Slovo prinesie silný príbeh z minulosti o ohrození slobody človeka

Slovo resizeRežisérka Beata Parkanová nakrúca česko-slovenskú drámu z konca 60. rokov Slovo. V hlavných úlohách sa predstavia talentovaní českí herci MartinFinger (Václav, Červený kapitán, Pirko, Ja, Olga Hepnarová, trilógia Záhradníctvo) a Gabriela Mikulková (Zemský ráj to napohled). Počas augusta a septembra strávil štáb niekoľko dní pri mori v Poľsku, hlavná časť filmu vznikala na českej Vysočine a v Pardubicku. Začiatkom roka 2021 bude nakrúcanie pokračovať v slovenských horách, kde sa plánujú snímať zasnežené zimné scény. „Banská Štiavnica a Štiavnické vrchy sú výnimočné slovenské lokácie, ktoré ešte neboli dostatočne zviditeľnené a využité vo filme“, dodáva slovenský producent filmu Maroš Hečko. Premiéra filmu v kinách je naplánovaná na jeseň 2021.

Beata Parkanová je česká režisérka, scenáristka a spisovateľka, ktorá sa vo filmovom svete presadila predovšetkým svojím celovečerným debutom Chvilky. Snímka bola uvedená na MedzinároSlovo2 resizednom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2018 a hlavnú úlohu si v nej zahrala Jenovéfa Boková, ktorá za svoj výkon získala Českého leva a Cenu českej filmovej kritiky. Podobne ako pri filme Chvilky, aj k svojej novej dráme Slovo si Beata Parkanová sama napísala scenár. Za kameru sa postavil skúsený slovenský kameraman Tomáš Juríček (Amnestie, Kandidát, Backstage, televízna mini séria Mária Terézia), strihačom bude Alois Fišárek (Obecná škola, Kolja, Muzika, Dôverný nepriateľ, Po strnisku bosý) a hudbu k snímke Slovo skladá Jan P. Muchow (Samotári, Jedna ruka netleská, Ženy v pokušení, Teória tigra).

Film sleduje príbeh manželov Václava a Věry v rokoch 1968 a 1969. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch. Sľúbili si, že budú žiť správne, budú mať pevné postojSlovo3 resizee a neprekročia určité morálne a spoločenské hranice. Doba a okolie ich však vystavujú skúškam. Václav odmieta vstúpiť do komunistickej strany a tlak, ktorému musí čeliť po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je pre neho stále náročnejšie. „Obidvaja sú v podstate slušní a dobrí ľudia z menšieho mesta. Ich morálne nastavenie je skúšané okolím a oni sa napriek všetkému snažia dodržať slovo, ktoré si dali navzájom, ale aj celej rodine a každý sám sebe. Myslím, že väčšie alebo menšie dilemy, či dodržať svoje slovo, alebo robiť ústupky v mene rozličných výhod či skrátka len pod tlakom, riešia ľudia stále. Film zachytáva tému, ktorá sa týka každého z nás,“ hovorí režisérka Beata Parkanová. „Slovo je preto nadčasový film, ktorý ukazuje, že človek vo všetkých obdobiach a situáciách robí rozhodnutia, ktorých dôsledky často nedokáže predvídať, a ktorý kladie otázku, podľa akých kritérií sa majú tieto rozhodnutia robiť.“

Snímka Slovo sa opiera o silné herecké výkony nielen ústrednej dvojice, ale všetkých postáv. Vo vedľajších úlohách sa predstaví Bolek Polívka, Vladimír Slovo4 resizePolívka, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, ako aj slovenskí herci Marek Geišberg, Ján Jackuliak či Juraj Nvota. „Chceli sme, aby aj tú najmenšiu rolu hral skvelý a skúsený herec. V tomto príbehu je každá situácia dôležitá a vďaka jednotlivým hercom získajú všetky drobné momenty na sile a realistickosti,“ hovoria jedným dychom producenti filmu Maroš Hečko z AZYL Production a Vojtěch Frič z love.Frame.

Na posilnenie atmosféry sú dôležité aj dekorácie a kostýmy z konca 60. rokov. „Charakter 60. rokov je špecifický a výnimočný, o presnom koncepte vizuálu Slova sme dlho hovorili a hľadali ho. Slovo je o postavách filmu, o ich vnútorných princípoch a vnútornej integrite, vďaka ktorým potom fungujú v spoločnosti. Príbeh Slova by sme vlastne mohli vyrozprávať v akomkoľvek období. To je pre mňa a pre natáčanie zásadné. Herci a ich jemná, presná práca rezonujúcSlovo5 resizea v priestore, v ktorom sa ocitajú,“ opisuje kľúčové stránky filmu Beata Parkanová, ktorá sa v prestávke počas nakrúcania stihla zúčastniť ako predsedníčka poroty na festivale Febiofest.

„Scenár ma zaujal hneď po prvom prečítaní. Beatina drobnokresba všedných a zdanlivo nenápadných činností a prehovorov postáv, ktoré všetci poznáme z vlastných životov, ma neprestáva udivovať. V jej príbehoch sa veľké drámy odohrávajú skôr skryto a v tichosti, ale o to viac s citlivým divákom zamávajú,“ hovorí o filme jeho hlavný predstaviteľ Martin Finger. Dôraz Beaty Parkanovej na prácu s hercami ukázala aj jej predchádzajúca snímka Chvilky, ktorá získala viacero ocenení. Rodina ústrednej manželskej dvojice filmu Slovo žije v menšom meste, tvorcovia preto nakrúcali v Litomyšli, Třebíči alebo vo Svitavách. „V Pardubickom kraji sme netočili prvýkrát a opäť sme sa stretli s veľkou ústretovosťou a ochotou, to isté platí aj pre Vysočinu,” uvádza producent Vojtěch Frič.
Film Slovo prinesie do kín na jeseň 2021 filmová distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.