V Banskej Štiavnici pokračovalo nakrúcanie filmu Slovo

BeataParkanováMaroaHecko resizeRomantická Banská Štiavnica, mesto s výnimočnou atmosférou a čarovnými zákutiami, je síce veľkým lákadlom pre turistov, no filmári jej unikátne lokácie zatiaľ ešte naplno neobjavili. Zmeniť sa to rozhodol česko-slovenský štáb, ktorý tu počas mrazivého februárového víkendu natáčal nový film režisérky Beaty Parkanovej Slovo, odohrávajúci sa v 60. rokoch minulého storočia.

Snímka sleduje príbeh manželov Václava a Věry Vojířovcov v rokoch 1968 a 1969. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch. Sľúbili si, že budú mať pevné postoje a neprekročia určité morálne a spoločenské hranice. Doba a okolie ich však vystavujú skúškam. Václav odmieta vstúpiť Gabriela Mikulková resizedo komunistickej strany a tlak, ktorému musí čeliť po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je pre neho stále náročnejšie.
Scenár k filmu si režisérka Beata Parkanová napísala sama, pričom príbeh bol inšpirovaný jej starými rodičmi. Starý otec Beaty Parkanovej, ktorý pracoval ako štátny notár, podobne ako hlavný hrdina snímky Václav odmietol vstúpiť do komunistickej strany a neustály tlak režimu poznačil jeho i jeho manželstvo. Aj pri svojom úspešnom celovečernom debute Chvilky vychádzala režisérka z vlastnej životnej skúsenosti a jeho hlavná postava Anežka má mnohé autobiografické črty. „Nakrúcať filmy, ktorých príbeh či pocity postáv vychádzajú zo mňa alebo z mojich blízkyHelenaKrajciova resizech, je pre mňa jeden zo základných kľúčov, ktorými vstupujem do scenára a filmu. Všeobecné pocity vyznievajú všeobecne. Verím, že je to práve rýdzosť a pravdivosť, presnosť v nuansách, čo vedie k možnosti, ako sa dotknúť sŕdc divákov,“ opisuje svoj prístup Beata Parkanová.

Hlavná časť filmu Slovo vznikala v Pardubickom kraji a na českej Vysočine, počas augusta a septembra minulého roka strávil štáb niekoľko dní aj pri mori v Poľsku. Na nakrúcanie zasnežených zimných scén si tvorcovia zvolili jedno z najkrajších slovenských miest – Banskú Štiavnicu. Mesto sa stalo kulisou k scéne sánkovačky z časti filmu, keď je rodina Vojířovcov po chorobe Václava opäť spolu a vyráža s deťmi cez víkend medzi ľudí. Točilo sa v centre Štiavnice – v uličke hneď vedľa lesníckej školy.

Banskú Štiavnicu si tvorcovia vybrali aj preto, lebo dúfali, že v nej vo februári nájdu tú pravú zimnú atmosféru. Podarilo sa, v meste na nich čakala zima ako z rozprávky. „Dá sa povedať, že sme mali ideálne počasie, ráno bolo -17 °C a pritom svietilo slnko. Ideálny museli mrznúť vo fujavici. Podmienky vyšli dokonale, dokonca nám aj jemne snežilo počas ostrých, čo sme tiež chceli. Svetlo bolo scenár pre kameramana, ale aj hercov, ktorí neHerci resizejednotné, konštantné a neuveriteľné po celý deň,“ neskrýval svoje nadšenie slovenský producent filmu Maroš Hečko. „Nakrúcanie v Banskej Štiavnici, to bol slnkom zaliaty čas. Do obrazu sánkovania som si želala namrznutý, ligotajúci sa sneh, modré nebo a všetkých blízkych zdravých – to sa splnilo. Bola to radosť,“ dopĺňa režisérka.

Trochu paradoxne filmárom zjednodušila prácu aj pandémia.Tá totiž vyľudnila mesto a pripravila tvorcom ideálne podmienky na nakrúcanie. „Je vtipné, keď sedemdesiatčlenný štáb točí v meste, kde nie je na ulici ani noha. Akoby sme si objednali nejaký skanzen. Robilo sa výborne, nemuseli sme odháňať zvedavcov ani zastavovať neustále prejazdy áut. Cítili sme sa, ako keby sme boli v meste duchov,“ podelil sa o kuriózny zážitok z natáčania Maroš Hečko.
Do Banskej Štiavnice pricestovali na nakrúcanie obidvaja hlavní predstavitelia – českí herci Martin Finger a Gabriela Mikulková, ktorí v snímke Slovo stvárňujú manželov Václava a Věru. Zo Slovákov sa na pľaci objavila Helena Krajčiová, ktorá pred kamerou tvorila pár s populárnym českým hercom, režisNakrucanie resizeérom a moderátorom Ondřejom Sokolom.

O hereckom obsadení filmu Slovo možno povedať, že je skutočne prvotriedne, vo vedľajších úlohách sa objavia také mená ako Bolek Polívka, Vladimír Polívka, Petra Hřebíčková, Jenovéfa Boková či Taťána Medvecká. Zo slovenských hercov si v Slove okrem Heleny Krajčiovej zahral napríklad Marek Geišberg, Ján Jackuliak a Juraj Nvota. „Zatiaľ môžem povedať, že ako v prípade filmu Chvilky, tak aj pri Slove mi herci spoluprácu neodmietajú a darí sa mi získať veľkých ‚hráčov‘ do malých úloh. A, áno, je to radosť,“ vyznala sa Beata Parkanová.

Podľa slov producenta Maroša Hečka sa scenár k filmu Slovo páčil všetkým hercom, ktorým ho dali prečítať, a žiadneho zSlovozimnascena resize nich nemuseli na spoluprácu prehovárať. „Na Beatiných scenároch ma vždy fascinuje, ako na všedných situáciách a niekedy až banálnych dialógoch dokáže vystavať veľké témy. A výzvou pre mňa bolo pochopiteľne aj to, že predobrazom postavy Václava je jej starý otec. Po Beatinom otcovi z jej debutu Chvilky som si ani dedka nemohol nechať ujsť,“ opisuje predstaviteľ hlavnej postavy Martin Finger, čím ho tento projekt oslovil. Talentovaný český herec si zahral napríklad vo filmoch Pouta, Václav, Červený kapitán či Toman a slovenskí diváci ho môžu poznať aj z nového seriálu Petra Bebjaka Herec.

Snímka Slovo prinesie silný príbeh z minulosti o ohrození slobody človeka, ktorý je však viac než aktuálny aj v súčasnosti. To v kombinácii so skvelými hercami a prepracovaným scenárom sľubuje skutočne nevšedný filmový zážitok, diváci sa teda rozhodne majú na čo tešiť. Producentmi filmu Slovo sú spoločnosti Bontonfilm Studios, love.FRAME a slovenská Azyl production. Koproducentmi Česká televize a poľská Kijora. Snímku podporil Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a RTVS. Film uvedie do kín v roku 2022 filmová distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.