Stream menu 2021

Streamlogo resizeUplynulý rok bol pozoruhodný okrem všetkého, o čom vieme, aj tým, že po filmoch a seriáloch na streamovacích platformách siahli takmer všetky generačné skupiny. Niektoré priamo, iné sprostredkovane. Je to, samozrejme, tvrdenie empirické, bez čísel a štatistík, ale zato vychádza z praktického pozorovania. Popri stále úbohejšej ponuke tvz. line tv, súkromných a slovenských i českých verejnoprávnych televíznych kanálov s obligátnou programovou štruktúrou, to má streamovacia alternatíva oveľa ľahšie a začína svoju púť k dominancii. Zatiaľ je to cesta labyrintového charakteru, lebo vyberať z kvalitatívne nevyrovnanej ponuky je zložité a často frustrujúce, najmä keď po desiatich minútach, niekedy, samozrejme, aj skôr zistíte, že tvorcovia nezvládli ani nástup a zmysel príbehu sa vytratil rýchlejšie ako para nad hrncom. Články o streame sa hemžia marketingovými termínmi, lebo znalosť diváckych preferencií je v tomto svete dôležitá, rýchle merateľná a okamžite jasne vyjadrená v číslach. Na mene zatiaľ asi nezáleží.

JaneCampion resizeZ marketingových press releasov streamovacích kanálov (dávať slovenské koncovky anglickým termínom ma veľmi nebaví, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že výraz tlačové správy má dosť anachronický tón, nehovoriac o streame/prúde, naozaj neviem, ako by sa mal tento termín prekladať) ma zaujali výrazy „niche a micromarketing, čo je pre divákov s vkusom a vzdelaním dobrá správa. Myslia aj na nás a odvážim sa tvrdiť, že je to poznať. Jedno aj druhé pomenúva malé, špecializované segmenty trhu. Mieri na ne tvorba, vzdialená hormonálnym tínedžerským žánrom, bohato obsadeným všetkým, od upírov až k supermanom, futrujúca nedostatok pozornosti v čase, keď si dozrievajúce generácie potrebujú dokázať, že dokážu. Ako teda to príťažlivé menu vyzerá?

Netflix :

Tvrdenie, že kanál chce spolupracovať s renomovanými tvorcami sa potvrdzuje správou o tom, že pre Netflix, ktorý 6. januára oslávil u nás svoju prvú päťročnicu, vytvoria filmy Jane Campion a Paolo Sorrentino. Film austrálskej režijnej hviezdy Moc psa (The Power of the Dog) vznikol podľa románu amerického spisovateľa Thomasa Savagea (1915-1989) a rozpráva o dvoch bratoch, žijúcich a hospodáriacich na ranči. Phil a George sú radikálne rozdielni a keď si ten menej zdatný privedie ako manželku mladú vdovu, začína sa boj o prežitie. Hlavné úlohy vytvorili Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst a Jesse Plemons.

PaoloSorentino resizeTaliansky nositeľ Oscara za film Veľká nádhera (2014) Paul Sorrentino prispeje do programu filmom Ruka boha (The Hand of God), ktorý sa vzťahuje k slávnemu argentínskemu futbalistovi Diegovi Maradonovi. Pre časopis Variety sa Sorrentibo vyjadril nasledovne: „Okrem všetkého, čo som povedal predtým o Maradonovi, on mi nedobrovoľne zachránil život. Prišiel som o rodičov keď som mal 16 rokov pri nešťastí, spôsobenom systémom vykurovania na horskej chate, kam som s nimi pravidelne chodil. Ten víkend, keď sa to stalo som nešiel, lebo som chcel pozerať Maradonu v zápase s Neapolom. To ma zachránilo.“ Šéf divízie Netflix Films Scott Stuber film hodnotil ako „nádherne napísaný príbeh, plne v Sorrentinovom typickom štýle“. Ďalej pokračoval, “... aby ste mohli vybudovať veľké filmové štúdio, potrebujete veľkých filmárov z každej časti sveta, aby rozprávali príbehy vo všetkých jazykoch. ... tešíme sa, že môžeme ponúknuť Paolov film nášmu globálnemu publiku “.

Mňa osobne potešila správa o tom, že sa chystá pokračovanie skvelého dánskeho seriálu Vláda (Borgen), ktorý sme recenzovali aj v našej rubrike Stream. Ako sa budú ďalej vyvíjať osudy premiérky Birgitte Nyborg tentoraz v roli ministerky zahraničných vecí, stelesnenej populárnou dánskou herečkou Sidse Babett Knudsen bude i vzhľadom aj na volebný rok v ČR iste inšpiratívne.

HBO:

Spoločnosť chystá v druhej polovici roku prísun novej technickej kvality a širší výber v mediálnej knižnici Warner Media, ku ktorej patrí. HBO Max tak vystrieda HBO GO a čo nám to prinesie uvidíme. V každom prípade sú na programe ďalšie série Príbehu služobníčky, Perry Masona, Veľkej, Westworldu, alebo Letušky, s novou sériou príde aj fantázia Ridley Scotta Vychovaní vlkmi. Pokračuje aj Sex v meste, ale bez Kim Cattral (Samantha), takže o móde a milencoch bude ďalej diskutovať len trojka – Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon a Kristin Davis. Bohužiaľ, bol po prvej sérii zrušený Outsider, podľa Stevena Kinga. Zrejme vysielal na divákov príliš temné vlny.

Avíza a rezery:

Na našom trhu ešte nefiguruje americká platforma Hulu, ale je možné, že nový seriál za účasti Nicole Kidman Deväť perfektných cudzincov (Nine Perfect Strangers) uvidíme na niektorej z hostiteľských adries. Vývoja sa ujal tvorca seriálu Malé veľké lži (Big Little Lies) David E. Kelley. Vychádza tiež z rovnomenného románu austrálskej spisovateľky Liane Moriarty. Jej knihy usilovne kolujú aj v českých prekladoch, ale Cudzinci podľa všetkého ešte preložení nie sú. Dej je situovaný do wellness resortu , kde sa zíde deväť klientov z mesta a strávia tu desať dní. Nicole Kidman hrá riaditeľku Mašu. Podieľa sa zároveň na liečebnej praxi, vyháňaní únavy a pesimizmu z utrápených zverených tiel.

Dilermand resizeČi budeme mať možnosť posúdiť kvality škandálneho dánskeho seriálu John Dillermand v streamovacej bubline je otázne. Je určený deťom, ale zvádza sa oň boj, lebo John má výnimočnú telesnú dispozíciu, a to veľký penis. Môže ním pomáhať pri záchranných operáciách, vztyčovaní vlajky a dokonca kradnúť zmrzlinu. DR (Danish Public Service Broadcasting) sa snaží vo svojej tvorbe posúvať existujúce hranice zobrazení, a to vrátane detských programov. Argumenty na obranu podobných krokov zaznievajú vo verejných diskusiách a vyjadrujú sa aj klinickí psychológovia, pracujúci s rodinami. Jeden z nich znie i takto: „Aký druh kultúry vytvárame pre naše deti, ak je v poriadku, že sa pozerajú na perfektné telá na Instagrame, vylepšené digitálne alebo kozmeticky, ale nie sú reálne?“ Konzervatívnejšie ladení diváci zrejme ostanú pri škandinávskych kriminálkach. Možno to bude švédska variácia na romány Agathy Christie, fínsky seriál Všetky hriechy (All the Sins), alebo nórske Monštrum (Monster).

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.