Nádejná mladá žena (Promising Young Woman)

Nadej resizeV sobotu a v nedeľu (10. a 11. 4.) vyhlásia víťazov britských filmových cien BAFTA. Film režisérky a scenáristky Emerald Fennell Nádejná mladá žena je nominovaný v kategóriách najlepší film, najlepší pôvodný scenár, hudba a strih. Dosť na to, aby sa ním zaoberali vzhľadom na to, že aj na Oscaroch je nominovaný v troch kategóriách, s malou zmenou - pribudla Carey Mulligan ako herečka v hlavnej úlohe. Konkurencia je síce veľmi veľká, ale vo výbere jej patrí čestné miesto. Príbeh filmu, s nič nehovoriacim názovom, však prekvapí - dokonalým scenárom, réžiou a hereckým výkonom hlavnej predstaviteľky. Originálny thriller, s mimoriadne prekvapivým rozuzlením, rozhodne zaujme aj široké publikum.

V expozícii spoznávame 30- ročnú Cassie (Carey Mulligan) na mol opitú v bare, jeden z mužov sa jej ujme, s ponukou, že ju odvezie domov, cestou si to rozmyslí a zoberie k sebe, zrejme nie s najčestnejším úmyslom. O to viac je Jerry (Adam Brody) prekvapený, že mladá dáma je triezva a chcelo to byť len Nadej2 resizetaké no, no, no - toto sa nerobí ty hlupák. A táto nádejná lekárka, ktorá zažila na vysokej škole šok, keď jej znásilnili najlepšiu priateľku Ninu, školu nedokončila a žije dvojakým životom. Cez deň pracuje v bistre, tam nájde spriaznenú dušu v Gail (Laverne Cox) a večer sa túla po krčmách a trestá „zlých“ chlapcov. Vlastne len im dáva príučky. Má ich plný notes. Rodičia sú zúfalí, matka (Jennifer Coolidge) si s ňou nevie rady. Jedného dňa však príde do bistra sympatický mladý muž Ryan (Bo Burnham), ktorý ju okamžite spoznáva ako spolužiačku z univerzity a pomaly si nájdu k sebe cestu . Mladý nádejný lekár a zranené dievča sa pomaly začínajú spoznávať a Cassie upokojovať. Všetko by bolo v poriadku keby nebola až tak posadnutá pomstou a nevybíjala si zlosť aj na spolužiačkach, napríklad na Madison (Alison Brie) a dekanke univerzity (Connie Britton), teda na každom, kto bol do prípadu zapletený. Chce vedieť pravdu, ako sa to stalo, a to je pre ňu najdôležitejšie.

Britská herečka Carey Mulligan (Pýcha s predsudok, Bleak House, The Greates, Slečna Marplová : Sittafordská záhada, Verejní nepriatelia) si v podstate uNadej3 resizezurpovala celý film pre seba. O slávu sa síce delia so scenáristkou a režisérkou Emerald Fennell (Koruna, Dánske dievča), ktorá odviedla skutočne parádnu robotu. Film mimoriadne obohatila aj hudba Anthonyho B. Willisa, hovorí sa o najlepšom soundtracku aký za posledné roky vznikol, dominujú v ňom upravené piesne Britney Spears a dokonca aj Paris Hilton. A navyše nie náhodou si znalci všimli aj strih Frédérica Thoravala, ktorý výborné zábery kameramana Benjamina Kracuna ešte viac pozdvihol. Je skutočne až prekvapujúce, že v krízovom roku celosvetovej pandémie vzniklo nakoniec toľko dobrých filmov. Uvidíme, ako sa rozhodnú nakoniec britskí akademici, lebo to veľa napovedá aj o výsledkoch na Oscaroch. Síce nie vždy, ale niekedy veľa naznačia.

Vráťme sa však k filmu. Snímky, ktoré sa svojim spôsobom dotýkajú problematiky hnutia Me Too vzniklo až priveľa a nie vždy s múdrym posolstvom. Je to skôr štvanica a jednostranné odsúdenie a nie vážny námet na zamyslenie sa. Emerald Fennell sa však nedala strhnúť nenávisťou k mužom, predostrela len Nadej6 resizepríbeh nádejnej mladej ženy, s ktorou si osud nepekne zahral. Cassandra, ktorej všetci hovoria Cassie, je na jednej strane drsná, ale má zmysel aj pre humor, na druhej neskutočne zranená osudom najlepšej priateľky, ktorú obdivovala a neustále si vyčíta, že na ten nešťastný večierok s ňou nešla. Je to žena, ktorá vzala časť viny na seba a chce sa za každú cenu pomstiť, nech to stojí čokoľvek. Zabúda pritom žiť, ale najmä nedokáže odpustiť. A tak sa natíska otázka, ako za zachovať v prípadoch, keď už niet pomoci, a zbytočne sa zničil jeden ľudský život? Potrestať vinníka za každú cenu ? Alebo radšej na všetko zabudnúť. Príliš široká škála otázok, aby sa na to dalo jednoznačne odpovedať. De iure hriešnici patria jednoznačne za mreže, de facto sú niekedy aj poľahčujúce okolnosti. Na to si však každý musí odpovedať sám. Osobne som jednoznačne za odsúdenie, ale nie pomstu, keď si človek sám zničí život. Na chválu režisérky treba tiež pripísať, že Nadej10 resizetéma je tak rafinovane napísaná a zahraná všetkými aktérmi, že sa nad problémom zamyslia tak muži, ako aj ženy. Príbeh nefandí jednoznačne ani ženám, ani mužom, tvorcovia sa na obe pohlavia dívajú rovnakou optikou, nefandia ani jedným, ani druhým. Už samotná pomstiteľka, Cassie, je človek sporný, to čo robí do istej miery chápeme, ale jej posadnutosť už nie je veľmi sympatická. Skôr patologická.

Snímku Nádejná mladá žena môžeme pokojne zaradiť medzi najlepšie filmy, ktoré vznikli v tom žánri a tiež na túto háklivú a mnohými až do absurdity preferovanú tému. Predovšetkým preto, lebo sa pozerá na problém objektívne, Nadej8 resizeodpovede na nastolenú tému ponecháva divákom a film ma tak prekvapujúci a nečakaný záver, že musí každému vyraziť dych. Inak pomsty Cassie sú len také malé pohladenia, oproti tomu k čomu smeruje záverečné finále. Herecké výkony všetkých protagonistov sú vzácne vyrovnané, na ktorými kraľuje Carey Mulligan, ktorá by si Oscara za tento herecký výkon zaslúžila. Zaujímavé je, že Briti ju nezaradili do zoznamu medzi najlepšie herečky v hlavných úlohách, to možno ponechali na Američanov. Možno sa dohodli, ale prosím vás, berte toto konštatovanie len ako špekuláciu a nič viac. Film má v kinách uviesť (ak sa otvoria) distribučná spoločnosť CinemArt a nezabudnite si ho pozrieť.

Nadej9 resizeNádejná mladá žena (Promising Young Woman), USA, 2020 Dĺžka: 113 minút
Réžia: Emerald Fennell
Scenár: Emerald Fennell
Kamera: Benjamin Kracun
Hudba: Anthony B. Willis
Strih: Frédéric Thoraval
Scénografie: Michael Perry
Kostýmy: Nancy Steiner
Producenti: Tom Ackerley, Ben Browning, Emerald Fennell, Margot Robbie, Josey McNamara, Ashley Fox
Hrajú: Carey Mulligan, Bo Burnham, Laverne Cox, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Christopher Mintz-Plasse, Molly Shannon, Angela Zhou, Sam Richardson, Steve Monroe, Alison Brie, Adam Brody, Connie Britton, Alfred Molina, Max Greenfield, Chris Lowell, Scarlet Spencer, Charlotte Xia, Emerald Fennell
Foto: ČSFD. cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.