Kino Lumière doma uvedie filmy Martina Hollého

KinoLumierelogo resizeSlovenský režisér Martin Hollý je divákom známy najmä vďaka filmom z tatranského prostredia Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971). Tento rok v auguste si pripomenieme jeho nedožitých 90 rokov. Dramaturgovia Kina Lumière – kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) sa preto počas januára rozhodli vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma predstaviť divákom jeho menej známe diela. Miniprofil Hollého otvorí film Smrť šitá na mieru (1979), online predstavenie sa koná v pondelok 11. januára 2021 o 20.20 hod.

Filmová tvorba Martina Hollého bola žánrovo i tematicky rozmanitá a jeho filmy získali množstvo domácich i zahraničných ocenení. V dráme Smrť šitá na mieru Hollý zobrazuje dôsledky hospodárskej krízy za prvej republiky na tragickom osude dvoch ľudí pochádzajúcich z rôznych Smrtsitanamieru resizespoločenských tried. Film rozpráva príbeh majiteľa veľkého krajčírskeho salónu, ktorý sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby pred bankrotom zachránil rodinu peniazmi zo životnej poistky. Snímka podľa filmového historika Richarda Blecha patrí k Hollého dielam, v ktorých „ústrednou témou je zápas človeka s nepriazňou osudu a križovatkami života, ktoré odkiaľsi a kamsi smerujú,“ ako to konštatoval pre mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk. Hlavné úlohy vo filme vynikajúco stvárnili Vlado Müller a Milan Kiš.

Kino Lumière doma uvedie počas januára aj Hollého filmy Noční jazdci (1981) a Mŕtvi učia živých (1983). „Film Noční jazdci sme v Slovenskom filmovom ústave digitálne reštaurovali minulý rok a v tejto podobe ho mali možnosť zatiaľ vidieť iba diváci na Festivale Lumière vo francúzskom meste Lyon v októbri minulého roku,“ hovorí Marián Hausner, riaditeľ Národného filmového archívu SFÚ. V Lyone mal tento digitálne reštaurovaný film svetovú premiéru, na Slovensku sa zatiaľ nepremietal, preto je jeho uvedenie vo virtuálnej kinosále mimoriadnou udalosťou. „Vzhľadom na súčasnú spoločenskú situáciu smMrtviuciazivych resizee sa rozhodli pre jeho netradičnú online premiéru v Kine Lumière doma, aby ho mali možnosť vidieť v novej podobe aj diváci na Slovensku. Je to však film, ktorý je zážitkom vidieť v priestore tradičnej kinosály, a dúfame, že sa tak stane čoskoro, napríklad pri príležitosti 40. výročia od jeho kinopremiéry.“

Hausner zároveň poukazuje na kľúč výberu filmov v Hollého miniprofile. „Zvažovali sme uviesť aj ďalšie diela režiséra Martin Hollého, ale namiesto jeho známejších filmov, ako sú Medená veža a Orlie pierko z tatranského prostredia, či rozprávky Soľ nad zlato (1982), alebo majstrovskej protivojnovej drámy Signum Laudis (1980), sme sa rozhodli dať prednosť jeho menej známym, ale aj pre súčasného diváka zaujímavým filmom Smrť šitá na mieru (1979) a Mŕtvi učia živých (1983). Tieto dva filmy tiež prešli digitalizačným procesom v našom špecializovanom digitalizačnom pracovisku v Slovenskom filmovom ústave, v ktorom tento rok plánujeme aj digitalizáciu Hollého filmu Prípad pre obhajcu (1964).“

Dobrodružná dráma Noční jazdci hovorí o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí krátko po prvej svetovej vojne. V príbehu proti sebe Nocnijazdci resizestoja dve silné osobnosti – vodca pašerákov koní Marek Orban (Michal Dočolomanský) a veliteľ pohraničnej stráže Edo Halva (Radoslav Brzobohatý). Každý z nich háji vlastné záujmy a ich vzájomné stretnutie končí zbytočnou smrťou piatich ľudí. Súdobý psychologický film Mŕtvi učia živých je o osudovom stretnutí dvoch mužov s odlišnými postojmi k spoločenskému problému úplatkárstva. Na jednej strane stojí mladý ambiciózny chirurg (Vladimír Kratina), ktorý zásadne odmieta prijať za svoju prácu peniaze od pacientov, na druhej strane stojí vedúci autoservisu (Michal Dočolomanský), pre ktorého je takýto vedľajší príjem samozrejmosťou.

Filmy Martina Hollého uvádza Kino Lumière doma vo virtuálnej kinosále vždy v pondelok o 20.20 hod. na www.kino-doma.sk. Pri príležitosti tohtoročných nedožitých 90. narodením Martina Hollého vydal SFÚ na rok 2021 nástenný kalendár so zábermi z Hollého filmov. Zviditeľňovaniu jeho tvorby sa však venuje dlhodobo. V roku 2001 vyšla v SFÚ monografická publikácia Martin Hollý – Život za kamerou, ktorej autorom je filmový historik a publicista Richard Blech. Na blu-ray nosiči vyšla Hollého vojnová dráma Signum laudis (1980), film vyšiel aj na DVD, podobne ako ďalšie Hollého filmy, medzi nimi napríklad i divácky obľúbené snímky Medená hora a Orlie pierko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.