Undercover 1 - 2. séria (TV seriál)

Under resizeSpojené sily belgicko-holandsko-nemecké prichádzajú s detektívkou Undercouver, ktorá napĺňa všetky predpokladané „povinné cviky“. Nasadzuje dvojicu tajných agentov pod krycími menami Peter (Tom Waes) a Anouk (Anna Drijver) na bossa drogovej mafie, istého Ferryho (Frank Lammers). Vyrába tabletky extáza a rozváža ich po celom svete. V tajnej dielni v úvode sledujeme dvoch Číňanov, ázijské námezdné sily, prikované navzájom na jednej reťazi. Nedopatrením jeden druhého zapichne a od mŕtvoly utečie. Končí podobne a teda vieme, že mravy sú v tomto zoskupení kruté a nemilosrdné. Obľúbenou disciplínou je kopanie hrobov.

V prázdninovom kempe vládne pitoreskná idylka, dvojica agentov si prenajme karavan, kde to síce smrdí po mŕtvych vtákoch, ale, ako tvrdí velenie, len treba vyvetrať. Ferry so svojou Danielle (Elise Schaap) jeUnder5 resize na dosah, agenti im takmer vidia do okien. Peter s Anouk majú za úlohu nenápadne sa votrieť do priazne Ferryho, čo sa napriek istým zakolísaniam podarí. Dlhonohá Anouk zaujme jedného z gangu, zaťa zlovestného Johna (Raymond Thiry), výkonnú železnú päsť celej organizácie. Petrovi nedôveruje a organizuje najrôznejšie previerky, vrátane cesty s „tovarom“ do Poľska. Peter má šoférovať kamión, ktorý na poslednú chvíľu vymenia a agent ostane v obklopení na všetko ochotných zabijakov bez krytia.

Anouk, pravým menom Kim sa tiež snaží, vyhovorí Dan oddychovú cestu na Arubu a neváha rozohrať takmer lesbické struny. Na Dan celkom zaberajú a je ochotná dokonca so svojou novou priateľkou utiecť. Nič v tejto komplikovanej akcii nejde hladko, objavujú sa neustále problémy a kolízie, čo vnáša do deja prepotrebné napätie. K pozitívnym stránkam seriálu patrí i nepredvídateľnosť jednotlivých dejových posunov . Aktérov vyšetrovania dovedie i na fiktUnder4 resizeívnu schôdzku s priekupníkmi extáze, vymieňanej v Južnej Amerike za kokain, do Bretónska. Tam všetko naberie osudovú stopu, vedúcu až do druhej série.

Výnimočnosť detektívnej poetiky, vytvorenej pre tento seriál, spočíva v ľahkej groteskno - humornej rovine, nenápadných situačných akordoch, štylisticky bezproblémovo začlenených do žánru, principiálne vzdialeného od nálad hravého belgického vidieka. Do tohto portfólia sa vpisuje nielen atmosféra meštiackej kempovej idylky so zdobenými fasádami a vymanikúrovanými záhradkami. Patrí tam i Dan a jej psíček Khaleese, zbožňovaný domáci maznáčik. Keď sa stratí, v rámci zblíženia ho po lese otrávene hľadajú Peter s Anouk. Tento druh odľahčenia vytvára nenápadné kontrasty, zintenzívňuje autenticitu prostredia a vytvára kulisu, v ktorej sa stráca aj značne obohraný motív naháňačky za výrobcami a distribútormi drog.Under9 resize

V hľadaní nosných tém nie sú tvorcovia nijako originálni hoci to divákom nahradia formou vynachádzavého spracovania. Kým prvú sériu venovali narkobiznisu, druhá je rovnako „prepáleným“ refrénom. Ide v nej o obchod so zbraňami. Jeho stopy sleduje už ako investigatívna novinárka Kim a v úvode žiada Petra/Boba o pomoc. Na svoju odvahu doplatí a on v sledovaní stôp nebezpečných gangov pokračuje na ranči, kde sa na prvý pohľad bratia Laurent (Wim Willaert) a Jean-Pierre (Sebastien Dewaele) Bergerovci venujú chovu a obchodu s koňmi. Recept na druhú sériu sa opakuje, na ranči má polícia svoju agentku, pracuje v reštaurácii ako barmanka a Bob sa pridruží prostredníctvom najrôznejších umne zoUnder11 resizerganizovaných krokov. Získa si dôveru Laurenta, podobne ako kedysi Ferryho. Pre spoluprácu získajú aj Nathalie (Ruth Becquart) slobodnú matku, čašníčku z reštaurácie na ranči. Má dieťa, ktoré je synom práve Laurenta. Žena sa snaží z jeho nebezpečného zovretia vymaniť. Ferry, sediaci za mrežami spriada pomstu a sféra ohrozenia sa rozširuje o Bobovu rodinu. Z manželstva, rozsypaného v dôsledku zložitého prípadu z prvej série, má syna a dcéru, snažiacu sa pochopiť súvislosti otcovej práce. Naivne vletí do pomaly sa uťahujúcej slučky. Jej konce sú vo Ferryho rukách.

Atmosféra druhej série, okrem úvodu, kde sme ešte svedkami pokusu o aspoň čiastočnú rekonštrukciu osvieženia poetiky humorno-bizarnými prvkami, vážnie a venuje sa rozvíjaniu miestami kUnder12 resizerkolomných akčných stereotypov. Východná Európa v oboch sériách zohráva úlohu spoľahlivej zásobárne priekupníkov, zapletených do zločineckých sietí. Tvorcovia ich situovali najprv do Poľska a v prípade obchodu so zbraňami na Ukrajinu. Smerujú do Belgicka a odtiaľ ďalej do sveta, medzi afrických odberateľov, vyzbrojujúcich svoje revoltujúce režimy.

Po seriáli 13 prikázaní (2017) je Undercover (Pod prikrytím) rozšírením predstavy o žánrovom rozsahu belgickej filmovej produkcie, prítomnej u nás najmä vo festivalovom portfóliu, filmami bratov Dardennovcov (naposledy Mladý Ahmed, 2019), alebo Jaca van Dormaela (Zbrusu nový zákon, 2015).

Under10 resizeUndercover (TV, seriál), Belgicko, Holandsko, Nemecko, 2019 –2020
Dĺžka: 16 h 44 min. (Minutáž: 47–55 min.)
Manažér projektu: Nico Moolenaar
Réžia: Eshref Reybrouck, Frank Devos
Scenár: Lars Damoiseaux, Eveline Hagenbeek, Nico Moolenaar
Kamera: Laurens De Geyter
Hudba: Steve Willaert, Hans Mullens
Strih: Gert Fimmers
Scénografia: Johan Van Essche
Masky: Monika Krestan
Hrajú: Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers, Elise Schaap, Raymond Thiry, Kris Cuppens, Huub Smit, Lieke van den Broek, Kevin Janssens, Rubén Ochandiano, Robbie Cleiren, Manou Kersting, Sara De Bosschere, Katrien De Ruysscher, Begir Memeti, Sara Gracia Santacreu, Ferran Audí, Bram De Maere, Tim Haars, Lukas De Wolf, Stefan Perceval, Katelijne Verbeke, Aaron Wan, Kok-Hwa Lie, Jasper van Beusekom, Tibo Vandenborre, Nico Ehrenteit, Michael Pas, Charlotte Timmers, Patrick Vervueren, Arber Berisha, Besnik Limani, Adrian Sack, Kurt Vandendriessche, Emma Verlinden
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.