Európske kmene (Tribes of Europa, TV seriál)

Kmene resizeNázov Európske kmene, spájajúci dohromady dve civilizačne vzdialené entity, vznešenú a kultúrnu Európu na jednej a primitívny kmeňový život, obdobie kdesi uprostred dlhej civilizačnej púte, plný postáv agresívnych svalnatých náčelníkov, s povinne geneticky naordinovanou túžbou po moci, veliacich len jednoducho hierarchizovanej mase členov na strane druhej, vyvolal zvedavosť aj preto, že evokoval odpoveď na otázku, ktoréže európske kmene vlastne to sú. Nemecká predstava o vláde kmeňov v blízkej budúcnosti, po apokalyptickej deštrukcii dovtedajšieho sveta, neoslní, je to len trochu upotený pokus dôsledne splniť hypotetické požiadavky žánru. Zrejme v snahe osloviť toho najmasovejšieho diváka, teda tvorcovia tvrdo idú po tých najjednoduchších stereotypizovaných dramatických formulkách.

Post apokalyptické kmene sústreďujú všetkých, ktorí boli nablízku, alebo zdieľali spoločnú predstavu o všeličom, ako žiť ďalej, príčinách konca sveta, alebo o vláde nad jeho zbytkami. Tieto predstavy sú, samozrejme, dostatočne nekompatibilné tak, aby nastali zápasy o konečnú dominanciu a tým aj pokračovanie Kmene2 resizespomínaných mocenských a iných cieľov. Katastrofa nastala globálnym výpadkom prúdu v roku 2029 a mala za následok anarchiu a chaos. Pochopiteľné, aj keď by nás asi viac zaujímal samotný priebeh a najmä dôvod, prečo sa tak stalo. To však stojí len v úvodnom, písanom intro. Zmieňuje sa aj o tom, že staré národy vymreli a vzniklo množstvo malých štátov, čo je asi preklep, hovoríme predsa o kmeňoch, a to je poznateľný rozdiel. Hneď však môžeme tušiť, že tvorcom (alebo možno prekladateľovi) rozdiel medzi spoločenskými organizáciami nie je úplne jasný a rovnako sú mimo aj v akýchkoľvek historických súvislostiach.

Začíname s kmeňom Origines, vymedzujúci svoju identitu lyricky, ako založenú na „krvi zeme, hlase lesa a dychu vetra“. Ich teritóriom je les, lovia zver a prežívajú v trampskom štýle. Do priateľskej idyly zasiahne havária lietadla z priestoru, definovaného ako Archa. Je súčasťou Atlantského vyspelého sveta. O jeho technológie bojuje kmeň Vrán, dekadentných zabijákov, usilujúcich o vládu nad všetkými. Kmene6 resizeTo oni zostrelia hoverjet, tak tomu dopravnému prostriedku hovoria zúčastnení, a ponáhľajú sa k jeho troskám. Prežil v nich i pilot s ťažkými zraneniami, ktorým podľahne. Stačí však chlapcovi Eljovi (David Ali Rashed) zveriť tajomstvo magickej kocky a zároveň mu umožniť jej ovládanie. Vrany sa na mieste havárie stretnú s členmi Originov a zajmú Kiana (Emilio Sakraya, videli sme ho v komerčne najúspešnejšom rakúskom filme za rok 2019 Studené nohy) i jeho otca, mierumilovného veliteľa skupiny. Odvlečú ich do svojho tábora a hrozí im drina v smrtonosných baniach. Do rodiny patrí okrem Kiana i sestra Liv (Henriette Confurius) a Elja, úspešne utekajúcim i s hlavným tromfom zápasu, kockou. Liv sa dostane medzi kmeň Crimsonov a snaží sa ich presvedčiť, aby jej pomohli oslobodiť otca a brata zo zajatia. Sústredí sa na zajatkyňu, Kmene3 resizeVranu Grietu (Ana Ularu). Dúfa, že sa jej podarí vymeniť ju za otca a brata.

Regres a progres v konštrukcii príbehového sveta splývajú podľa predvídateľného a málo invenčného receptu. Zbrane sú vyspelé, zvyky primitívne, len túžba po moci je bez zmien, hladná a večná. Vmontovaná je i snaha o akúsi staromódnu dekadenciu. Hlavným protagonistom je náčelník Vrán, oslovovaný ako Kapitán. Jeho imidž je poskladaný z bizarného transvestitického odevu i make-upu a z úlisného hedonistického vychutnávača čohokoľvek, občas, podľa potreby, vyskočí neľútostný zabiják. Podriadenou Kapitána je mierne upravený klon „wonder woman“ , bojovníčka v čiernej koži a značnou dávkou temného sexappealu, hrozivá Varvara (Melika Foroutan). Zaradí Kiana do skupinky svojich lieblingov, slúžiacich jej zvrhlým potrebám ako v posteli, tak v ringu. Medzitým beží hon Vrán i Kmene5 resizeCrimsonov za kockou a za rafinovane unikajúcim Eljom, boj Liv o záchranu zajatcov a priebeh Kianovej nedobrovoľnej kariéry medzi Vranami.

Zmysel tejto tradične naprogramovanej naháňačky a boja o prežitie, pri použití montáže všetkého, čo ju dokáže udržať v chode, je takmer nulový a slogan o záchrane Európy vyznieva až trápne. Tvorcovia si nedali záležať ani na vierohodnejšie rozpracovanej príčine spomínanej katastrofy. Plošný blackout je smiešnou skratkou, ktorá by možno prešla v nejakej tínedžerskej explikácii, aj to s odrenými ušami. Vypátrať súvislosti politické, náboženské, alebo aspoň kultúrne, vzťahujúce sa k čomusi, čo by dokázalo hoci vzdialene pripomenúť nejaké súčasné problémy Európy, bolo asi nad sily a zámery tvorcov. Vhodným kontrapunktom snáď mohlo byť priblíženie Atlantského vyspelého sveta. Ako sa Kmene10 resizezachránil, prečo prežil a ďalej sa úspešne vyvíjal nevieme, rovnako je zahmlený i dôvod, prečo lietali nad územím Európy a nik z Atlanťanov neprejavil o osud lietadla a úbohého pilota aspoň náznak záujmu.

Vidina nového etnického reštartu, stretnutia s európskymi kmeňmi, Keltami, Frankami, Galmi a nedajbože Slovanmi sa rýchle rozplynula, tak ďaleko intelektuálna energia tvorcov nesiahala. Ak by k takémuto kreatívnemu pokusu došlo a mali by sme možnosť nejaké súvislosti dokonca objaviť, radosti by nebolo konca kraja. Spolu s Barbarmi (2020), rovnako povrchne a stereotypne odbavenom seriáli, sú Európske kmene ukážkou tretej ligy nemeckej seriálovej tvorby. K tej prvej určite v posledných rokoch patrí Babylon Berlín (2017), pre mnohých i Dark (2017). Druhá je plne obsadená detektívkami, ale to len v prípade, že majú diváci odpozerané škandinávske hity.

Kmene4 resizeEurópska kmene (Tribes of Europa, TV seriál), Nemecko, 2021
Dĺžka: 4 h 43 min. (Minutáž: 44–49 min.)
Manažér projektu: Philip Koch
Réžia: Florian Baxmeyer, Philip Koch
Scenár: Philip Koch
Kamera: Christian Rein
Hudba: Clinton Shorter
Scénografia: Julian R. Wagner
Masky: Barbara Bijelic
Kostýmy: Thomas Oláh
Hrajú: Henriette Confurius, Oliver Masucci, David Ali Rashed, Emilio Sakraya, Melika Foroutan, Alain Blazevic, Pavel Bédi, Benjamin Sadler, Klaus Tange, Matteo van der Grijn, Hoji Fortuna, Jeanette Hain, Jim High, Robert Maaser, Christopher Rygh, Ana Ularu, Adam Vacula, Iva Šindelková, Robert Finster, Michaël Erpelding, Karel Dobrý, Leonard Kunz, Richard Zeman, Janek Gregor, Jannik Schümann, Yemi Akinyemi, Jordan Haj, Zdeněk Piškula, Lukáš Novotný
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.