David Attenborough: Život na našej planéte

David resizePred necelými dvoma týždňami si 94-ročný anglický prírodovedec Sir David Attenborough založil svoj úplne prvý instagramový profil s popisom „Príbehy Davida Attenborougha a tímu stojaceho za filmom Život na našej planéte.“, ktorý má doposiaľ päť a pol milióna sledovateľov. Za slávnym britským vedcom však stojí vyše šesť dekád nakrúcania a vysielania pre British Broadcasting Corporation (BBC). Jeho dokumentárne cykly Život na Zemi či PlanétaZem obohatil aj originálny dokumentárny seriál z produkcie Netflix s názvom Naša planéta. Aktuálne nám však táto stremovacia spoločnosť ponúka aj pohľad na celoživotné dielo Davida Attenborougha v podobe dokumentárneho filmu David Attenborouhg: Život na našej planéte.

Sir David Attenborough počas svojho života navštívil všetky kontinenty sveta. Skúmal tie najodľahlejšie a najdivokejšie miesta na našej planéte. Divákom z celého sveta priblížil nevídané divy prostredníctvom prelomových sérií prírodných dejín. Okrem všetkého krásneho však počas svojho naozaj dlhého a David7 resizeaktívneho života spozoroval a na vlastnej koži zažil monumentálnu škálu zmien v životnom prostredí spôsobenú ľudskými zásahmi nielen do panenskej prírody, ale aj do každodenného života. V Živote na našej planéte tak uvažuje o ničivých zmenách, ktorých bol svedkom a odhaľuje spôsob, ako čeliť najväčšej výzve v dejinách ľudstva – klimatickej zmene.

Názov snímky symbolicky nesie názov i samotného autora, čím sa stáva empirickou retrospektívou života slávneho bádateľa, dobrodruha a výskumníka. David Attenborough sa po stýkrát postavil pred kameru a predstavil sa s na vlas rovnakou srdečnosťou, skromnosťou a čestnosťou, ako vo svojom prvom dokumente o krásach našej planéty. V tomto momente už ale tušíme, že Život na našej planéte bude o niečo zvláštnejší a výnimočnejší ako jeho predošlé filmy. Zvedavosťou a múdrosťou vyzbrojený narátor sa takmer po celý čas nachádza priamo v centre objektívu, čo možno jeho skalných divákov, ktorí ho poznajú len ako beztelesného rozprávača o epickej prírode, môže prekvapiť. Attenborough tak nehrá iba svoju typickú rolu erudovaného komentátora s nákazlivým nadšením pre život na Zemi vo David4 resizevšetkých jeho formách – stáva sa jeho objektívom.

Tento vedec je stále príliš skromný na to, aby sa stal centrom záujmu. Na sklonku svojho života nám ukazuje svet jeho očami. Vďaka kvantám obrazového materiálu, ktorý zachytil pomocou svojho fotoaparátu, sa tak snímka stáva akousi naliehavou a emotívnou prosbou o nápravu všetkých škôd a bôľov napáchaných ľudstvom za posledné storočie na našej matke Zemi. Život na našej planéte je intímnym milostným príbehom, poslednou požiadavkou i rekviem. Filmom o základných problémoch spojených s explóziou klimatických zmien na našej planéte. O znečisťovaní ovzdušia. O odlesňovaní. O vymieraní chránenej fauny a flóry. O degradácii pôdy. O expresne rastúcom počte obyvateľov. A v neposlednom rade aj o ďalších problémoch vedúcich ku klimatickej kríze. Attenborough tak vytvára David5 resizekomplexnú reflexiu súčasného sveta, ktorú dnes všetci žijeme a usilovne ignorujeme existenčné problémy spojené s klimatickými zmenami.

Najväčším prínosom tohto filmu je jeho apel a zdvihnutie výstražného prsta nad tým, ako sa môžu klimatické zmeny vyvíjať v najbližších desaťročiach. No a či už chceme alebo nie, dotýkajú sa každého jedného z nás. Pretože klimatická kríza nie je otázkou politickou alebo hodnotovou. Je otázkou existenčnej nevyhnutnosti nasledujúcich rokov. Rokov, nie desaťročí, čo vedecky dokázaný fakt. Veď jeho katastrofálne dôsledky môžeme vidieť každodenne všade navôkol – v Austrálii, Kalifornii, Amazónii, Afrike, na Sibíri, alebo aj v našej Demänovskej ľadovej jaskyni. Klíma naozaj nevyhnutne potrebuje nás všetkých. Nemusíme byť všetci extrémni enviromentalisti, nemusí sa každý z nás vzdať svojho komfortného životného štýlu. Úplne postačí, ak každý z nás aspoň trochu priloží pomyselnú ruku k dielu a v čo možno David6 resizenajväčšej miere praktizuje udržateľný spôsob života.

Film sa tak stáva výzvou pre každého obyvateľa Zeme. Je súčasťou enviromentálneho aktivizmu podniecujúceho naliehavosť a aktuálnosť tejto témy. Na klimatické problémy v posledných rokoch poukazuje nielen uznávaný britský vedec prostredníctvom svojich dokumentárnych filmov a konferencií o životnom prostredí svetových rozmerov. V súčasnosti robí obrovskú osvetu pre mladšie generácie aj švédska enviromentálna aktivistka Greta Thunberg. No a na Slovensku sme sa v posledných týždňoch stali svedkami aktuálne prebiehajúcej a vôbec prvej klimatickej petície „Za klímu, za budúcnosť“ iniciatívy „Klíma ťa potrebuje“ šestice ekologických aktivistov – Natalia Pažická, Zuzana Dutková, Jakub Filo, Jakub Hrbáň a Michal Sabo, ktorá vznikla v spolupráci s občianskym združením Marty Fandlovej „Mladí za klímu“.

Život na našej planéte je reminiscenciou jedného mimoriadneho života. Rýchlymi zábleskami archívnych záberov mladého a neohrozeného Attenborougha putujúceho naprieč dažďovým pralesom na Borneu, africkými džungľami s množstvom ohrozených druhov zvierat i nehostinnou a nebývanou ľadovou krajinou, akou je Antarktída. Snímka je komplexným zhrnutím toho, prečo prírodný svet bledne, prečo je biodiverzita sebecky potláčaná apokalyptickým monochromatizmom budúcnosti, ale aj tým, ako je celý osud ľudstva možné zvrátiť a priniesť ľudstvu novú nádej. To všetko vám už ale prezradí samotný Sir David Attenborough.

David2 resizeDavid Attenborough: Život na našej planéte (David Attenborough: A Life on Our Planet) Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 83 minút
Réžia: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey
Kamera: Gavin Thurston, Roger Horrocks
Hudba: Steven Price
Strih: Martin Elsbury
Producenti: Jonathan Hughes
Hrajú: David Attenborough, Max Hughes
Distribúcia: Netflix
Foto: rôzne pramene

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.