The Boys (TV seriál)

Boys2 resizePredstavte si, že by v našom svete skutočne existovali superhrdinovia. Predstavovali by aj v realite taký súbor mravných hodnôt, akých sme bežne svedkami v blockbusterovej produkcii? Hovorí sa totiž, že s veľkou mocou prichádza i veľká zodpovednosť, no pravdou je, že by to najskôr vyzeralo ako v seriáli The Boys. Samotný seriál vychádza z rovnomenných komiksových zošitov od populárneho a mimoriadne uznávaného amerického tvorcu Gartha Ennisa (Preacher, Marvel´s Punisher, Sudca Dredd) Ten vychádzal v rokoch 2006 až 2012 pod taktovkou vydavateľstiev Wildstorm, respektíve Dynamite Entertainment.

O filmovej adaptácii sa začalo prvýkrát hovoriť v roku 2008, no ani Columbia Pictures, ba ani nemenej slávny Paramount, nedotiahli svoju snahu do úspešného konca. No ako to už v týchto prípadoch občas býva, príležitosti sa nakoniec chopila ich konkurencia, konkrétne Boys resizestreamovacia služba Amazon Prime. The Boys je dejovo zasadený do prítomnosti, v ktorej sa superhrdinovia bežne preháňajú po uliciach a sú obrovskými celebritami po celom svete. Tých najpopulárnejších priamo združuje miliardová spoločnosť Vaught International, kde figurujú pod názvom Sedmička. Najnovšie ich má doplniť i jemne naivná Annie, pôsobiaca pod superhrdinskou prezývkou Starlight (Erin Moriarty) a v rámci prvotnej eufórie prameniacej z prijatia ani len netuší, že pod mediálne dokonalým obrazom sa nezriedka skrývajú apatickí, či rovno egoistickí jedinci, konajúci toto všetko len pre slávu, či peniaze. A že ich často nezaujímajú ani okolité škody, o čom sa hneď v úvode presvedčí aj mladý predavač Hughie (Jack Quaid), keď príde za pomerne krutých udalostí o svoju dlhoročnú priateľku Robin. A rozhodne sa s tým nemieni len tak zmieriť.

Seriálové spracovanieBoys3 resize si zobral pod svoje krídla Erik Kripke, tvorca dlho bežiaceho hitu stanice The CW, Hrozba z temnoty. Temnejšie ladená fantasy záležitosť, prekypujúca funkčným čiernym humorom a množstvom popkultúrnych hlášok pritom akoby predznamenala, že ani v The Boys sa príliš nevzdá osvedčeného receptu. Výsledkom teda nie je záležitosť určená masovému divákovi, pre ktorého je vrcholom dospelého poňatia Batman v Superman: Dawn of Justice. Naopak, citlivejšie povahy môžu byť miestami až prekvapené tým, čo sa odohráva na obrazovke, i keď v dobe, kde dokáže divácke rekordy valcovať mimoriadne drsná Hra o Tróny, niečo podobné vyložene prekvapí asi len málokoho.

Prvá séria predstavuje veľmi pútavo ako svet, tak i samotné postavy. Ukazuje sa, že superhrdinovia, ktorí sú často superhrdinami ibaBoys4 resize na papieri, ležia viacerým v žalúdku, a to z rôznych dôvodov. Sledujeme postupné skladanie tímu zameraného proti nim, na čele s charizmatickým Butcherom (Karl Urban) a ktorého rady posilní aj spomínaný Hughie. Ich názory ako riešiť viaceré situácie sa pritom nezriedka líšia, nakoľko Butcher ako líder tímu preferuje cestu cez mŕtvoly, kým Hughie je skôr zástancom mierovejšieho prístupu. Odlišný pohľad majú aj na Annie, ktorej osud sa čistou náhodou prepojí s osudom Hughieho.

Je pritom viac než sympatické, že žiadna postava nie je vyložene čiernobiela a adekvátneho prekreslenia sa dočkalo i viacero charakterov stojacich na opačnej strane. Jedným z najväčších tromfov seriálu je ostatne Homelander ako psychopatická verzia Supermana, ktorú by ste nikdy nechcBoys6 resizeeli stretnúť v tmavej uličke. Ten má i vďaka presvedčivému herectvu Anthonyho Starra ďaleko viac vrstiev, ako by ste u podobne definovanej figúrky čakali. Zásadne však nezaostáva ani ten zvyšok a baví ako Quen Maeve (Wonder Woman?), A-Train (Flash?), či miestami až tragikomický Deep (Aquaman?). Zaujímavý je i večne mlčanlivý Black Noir, okolo ktorého sa neustále vznáša aura tajomna.

V druhej sérii sa k mimoriadne silnému zoskupeniu na pridáva i ďalší silný hráč – nevyspytateľná Stromfront v podaní Aye Cash (seriál You're the Worst) - a po obrovskom cliffhangeri, ktorým končila prvá sezóna, sa ďalej šikovne pokračuje v rozvíjaní fiktívneho sveta. Ani na druhýkrát pritom nechýba viacero nečakaných zvratov, či šokujúcich, alebo rovno Boys9 resizei vtipne vypointovaných momentov, patrične suplujúcich menšie množstvo akcie, o ktorú tu ide až v druhom rade. No pokiaľ už na ňu náhodou dôjde, vždy sa je na čo pozerať. Celkovo však platí, že pomalšie tempo asi nemusí vyhovovať každému.

Druhá osmička dielov už končí zdanlivo uzavretým spôsobom, avšak záverečné scény nenechajú nikoho na pochybách, že stále je o čom rozprávať. Našťastie, tvorcovia ani zďaleka nekončia, hoci na pokračovanie si kvôli aktuálnej situácii vo svete možno počkáme o niečo dlhšie. No prekáža to? Vlastne ani nie. Miestami až mimoriadne drsná satira na tradičné superhrdinské látky, si totiž zaslúži maximálnu starostlivosť a pokiaľ sa udrží vysoko nastavená latka, o zábavu bude jednoznačne postarané.

Boys7 resizeThe Boys (TV seriál), USA, 2019–202
Dĺžka: 24 h 7 min (Minutáž: 54–68 min)
Manažéri projektu: Eric Kripke, Evan Goldberg, Seth Rogen
Réžia: Dan Trachtenberg, Jennifer Phang, Philip Sgriccia, Stefan Schwartz, Daniel Attias, Frederick E.O. Toye, Matt Shakman, Eric Kripke, Batan Silva, Steve Boyum, Liz Friedlander
Predloha: Garth Ennis (komiks), Darick Robertson (komiks)
Scenár: Eric Kripke, George Mastras, Craig Rosenberg, Anne Cofell Saunders, Rebecca Sonnenshine, Anslem Richardson
Hudba: Christopher Lennertz
Hrajú: Karl Urban, Jennifer Esposito, Jack Quaid, Elisabeth Shue, Colby Minifie, Brittany Allen, Laz Alonso, Chace Crawford, Brittany Drisdelle, Karen Fukuhara, Alanna LeVierge, Dominique McElligott, Nathan Mitchell, Erin Moriarty, Caitlyn Sponheimer, Brendan Beiser, Shaun Benson, Ann Cusack, Mike Donis, Jimmy Fallon, Anton Gillis-Adelman, Alex Hassell, M.E. Lewis, Paulino Nunes, Simon Pegg, Antony Starr, Jessie T. Usher, Giancarlo Esposito, David Andrews, Ana Sani, Jordana Lajoie, Jay Yoo, Mishka Thébaud, Bill Turnbull, Malcolm Barrett, Christian Keyes, David Reale, Christian Bako, Biden Hall, Chad Allen, Shantel VanSanten, Wallace Langham, Jordan Andonov, Adam Waxman
Strih: David Trachtenberg, David Kaldor, Cedric Nairn-Smith, Nona Khodai, William W. Rubenstein, Jonathan Chibnall
Scénografia: David Blass, Cheryl Dorsey (set dekoratér), Arvinder Grewal
Masky: Suzanne Heibati
Kostýmy: Carrie Grace, Laura Jean Shannon, Rebecca Gregg
Producent: Gabriel Garcia
Distribúcia: Amazon Prime
Foto: ČSFD

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.