Watchmen

Wat resizeSeriálová verzia úspešného komiksu Watchmen režiséra od DC Comics vzbudzovala od svojho ohlásenia obrovské očakávania. Podarilo sa ich naplniť?

Komiksoví Watchmeni sa prvýkrát uviedli svetu v roku 1986. Za ich zrodom stál spisovateľ Alan Moore, ktorý sa celkovo pričinil o vznik viacerých zásadných diel v tomto médiu a výsledkom bol obrovský úspech. Nadšení boli ako komiksoví nadšenci, tak aj mainstreamové média, ktorých doslova uchvátil príbeh z alternatívnej histórie, kde Spojené štáty americké vyhrali vďaka superhrdinom vojnu vo Vietname a aféra Watergate nebola nikdy odhalená. Nešlo pritom Wat2 resizeo klasickú superhrdinskú záležitosť, akých bolo i v tej dobe mnoho, ale dokonalú dekonštrukciu tohto subžánru, zameranú na postavy, ich vývoj a morálne problémy.

 V roku 2009 mohli do čara tohto projektu naplno preniknúť aj filmoví diváci. Adaptácia od od režiséra Zacka Snydera sa však nedočkala jednoznačne priaznivého prijatia, a to aj napriek tomu, že v základných bodoch bola mimoriadne verná svojej predlohe. Nedostavil sa ani jej úspech a vcelku drahý projekt bez výraznejších hviezd rozhodne nevyprázdnil peňaženky platiacich divákov natoľko, aby vo vedení štúdia Warner Bros zavládla spokojnosť. I napriek tomu však bolo jasné, že látka tohto rangu dostane skôr či neskôr ďalšiu šancu a my sa môžeme pomaly Wat4 resizepresunúť do doby o desať rokov po Snyderovej verzii, kedy si na stanici HBO odbilo premiéru seriálové pokračovanie.

 

Áno, noví Watchmeni sú vlastne priamym pokračovaním, čiže ich príbeh nevychádza z žiadneho známeho zväzku. Miesto toho tvorca seriálu a jeden z jeho hlavných scenáristov Damon Lindelof (seriál Nezvestní, Star Trek: Do temnoty) predstavuje známy svet o 34 rokov neskôr. Jeho cieľom nebolo vytvoriť reboot, ale skôr predstaviť nové postavy a originálny príbeh, čo by mohol zapadnúť do tohto univerza. Z pôvodných charakterov tak hlásia návrat iba tri – a to Ozymandias, Silk Spectre a ikonický Doctor Manhattan, no  každý z nich tentokrát zohráva trochu inú Wat7 resizeúlohu, ako by sa dalo pôvodne čakať.

 Lindelofov svet, kde sú policajti nútení nosiť z dôvodu vlastnej ochrany masky, je každopádne zaujímavý, hoci jeho vykreslenie veľmi nepripomína pôvodnú Moorovu klasickú víziu. To je i zrejme jeden z hlavných dôvodov, prečo sa duchovnému otcovi tejto značky nepáčilo ako sa v tomto prípade narábalo s jeho dielom – no zároveň je nutné podotknúť, že jeho nechuť k novému spracovaniu nie je daná jeho nekvalitami. Naopak, Lindelofa a zvyšok scenáristov možno iba pochváliť za to, ako verne sa držia pôvodných motívov, známe postavy, či ich odkaz, ukazujú v inom svetle a ako šikovne nabaľujú na pôvodný koncept ďalšie vrstvy. Wat6 resizeDôležitú úlohu tu zohráva napríklad aj tematika rasizmu, ktorá sa vinie naprieč celým seriálom, no súčasne platí, že nie je za každú cenu tlačená do popredia.

 Samotný dej je miestami ťažšie uchopiteľný a občas i bizarný bez znalostí širšieho kontextu, no všetko je dôkladne premyslené, čo sa nakoniec i prejavuje každým ďalším zhliadnutým dielom. Pomyselný vrchol predstavuje v tomto ohľadu predposledná, ôsma, epizóda  s názvom A God Walks into a Bar, ktorá dokonale pointuje predošlé dianie. Záverečná bodka je už iba pomyselnou čerešničkou na torte a definitívne potvrdzuje, že tvorcovia projektu mali jasný zámer a ten sa podarilo naplniť. Veľmi dobrý dojem z výsledku pomáha priebežne budovať aj kvalitné obsadenie, pozostávajúce z veteránov typu Tima Blake Nelsona, Jeremyho Ironsa, Dona Johsona, Jean Smart, či Frances Wat9 resizeFisher, ktorým kryjú chrbát menej známi, no typologicky vhodne obsadení herci. K týmto menám možno určite prirátať aj čoraz obsadzovanejšieho afroameričana Yahya Abdul-Mateen II, o ktorom budeme ešte určite počuť.

Celkovo teda ide o vydarenú záležitosť, ktorá viac než dôstojne nadväzuje na pôvodné dielo. A že si to Alan Moore nemyslí a bol by asi radšej, keby sa práva vrátili jeho osobe? Nevadí. Nakoniec, ani zarytým fanúšikom nemusí byť úplne po chuti odlišný ton, no zvyšok divákov si môže bez problémov vychutnávať túto, zrejme uzavretú, minisériu. Ďalšie diely totiž nie sú podľa všetkého v pláne, no možno je to tak i dobre.

 

Wat5 resize

 

Watchmen (TV seriál), USA, 2019
Dĺžka:  8 h 43 min. (Minutáž: 52–63 min.)
Manažér projektu: Damon Lindelof
Réžia: Nicole Kassell, Stephen Williams, Andrij Parekh, Ste… (více)
Predloha: Alan Moore (komiks)
Scenár: Damon Lindelof, Carly Wray, Nick Cuse, Christal Henry
Kamera: Xavier Grobet, Gregory Middleton, Andrij Parekh, Alex Disenhof
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Strih: Henk Van Eeghen
Zvuk: Joe DeAngelis
Scénografia: Kristian Milsted, Mark Worthington, David Lee
Kostýmy: Meghan Kasperlik, Sharen Davis, Charlotte Walter
Hrajú: Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Frances Fisher, Louis Gossett Jr., Andrew Howard, Jeremy Irons, Don Johnson, Jacob Ming-Trent, Tom Mison, Tim Blake Nelson, Dylan Schombing, Sara Vickers, Wayne Pére, Geraldine Singer, Jean Smart, Charles Green, Julia Vasi, Hong Chau, Jim Beaver, James Wolk, Michael Graziadei, Jessica Camacho, Danny Boyd Jr., David Andrews, Dustin Ingram, Lee Tergesen, Regina Ting Chen, Robert Pralgo, Christine Weatherup, Henry Louis Gates, Paula Malcomson, Steve Coulter, Cheyenne Jackson, Eileen Grubba, Sara Antonio, Valeri Ross, Faithe Herman, Jovan Adepo, Danielle Deadwyler, Devyn A. Tyler, Junie Hoang, Han Soto, Hawn Tran, Jordan Salloum, Robert Tinsley, Jolie Hoang-Rappaport, Anthony Hill
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.