Bež! (Run)

Bez11 resizeScenárista a režisér Aneesh Chaganty upútal filmový svet pred dvoma rokmi originálne vystavanou detektívkou s názvom Pátranie. Niežeby príbeh o nezvestnom dieťati bol v rámci kinematografie niečím nevídaným, každopádne tu išlo o najmä o novú formu a štylistiku. Otec šesťnásťročnej zmiznutej dcéry totiž pátra po jej únoscovi prostredníctvom dievčatinho notebooku a divák doslova od monitoru neodvráti zrak. Spoločne s otcom sledujeme fotky, chaty a rôzne videá, ktoré nakoniec vedú k prekvapivému odhaleniu. Pátranie získalo pozornosť aj vďaka známym tváram v hlavných úlohách, Johnovi Cho a Debre Messing. Druhý autorský film tohto tvorcu Bež! sa vzhľadom na neutešený vývoj v kinematografii a distribúcii filmov kvôli Covidu 19 do našich kinosál nedostal, ale je dostupný cez platformu Hulu.

Taktiež sa snaží upútať ako temný „suspense“ thriller a pozornosť získava aj vďaka populárnej Sarah Paulson v hlavnej úlohe matky tínedžerskej dcéry. Je zrejmé, že podobný experiment ako v prípade Pátrania Chaganty nemôže ponúknuť v každom svojom diele a možno aj Bez6 resizepreto Bež! nie je prijímané s takým nadšením, očakávania boli skrátka priveľké aj úprimne, aj nereálne. Odsúdiť snímku ako príliš konvenčný napínavý thriller by však bolo nespravodlivé, všetky žánrové prvky fungujú totiž skvele a scenár ponúka aj nejaké tie implicitné významy na premýšľanie, ak sa, samozrejme, dielu otvoríte a nebudete jeho kvality hodnotiť len na základe tak trochu haprujúcej logiky. Tento kvázi neduh však skrátka patrí už akosi k žánru…

Stredoškoláčka Chloe žije so svojou starostlivou matkou, v relatívne rozľahlom rodinnom dome mimo mesta. Chloe nemôže vďaka chorobe dlhodobo chodiť, pohybuje sa na vozíku, a tak je na matkinu starostlivosť odkázaná. A tá sa skutočne stará, svoje dieťa miluje a je ochotná robiť pre jej dobro všetko. Aspoň sa tak môže na prvý pohľad zdať. Jedného dňa si však dievča všimne, že obsah flaštičky s liekmi, ktoré pravidelne užíva, nemusí zodpovedať názvu na obale. Začne tak pátrať na vlastnú päsť, čo v prípade imobility nie je príliš jednoduché. Navyše ani telefonovanie, ani Bez7 resizegooglenie nepredstavuje pri neustále prítomnej matke jednoduchú záležitosť. Takto načrtnutá zápletka navodzuje dojem, že sa spoločne s oboma postavami nepohneme z domu či pozemku, scenár však je pomerne vynachádzavý a vývoj deja tak nepôsobí monotónne. Už prvá scéna filmu naznačuje, že s matkou v podaní Sarah Paulson nebude niečo úplne v poriadku a trpí traumou z minulosti. Jej správanie už počas prvej polhodinky nám dá za pravdu, každopádne jej motivácia sa aj po záverečných titulkoch zdá pochopiteľná a v podstate aj autentická, Chaganty rozhodne nemá v úmysle predstaviť divákovi ďalšieho jednorozmerného thrillerového antagonistu.

Príbeh nie je príliš hutný, tvorcovia neťahajú diváka za nohu napríklad tým, že by naznačovali možnosť, povedzme, nadprirodzeného riešenia a toho ani nenapadne, že by sa mohol dočkať šokujúceho rozuzlenia. Karty sú pomerne skoro vyložené na stôl a začneme sa tak sústreďovať na Bez8 resizejednotlivé skvelo vymyslené a napínavo nakrútené scény konfrontácie dcéry s matkou. Občas film narába aj s hororovými klišé, čo je však pri od začiatku pri zemi sa držiacej zápletke celkom osviežujúce. Ak sa snažíte zacentrovať zrak na nezreteľný obrys postavy v kúte mizanscény tak viete, že tam je s najväčšou pravdepodobnosťou druhá obyvateľka domu a žiaden duch, napriek tomu sú tieto momenty nesmierne efektné a efektívne. V istých momentoch, najmä, ak sa do hry zapájajú aj ďalšie postavy, dej trochu hapruje, finále však mení kompletne dejisko a vedľajšie postavy a ich činy sú už jeho právoplatnou súčasťou. Možno toto autorské rozhodnutie rozdelí publikum na dve skupiny, keď by pre tú druhú predstavovalo rozuzlenie v dome uspokojivejšie zakončenie.

Bez9 resizeChaganti nesklamal ani druhým filmom a začína sa profilovať ako majster thrillerového žánru, podbne ako kedysi M. Night Shyamalan. Nepripravil síce tak originálne dielo ako na prvý pokus, silné herecké výkony dua Sarah Paulson a nového objavu Kierry Allen, niektoré do detailu premyslené sekvencie a nakoniec aj všeobecnejšie sa zamyslenie nad úlohou rodiča v živote dospievajúceho dieťaťa robia z  filmu Bež! nadpriemerného zástupcu svojho žánru. Posledná scéna nech je toho dôkazom. Už sa neviem dočkať, s čím príde nabudúce.

Bez10 resizeBež! (Run), USA, 2020
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Aneesh Chaganty
Scenár: Aneesh Chaganty, Sev Ohanian
Kamera: Hillary Spera
Hudba: Torin Borrowdale
Scénografia: Jean-Andre Carriere, Sara McCudden (set dekoratér)
Kostýmy: Heather Neale
Producenti: Sev Ohanian, Natalie Qasabian
Hrajú: Sarah Paulson, Kiera Allen, Onalee Ames, Pat Healy, Carter Heintz, Sara Sohn, Clark Webster, Conan Hodgkinson, Erik Athavale, Bradley Sawatzky
Produkcia: Dostupný cez platformu Hulu
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.