Stewart, v porovnaní s predchádzajúcimi dielmi série pomerne skromný počet skutočne vynikajúcich, choreograficky veľmi dobre prepracovaných akčných scén obohatených nádhernou hudbou Ramina Djawadiho, ale najmä dialógy a monológy postáv riešiacich vzájomné narušené vzťahové väzby. Scenár Chloé Zhao, Patricka Burleigha, Ryana Firpa a Kaza Firpa pri tom dôrazom na vzťahy nerobí nič netradičné v rámci svojho žánru. Všedné ľudské problémy postáv s nadľudskými schopnosťami boli spravidla súčasťou X-Men univerza – obzvlášť epizód v réžií Bryana Singera. Tam „hrdinovia“ to, čo dokázali, dokonca považovali za svoju slabinu – nepríjemnú vlastnosť, ktorá ich Eter7 resizeodlišovala od bežnej ľudskej spoločnosti a voči ľudstvu prejavujúcemu toleranciu ku všetkému, čo sa od neho líši, len veľmi vzácne, sa mutanti cítili ako tí diskriminovaní. To dávalo ich príbehom priestor pre určitý myšlienkový presah, predstavilo tak postavy, ktoré boli vždy v niečom odlišné – či už išlo o kultúrne, generačné, rasové, či sexuálne rozdiely – a ktoré sa snažili obhájiť si svoje miesto v spoločnosti.

Eternals pokračuje v tomto trende, avšak snahu o presah okamžite vylučuje tak, ako z príbehu vylučuje bežné ľudské postavy. Ľudstvo sa stáva príbehovým „MacGuffinom“. Celý príbeh sa točí okolo jeho záchrany, no občas zavádza do hry myšlienku, či ho vôbec Eter8 resizestojí za to zachraňovať. Božskosť postáv nabáda k určitému odstupu a snahe kriticky ľudstvo posúdiť ako z jeho pozitívnych, tak negatívnych stránok. Ľudia v deji však vystupujú skôr ako komparzisti nejakej konkrétnej epochy. Kingov asistent je viac-menej len komickou figúrkou (v jednej replike dokonca vtipne prirovnanou k Batmanovmu Alfredovi) a tak trochu do počtu vyznieva aj Phastosov manžel, či adoptívny syn. Práve z tohto dôvodu riešenie vzťahov medzi jednotlivými Etenals – hoci ich príbuznosť s postavami gréckej mytológie oživuje určité všeľudské, všekultúrne a nadčasovo archetypálne zápletky – zostáva v medziach bežného sledovania osudov „iba“ konkrétnych charakterov v rámci takmer až žánrovej melodrámy. Držíme im palce, sme Eter10 resizezvedaví, ako to s nimi dopadne, ale inak už nič viac – čo trochu zamrzí.

V porovnaní s Avengers (2012), kľúčovou „tímovkou“ v sérií, má Eternals nevýhodu v tom, že žiadna z postáv nebola pred tým publiku predstavená vlastným filmom. Nepredstavuje tiež titulných hrdinov ich dynamickým začlenením do akcie, ako to urobili napríklad Strážcovia galaxie (2014). Ani nedisponuje tak známymi komiksovými ikonami ako Liga spravodlivosti (či už verzia z roku 2018 alebo 2021). Eternals je tak väčšinu svojej dĺžky postupnou expozíciou rozsiahleho počtu postáv prostredníctvom početných retrospektív epizodicky mapujúcich ich zásahy do ľudskej histórie, ich lások, priateľstiev, Eter12 resizeale aj rozchodov, či priamych pretrvávajúcich alebo už oľutovaných konfliktov. V mnohom svojou epickou štruktúrou pripomína akúsi odľahčenú verziu Strážcov (2009) Zacka Snydera len bez všadeprítomnej nostalgie a elegického tónu. Eternals majú svoju vlastnú špecifickú eleganciu a príjemnú kultivovanosť. V „srdci“ sú poctivo zvládnutým žánrovým remeslom, ale aj vďaka tvorivej pečati režisérky Chloé Zhao netradičnou vzťahovou konverzáciou. Možno síce nie tak dôkladne uzemnenou a veľavýznamnou, ako iné jej predchádzajúce filmy. Ale ono to zase až tak nevadí...

Eter11 resizeEternals, USA, 2021
Dĺžks: 157 minút
Réžia: Chloé Zhao
Predloha: Jack Kirby (komiks)
Scenár: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ramin Djawadi
Strih: Dylan Tichenor, Craig Wood
Scénografia: Eve Stewart, Clint Wallace
Masky: Julio Parodi, Karen Cohen, Laura Allen, Frances Hannon
Kostýmy: Sammy Sheldon
Produkcia: Kevin Feige, Nate Moore
Hrajú: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Ma, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Harry Styles, Harish Patel, Haaz Sleiman
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 4. novembra 2021
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.