Letuška (The Flight Attendant, TV seriál)

Letuska2 resizeOsemdielny seriál Letuška vznikol na motívy úspešnej knihy spisovateľa Christophera A. Bohjaliana a v súčasnosti máte možnosť si všetky jeho epizódy pozrieť na streamovacej službe HBO Max, pričom posledný diel mal premiéru krátko pred Vianocami. Detektívny seriál s komediálnymi, špionážnymi a aj mysterióznymi prvkami sa nehrá na veľké umenie, jeho zámerom je v prvom rade pobaviť, ale ponúka pestrú postmodernú zmes rôznych tvorivých prístupov. Tomu zodpovedá aj obsadenie Kaley Cuoco do hlavnej úlohy letušky žijúcej neviazaným štýlom, čo zahŕňa litre alkoholu vypité cez deň (a noc, pochopiteľne), náhodné milostné pletky s doslova náhodnými okoloidúcimi a roztržitosť v každej vypätej situácii. Šarmantná komediálna herečka je celosvetovo známa z kultovej „nerdovskej“ série Teória veľkého tresku, Letuška však predstavuje pre ňu ešte väčšiu hereckú príležitosť, pretože takpovediac celé dielo leží na jej pleciach.

Cassandra Bowden letí na ďaleký východ, pričom počas letu sa zoznamuje s tajomným milionárom ruského pôvodu a skončí to, hádate správne, v hotelovej posteli. Ráno tu však Cassie nachádza nielen množstvo prázdnych fliaš, ale aj vedľa seba v posteli ležiaceho fešáka s Letuska5 resizepodrezaným hrdlom. Po chvíli zmätkovania usúdi, že volať miestnu políciu by nemusel byť najlepší nápad a i keď sa dej nasledujúce stovky minút bude uberať ťažko vopred odhadnuteľnými smermi, jej rozhodnutie sa ukáže ako správne, pretože od začiatku divák vôbec nepochybuje, že by mohol seriál skončiť pre hlavnú postavu tragicky. Postupne sa na scéne objavujú záhadné postavy, nájomní vrahovia, mocné zločinecké organizácie a možno pôjde aj o osud celého sveta, ak sa to dá tak nazvať.

Z uvedeného vyplýva, že sa dielo berie, buď príliš vážne a išlo by tak o temný thriller alebo naopak, prehnanú a málo pravdepodobnú zápletku berie ako prostriedok pre akési sebazhadzovanie a hru so žánrami. Áno, druhá možnosť je správna, čo však neznamená, že vás neprekvapí na ceste do finále zopár zvratov, vrátane toho záverečného, a že pri úpenlivom hľadaní identity vraha nebudú na scéne pribúdať mŕtvoly. Tvorcovia si od začiatku však pohrávajú aj s mysterióznom, hlavná hrdinka preberá nové okolnosti, vždy s Letuska7 resizemŕtvym na mieste činu, pričom nie je vôbec jasné, či sa nakoniec z celého projektu nestane neľahko čitateľná takzvaná „lynčovačka“. Nechýbajú dokonca ani povestné zajačiky a nemusí ísť o náhodu, ale skutočne o odkaz na diela Davida Lyncha. Za túto neustálu neistotu môže predovšetkým skvele napísaná ústredná hrdinka. Jej nestála povaha a neistota sa odráža ako v riešení prípadu, tak aj vo forme flashbackov, keď  je divákovi odhaľovaná jej nie príliš šťastná minulosť a najmä vzťahy s otcom a bratom. Ide o momenty, kedy si ku Cassie začnete budovať vzťah a empatiu, čo sa spočiatku po prvej epizóde zdalo ako nemožné.

Letuška sa hrá so špionážnym žánrom až bondovského charakteru, odkazuje na romány Agathy Christie, reflektuje aj akčné thrillery plné súbojov telo na telo ako v Bourneovkách a občas sa tvári, že s divákom nehrá čistú hru a všetko sa môže vďaka nespoľahlivému Letuska9 resizerozprávačovi obrátiť o 180 stupňov a pohráva sa funkčne aj s otázkou feminizmu. Pochopiteľne tu cítime aj hitchcockove dielo, určite si spomeniete minimálne na legendárne krimi Na sever severozápadnou linkou. Na tento fakt odkazuje aj názov siedmej epizódy, Hitchcock Double, keď sa konečne dozvieme identitu vraha. Riešenie záhady je možno nakoniec po tom všetkom relatívne banálne, každopádne prekvapí a úzko sa dotýka aj Cassieinho charakteru, čiže nie je prvoplánovo šokujúce. Tvorcovia nezabudnú ani na vyvrcholenie flashbackov a dozvieme sa tak aj motiváciu existencie zajaca v ženiných víziách.

Letuška je zrejme viac určená pre ženské publikum, každopádne vďaka rýchlemu spádu, zaujímavým vedľajším dejovým líniám, postupným odkrývaním kariet a v neposlednom rade aj atraktívnym lokáciám poteší každého milovníka spomínaných predobrazov. Príbeh sa uzavrel, ťažko teda predpovedať, či vznikne druhá séria a ak áno, pôjde o nový príbeh zo života tejto Letušky, ktorá prešla počas ôsmich epizód nezanedbateľným charakterovým vývojom.

Letuska10 resizeLetuška (The Flight Attendant, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 5 h 59 min. (Minutáž: 42–48 min.)
Tvorca projektu: Steve Yockey
Réžia: Susanna Fogel, Marcos Siega, Batan Silva, Glen Winter, John Strickland
Predloha: Christopher A. Bohjalian (kniha)
Scenár: Steve Yockey, Kara Corthron, Ryan Jennifer Jones, Ian Weinreich, Ticona S. Joy, Jess Meyer, Meredith Lavender, Marcie Ulin
Kamera: Adrian Correia, Brian Burgoyne, Jay Feather, Hillary Spera
Hudba: Blake Neely
Strih: Anthony Miller, Carol Stutz, Jean Crupper
Zvuk: Dorian Cheah
Scénografia: Sara K. White, Jessica Petruccelli (set dekoratér)
Masky: Yesim 'Shimmy' Osman, Gary Martori
Kostýmy: Catherine Marie Thomas
Producenti: Chris Lowenstein, Jennifer Lence
Hrajú: Kaley Cuoco, Merle Dandridge, Nolan Gerard Funk, Michiel Huisman, T.R. Knight, Zosia Mamet, Rosie Perez, Colin Woodell, David Iacono, Michelle Gomez, Ann Magnuson, Jason Jones, Audrey Grace Marshall, Shiloh Verrico, Stephanie Koenig, Cindy Cheung, Danny Johnson, Julia Harnett, Griffin Matthews, Yasha Jackson, Isha Blaaker, Terry Serpico, Deniz Akdeniz, Michael Bryan French, Alberto Frezza, Owen Asztalos, Ritchie Coster, Bebe Neuwirth, Barbara Kingsley, Archie Kao, Briana Cuoco, Ann Harada
Distribhúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.