Emily v Paríži (Emily in Paris, TV seriál)

Emily11 resizeMotívy k sledovaniu tohto seriálu Emily v Paríži ak, samozrejme, nepatríte do skupiny ctiteliek Sexu v meste, si zaslúžia podrobnejší popis a vôbec nemájú slúžiť ako ospravedlnenie. Do prvej kolónky patrí jeho nominácia na Zlatý glóbus, v žánri komédie a muzikálu. Do druhej zvedavosť, prostredie parížskej triedy, ovládanej skvostnou módou a vznešene drahými parfémami, je pre akékoľvek ženské ego automaticky príťažlivým bonusom a tretia je už z rodu kultúrnych kompetencií. Američanka v Paríži môže slúžiť, ako zaujímavý zdroj informácií o stereotypoch a rozdieloch dvoch relatívne vzdialených pólov. Na jednom je americký sen o starom kontinente, kde hrá Francúzsko spolu s Talianskom a prípadne Španielskom rolu romantickej prázdninovej destinácie, plnej skvostných pamiatok, dobrého jedla a šarmu laissez faire.

Mladučkej Emily Cooper (Lilly Collins, dcéra hudobníka Phila Collinsa) sa pocta pracovať v tieni Eiffelovky prihodí náhodne. Jej kolegyňa Madeline z marketinEmily8 resizegovej chicagskej spoločnosti Gilbert Group, ktorá rozširuje medzinárodné portfolio akvizíciou francúzskej spoločnosti Savoir, má byť menovaná mentorkou v Paríži. Radostne balí kufre, ale zistí, že je tehotná a rýchle ju treba nahradiť. Emily nezaváha a dobre vie prečo. Do prostredia francúzskej nafúkanej noblesy a žiarlivej korporátnej hierarchie, vnáša svoje pružné marketingové kompetencie, založené na aktívnom sieťovom surfovaní a navyše i rýchlej americkej vynachádzavosti Poradí si všade, s nenabúrateľným optimizmom a usmievavou pragmatickou naivitou.

Miestnu gastronómiu, spolu s milostnou afinitou reprezentuje jej sused Gabriel (Lucas Bravo). Pracuje ako chef v neďalekej reštavrácii a, nanešťastie, je zadaný. Emily rýchle zistí, že patrí jej novej známej, krásnej galeristke Camille (Camille Razat), čo potenciálna súperka v láske bez problémov rešpektuje. Dá si  však od šarmantného kuchára uvariť a spolu s ňou sa dozvieme jedno z malých tajomstiev francúzskej kuchyne, ktoré znie, panvica sa po omelete neumýva, abEmily9 resizey nasala pridané chute. Emily si nájde aj čínsku dôverníčku Mindy (Ashley Park). Táto postava je zaujímavou reprezentantkou nového fenoménu v kozmopolitných európskych centrách. Čínski prisťahovalci sa už neskrývajú v kolektívnej identite štvrtí s červenými lampiónmi, ale užívajú si svoje tučné kontá ako právoplatní členovia pestrofarebného sveta pôžitkov a radostí. Mindy je dcéra bohatých rodičov a domovinu opustila po frustrácii zo speváckej súťaže, kde kompletne prepadla. Parížska ulica jej však naštrbené sebavedomie bez predsudkov napraví.

Nové prostredie kladie Emily odpor len v práci. Starnúca šéfka Sylvie, milenka šéfa, si svoju dominantnú reputáciu stráži a odzbrojuje jej efektívne pracovné aktivity, kde sa len dá. Káže zrušiť rastúci post na Instagrame a snaží sa zatušovať jej úspechy s gestom namyslenej primadony. Darí sa jej to tiež len dočasne. Hviezda Emily stúpa a nebrzdí, aj napriek dočasným problémom. Podarí sa jej napríklad presvedčiť majiteľa siete hotelov, že osobitá vôňa, vyrobená jej zamestnávateľom, zatraktívni ich Emily2 resizeprostredie a prispeje k obojstrannej spokojnosti klienta i parfuméra.

Ľahkému a veselému tónu seriálu sa darí bez problémov obchádzať všetky eventuálne nábehy na kultúrne karamboly, ako je napríklad omyl pri objednávaní croissantu s prezervatívom, alebo extempore so slávnym módnym návrhárom, a je zároveň i užitočným pohľadom do dravej praxe sieťových influenceriek. Čakajú v dlhom rade na obed u istej Olivii Thompson, majiteľky módneho salónu Durée. Darčeky dostávajú podľa množstva followerov a Emily sa márne domáha objemnejšej taštičky. Postujú počas návštevy a Olivia sleduje na tablete ich výsledky. Upúta ju, samozrejme, post EmilyinParis, aj keď ju asistent upozorní, že im pri svojom propagačnom defilé konzumuje dekoráciu. Pohľad do sály, plnej zdivočených influenceriek, loviacich záujem majiteľky dokonca gymnastickými výkonmi a extravaganciami najrôznejšej kvality i štýlu, je iste čosi, čo menej Emily10 resizemarketingovo zaangažovaný divák sleduje prinajmenšom s údivom.

Je zrejmé, že seriál je komediálno-lyrickým extraktom, vzdialeným od všetkého, čo sa odohráva v realite, ale jemná irónia mu nechýba. A to je dobre. V prípade, že by sa nejakému znechutenému divákovi zachcelo odpozerať čosi z aktuálneho francúzskeho reálu, odporúčam projekciu Bedárov (2019) z parížskeho predmestia Montfermeil.Tam sa marketingové krásky objavia len na nejakom billboarde. S románom Victora Huga ho spája iba spomínaná štvrť.

Táto americko-francúzska „feel good“ fúzia snáď niektorým milovníkom kultúrnych prienikov pripomenie Emily4 resizefilm austrálskeho režiséra Petra Weira Zelená karta z roku 1990, kde sa za more vypraví pre zmenu Francúz a degustuje nepríliš príjemné chute amerického style of life. Georges Faure v zosobnení Gérarda Depardieu je hudobník a kvôli zelenej karte sa nasťahuje k Bronte (Andie MacDowell). Ona pre zmenu potrebuje akéhokoľvek partnera kvôli vysnenému bytu so skleníkom, kde môže množiť svoju obľúbenú zeleň. S nechuťou sleduje neurvalého Francúza s večnou cigaretou a všetkým, čo sa tak bolestne prieči jej vegetariánsko - ekologickému imidžu.

Kým sa počet kultúrnych konfrontácií medzi západnými partnermi radikálne, s nastupujúcim globalizačným zjednocovaním rozdielov, zmenšuje svoj kultúrny svojráz si ešte stále udržuje východná Európa. Emily v Moskve by sa iste niesla vo výrazne odlišnom žánrovom leveli.

Emily5 resizeEmily v Paríži (Emily in Paris, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 4 h 41 min. (Minutáž: 24–34 min.)
Manažér projektu: Darren Star
Réžia: Andrew Fleming, Zoe R. Cassavetes, Peter Lauer
Scenár: Darren Star, Emily Goldwyn
Kamera: Steven Fierberg, Alexander Gruszynski
Strih: Alex Minnick, Laura Weinberg, Jesse Gordon, John Rafanelli
Zvuk: Jean-Marie Blondel
Scénografie: Christelle Maisonneuve (set dekoratér)
Kostýmy: Marylin Fitoussi
Producenti: Lily Collins, Raphaël Benoliel, Stephen Joel Brown, Jake Fuller, Michael Amodio
Hrajú: Lily Collins, Samuel Arnold, Lucas Bravo, Philippine Leroy-Beaulieu, Ashley Park, Camille Razat, Kate Walsh, Charles Martins, Bruno Gouery, Roe Hartrampf, Gauthier Battoue, Hanaé Cloarec-Bailly, Tytouan Cloarec-Bailly, Tatiana Gousseff, Édith Le Merdy, Claude Perron, Arnaud Viard, William Abadie, Charley Fouquet, Alexis Barbosa, Michel Biel, Alix Bénézech, Eion Bailey, Aleksandra Yermak, Yohan Lévy, Frédéric Anscombre, Jean-Christophe Bouvet, Carlson Young, Christophe Guybet, Alice Hewkin, Faith Prince, Simon de Pury, Christophe Tek, Alexandre Wetter, Rebecca Benhamour
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.