13 prikázaní

S Tri4 resizebelgickými detektívkami u nás veľa skúseností nemáme a kinematografia, ktorá rozdáva viac nežného humoru a prívetivej pitoresknosti než bodných rán má na drsné drámy právo už len kvôli vyváženosti dramatického spektra a pestrosti diváckej ponuky.

Prvým prípadom, pri ktorom ako partnerka seniorského vyšetrovateľa Petra Devriendta (Dirk Van Dijck) pomáha bývalá členka zásahovej jednotky Vicky Degraeveová (Marie Vinck), je vražda cti. Ktosi podrezal mladú Turkyňu. Bezdomovec ju nájde pripútanú na stoličku v opustenom dome a divák vie, že to bol jej príbuzný, strýko, ktorý kvôli rodinnej poprave priletel z Istanbulu.

Vyšetrovatelia mu jeho čin nemôžu dokázať, ale z indícií ho presne identifikujú ako vraha. Ktosi vykoná spravodlivosť za nich. Škrtne zápalkou po tom, čo ho polial benzínom. Na stene čítajú odkaz , ktorý je však trochu od veci : Nebudeš mať iného boha miesto mňa. Vrah pokračuje ďalším „príhovorom“ pri útoku na istého Gila Engelena, herca pripútaného na javisku na stoličku, pred zrakmi divákov. Je zakrvavený, má vyrezaný jazyk a drží ho v ruke. Vyšetrovatelia nájdu prikázanie, napísané krvou na zrkadle v šatni : Nevezmeš meno božie nadarmo. Pred každou vraždou dostane Peter upozorňujúcu sms so zmyslom pre čierny humor. V tomto Tri12 resizeprípade znie: „mŕtvolné ticho“. To je vcelku logické. Herec už neprehovorí. Nasleduje prikázanie o svätení nedele a v hľadáčiku sa ocitne politička, presadzujúca nedeľný predaj, Tina Duboisová.

 

Hlavné postavy poznávame zblízka  a vcelku realisticky. Peter je rozvedený, dcéra Sara (Line Pillet) ho navštevuje, keď potrebuje peniaze a zaplieta sa s drogami, jeho žena pracuje v nemocnici a pri stretnutiach mu neustále vyčíta nedostatok prísnejšieho postupu voči jej nezodpovednosti a sklonu k príživníctvu.

Vicky navštevuje matku, nehybne pripútanú na lôžko, zrejme v kóme. Nesie si desivé spomienky na dopravnú nehodu s trvalými následkami. Má problémy s chrbticou, preto si vybrala prácu ako vyšetrovateľka v oddelení vrážd. Petrov bývalý kolega Simon (BertHaelvoet) si zažíva očistec s Marnixom (Tom TernetTri3 resize), obéznym nahlúplym policajtom. Nielenže mu to nemyslí, ale trpí navyše komplexom z nedostatku uznania. Na čele oddelenia stojí Liesbet (Karlijn Sileghem), päťdesiatnička s rozviatou blond hrivou, mierne poddimenzovaným intelektom, a to je tak všetko. Scenáristi sa  tejto doplňujúcej postaviče príliš nevenovali.

 

Po niekoľkých prípadoch, sprevádzaných poučením vo forme prikázaní, vyšetrovatelia poznajú aj meno násilného organizátora morálky. Podpisuje sa ako Mojžiš. Celý tím usilovne pátra po možnom nositeľovi tohto biblického pseudonymu, ale podarí sa Tri5 resizemu dokonale unikať. Keď vyšetrujú prípad únosu dcéry podnikateľa, podarí sa im pri odovzdávaní peňazí registrovať odtlačok palca únoscu. Register nájde aj jeho majiteľa, je to Hristo Bodur (Gokhan Girginol), Bulhar, Petrov informátor. Liesbet ho hneď odvelí k inému prípadu. Útok na starú pani ju konečne donúti predať svoj dom realitnému agentovi, zhodou okolností otcovi Vicky. Stretáva sa s ním pri posteli matky, ktorá je v kóme. Peter tuší po rozhovore s jej synom, dobre pripravený podvod.

 

Nápad s vraždami, ovenčenými odkazmi na Bibliu iste nie je málo. Fincherov slávny film Sedem (1996) odkazuje na sedem smrteľných hriechov a vrah ich trestá spektakulárne brutálnym spôsobom. Seriál 13 prikázaní zaznamenal úspech i po premiére Tri6 resizena Channel 4 v Británii. Európska tvorba podobnú pozitívnu reakciu registrovala na ostrovoch len pri uvedení tvz. „scandi noir“, škandinávskych kriminálkach z prvej dekády 21. storočia, keď vznikol Zločin (2007), prepisy románov Stiega Larssona (2009) a Most (2011). Hranice Belgicka presiahli domáce seriály ako Klan (2012), Profesor T (2017-20)  alebo Niew Texas (2015). Briti zrejme museli v tomto ohľade prehodnotiť aj výraz bezvýznamnosti „big in Belgium“, lebo ich televízna tvorba má evidentne stúpajúcu tendenciu.

 

Svedčí o tom i kvalita 13 prikázaní. Aj keď môžeme mať voči Mojžišovým možnostiam vo výkone spravodlivosti oprávnené pochybnosti a veľké prekvapenie na záver tiež neoslňuje Tri8 resizeoriginalitou, spracovanie seriálu je obdivuhodné. Jeho realizmus je uveriteľný, pohybuje sa v priestoroch súčasného Bruselu, neprikrášleného, bez zbytočného estetizovania, vo funkčnom vizuálnom rámci. Motívom k celej sérii je skepsa, týkajúca sa výkonu spravodlivosti. Mojžiš sa chopí tejto úlohy a mesiace drží v šachu nielen vyšetrovateľský tím, ale aj médiá.

 

Kontrast  biblických odkazov posúva  celý ideový rámec viac k štýlu veľkého moralizujúceho gesta náboženských imperatívov a je ťažké ho zlúčiť s banalitou každodennosti a jej  „prevádzkových“ problémov, lebo aj tie sú súčasťou rozprávania. Tu by sa žiadalo trochu viac empatie, rozvinutia Tri11 resizemožností ako tieto dve takmer nesúmeritelné roviny spracovať do uspokojivého celku. Strach, pocit viny a obava z trestu, to sú emócie, z ktorých sa projektovaním do rovín prijateľnej mystiky alebo metafyziky dá dostať viac než suchá výstraha jednotlivých textov prikázaní. Walter Iuzzolino, ktorý uvádza na Channel 4 svoj program, výber zo zahraničnej televíznej tvorby, označuje belgické tituly za zvláštne posunuté, so zmyslom pre jemnú surrealitu. Pripisuje ju životu v rozdelenej flámsko-valónskej realite. Tá prispieva belgickému naturelu zvýšenou kultúrnou flexibilitou a variabilitou štýlov, foriem i významov.

 

Tri9 resize

 

 

13 prikázaní (13 Geboden/ 13 Commandments, TV seriál),  Belgicko, 2017
Dlžka: 10 h 10 min. (Minutáž: 44–52 min.)
Réžia: Maarten Moerkerke
Scenár: Maarten Moerkerke
Kamera: Anton Mertens
Zvuk: Lieven Callens
Kostýmy: Tine Deseure
Hrajú: Dirk Van Dijck, Marie Vinck, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Johan Knuts, Karlijn Sileghem, Tom Ternest, Hilde Uitterlinden, Stefan Perceval, Hans De Munter, Joke Sluydts, Mieke Dobbels, Kim Hertogs, Ludo Hoogmartens, Peter Van De Velde, Felix Meyer, Tom De Hoog, Sam Schürg, Sophie Decleir, Jasmijn Van Hoof, Annelore Crollet, Maarten Claeyssens, Peter Van Gucht, Dirk Vermiert, Nathan Naenen, Véronique Seghers, Bert Huysentruyt, R. Kan Albay, Koen Van Impe, Mark Vandenbos, Karen Van Parijs, Hilde De Baerdemaeker, Ella Leyers, Matthieu Sys
Distribhúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.