Kvíz (Quiz, TV seriál)

Kviz resizeSúťaž Chcete byť milionárom? bola zhruba v desiatych rokoch nášho storočia celosvetovým televíznym fenoménom a pochopiteľne sa dočkala aj slovenskej a českej mutácie. V kresle pre moderátora relácie sme každý piatok sledovali Martina Nikodýma, pri ktorom sa vystriedali stovky súťažiacich. Každopádne tento televízny formát vznikol v jednej z anglických televízií na prelome storočia a jeho vznik, ako to tak chodí, nebol bezbolestný. Producenti však mali okrem skvelého nápadu aj hromadu šťastia, keď sa pred britské televízne obrazovky začali hrnúť v prime time milióny divákov. Málokto dokáže predpovedať na čo súčasné publikum bude počuť, v tomto prípade však tvorcom takpovediac hralo všetko do karát. Ale bolo tomu skutočne tak?

Každý produkt má svoje muchy a nebolo tomu inak ani pri „pôrode“ súťaže Chcete byť milionárom?. Zorganizovať tak veľkú akciu so sebou prinieslo aj zopár dier v systéme, a tak niet divu, že tí šikovnejší ich pomerne skoro odhalili a začali zneužívať. Otázkou celého seriálu je však, či ide len o využitie nedostatkov, Kviz3 resizealebo o trestný čin. Konkrétne hovoríme o pláne manželského páru s príhodnými menami Charles a Diana a Dianinho brata s nemalými dlhmi. Okrem nich už v celej Británii fungoval „syndikát“ s premysleným systémom, ako sa dostať do súťaže, ako predpovedať budúce otázky a v neposlednom rade, ako sa dostať aj do vytúženého kresla. Producentom seriálu dlho nič nedochádzalo, avšak rodinka Ingramovcov sa v súťaži ocitala tak často, že to nemohla byť náhoda. A tak štúdio začalo konať a snažilo sa zistiť, kde sa dopustili chyby pri realizácii celého projektu. Tých bolo nakoniec viac než si vôbec dokázali pripustiť.

Afére z roku 2001 sa venuje trojdielna miniséria slávneho režiséra Stephena Frearsa Kvíz. Po tri zhruba hodinové epizódy sledujeme udalosti, počnúc nápadKviz5 resizeom na súťaž až po súdny proces s manželmi Ingramovcami a ich komplicmi. Pokiaľ ste o prípade nikdy nepočuli, bude najlepšie ostať pri sladkej nevedomosti, pretože tak si tento príťažlivý seriál, prerozprávaný vo vysokom tempe, užijete plnými dúškami. Každá epizóda má odlišnú dramaturgiu. V tej prvej sa zoznamujeme so vznikom súťaže a je nám predstavená aj samotná rodina. Aby toho nebolo málo, spoznávame aj vedúceho tzv. syndikátu a počas prvej hodinky navštívime aj súťaž a hneď sledujeme v kresle pre súťažiacich aj Dianu a jej brata. Druhý diel presedíme takmer celý v kresle spoločne s Charlesom a ide o tak napínavé momenty ako v samotnej súťaži, keď sme boli svedkami útoku na najvyššie finančné méty. Tretia epizóda sa zaoberá súdnym procesom s obžalovanými. Nejde však o spoilery, takýto priebeh udalostí je od počiatku zrejmý a každý divák ho vopred bez problémov odhadne.

Triumfom tvorcov je predovšetkým spomínané vysoké tKviz7 resizeempo série. Napadá mi kacírska myšlienka, že taký Netflix alebo HBO by neváhali natiahnuť celý dej na osem až desať epizód, pričom by stále mohlo ísť o napínavú udalosť bez hluchších miest. V podaní Frearsa však ide o adrenalínovú jazdu v každej minúte, v každej scéne alebo sekvencii. Nič tu nie je navyše, skôr by ste si občas priali zastaviť čas pri určitom momente a dozvedieť sa ešte viac. V globále tu nič nechýba a všetko je zrozumiteľne a prehľadne vypovedané. Za zmienku stoja aj všetci zúčastnení, manželský pár si zahrali Matthew Macfayden a Sian Clifford a ako predstavitelia britskej strednej triedy s určitými finančnými problémami sem sadnú dokonale, nájdu sa v nich tisícky britských domácností. Najslávnejším menom v kastingu je nesporne Michael Sheen, jeho reprezentačná tvár musela byť pochopiteľne prepožičaná pôvodnému moderátorovi Chrisovi Tarrantovi.

Scenáristovi a režisérovi hral do karát aj fakt, že Charles bol zamestnancom britskej armády a udalosKviz8 resizeti sa odohrávali v dobe, keď došlo k útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku v septembri 2001. Ako všetci vieme, nasledovali invázie do dvoch krajín na Blízkom východe na základe kauzy „zbrane hromadného ničenia“. Seriál tak implicitne nastoľuje otázku miery zločinu, kedy je zneužitie dier v systéme televíznej súťaže chápané ako zločin krádeže milióna libier, čo je stále veľmi otázne a invázie armád do krajín na základe vymysleného komplotu, kde vyšli jeho zosnovatelia viac menej s čistým štítom, prípadne dokonca aj ako záchrancovia svetového mieru. Primárny je však Kvíz o zábave, rovnako ako tomu bolo aj v samotnej súťaží a nevyžaduje od diváka silou mocou hľadanie hlbších významov, ide len o bonus pre vnímavejšie publikum. V skratke ide o veľké prekvapenie seriálovej sezóny, ktoré bude veľmi ťažké prekonať.

Kviz10 resizeKvíz (Quiz, TV seriál), Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 3 h (Minutáž: 60 min.)
Réžia: Stephen Frears
Scenár: James Graham
Kamera: Hubert Taczanowski
Strih: Pia Di Ciaula
Kostýmy: Suzanne Cave
Hrajú: Matthew Macfadyen, Sian Clifford, Mark Bonnar, Michael Sheen, Matt Butcher, Risteard Cooper, Michael Jibson, Elliot Levey, Helen McCrory, Sasha Hails, Aisling Bea, Jerry Killick, Nicholas Woodeson
Distribúcia: Independent Television
Foto: ČSFD

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.