Halušky: Dobrodružstvo s psychodelikmi (Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics)

Halusky resizeProducent a spisovateľ Donick Cary celý svoj život doslova zasvätil tvorbe televíznych seriálov a sitkomov ako Simpsonovci, New Girl, Sillicon Valley, ba dokonca aj celosvetovo obľúbenej televíznej šou s Davidom Lattermanom. Komediálna povaha jeho tvorby sa nevyhnutne odrazila aj v jeho prvom dokumentárnom filme Halušky: Dobrodružstvo s psychodelikmi.

Tento nadľahčený ponor do anekdot jeho kolegov a známych počas ich nepodareného tripu pod vplyvom psychedelík síce nerieši žiaden zásadný globálny problém, ale je ľahkou kvázi-roadmovie dokukomédiou, s ktorou zažijete kopec zábavy a dokumentárneho, paradokumentárneho, archívneho, animovaného i hraného vizuálneho potešenia.

 

Snímka z bohatej knižnice Netflix Originals na jednej strane jasne deklaruje, že užívanie drog môže byť nebezpečné, avšak, na strane druhej bezpochyby zábavné. Hlavne ak nie ste jej priamym účastníkom. Práve takáto expozičná proklamácia nás hneď v úvode snímky ubezpečí, že žiadne predstieranie sa nekoná. Aj keď sa na film pozeráme Halusky2 resizeprostredníctvom farebného animovaného spektra. Po náležite extatických úvodných titulkoch, s množstvom psychedelických karikatúr, sa stretávame s prvou z mnohých celebrít, ktoré rozprávajú príbehy o osobnej ceste naprieč psychedelikmi v niekoľkoých samostatných kapitolách.

 

Pôvodným rozprávačom je nikto iný ako samotný Sting, ktorý z jeho rozprávania a spomienok odvodil omnoho viac duchovného a spirituálneho ako ktorýkoľvek z ostatných rozprávačov. Každý jeden z protagonistov si spomína na svoje šialené správanie, na absurdné analógie, na zlé spomienky alebo situácie, kedy ani len nevedel, že nejaký opiát užil. Niektorí drogy využívali pre podporu ich kreativity, iní len pre zábavu. V podobnom duchu sú koncipované aj jednotlivé epizodické anekdoty. Niektoré sú prerozprávané v podobe animácií, iné ako hraná akcia. Ich spoločným menovateľom, po celú metráž snímky, zostáva schopnosť diváka pobaviť.

 

Aby celá snímka nebola len o zábave a zľahčovaní, k téme užívania drog nechýba ani jeho historický kontext. Počujeme niekoľko vážnejších slov od protagonistov, odborníka na terapeutický potenciál halucinogénov pri liečení úzkosti, Halusky3 resizeduševných a ďalších chorôb, či zneužívanie návykových látok. Vysoko sľubný výskum v tejto oblasti bol prerušený vládou, ktorá kriminalizovala užívanie psychedelik aj na rekreačné využitie v šesťdesiatych rokoch, teda v dobe najväčšieho rozmachu hippie éry nevyhnutne spojenej s užívaním opiátov. Dokumentárny film ďalej uvádza aj postscript, že v súčasnosti už zákon využívanie halucinogénnych látok na medicínske účely povoľuje. Aj napriek týmto zmysluplnejším úvahám, v snímke výrazne absentuje línia s vyjadreniami alebo úvahami o tom, ako jednotlivých protagonistov drogové zážitky zmenili.

 

Na aktuálne pomery krátky, iba 75-minútový celovečerný film obľúbeného scenáristu Donicka Caryho je úhľadným, hviezdnym a mimoriadne sviežim projektom. Niekomu sa môže zdať počúvanie celebrít, ktoré si spomínajú na zlé cesty, ktoré prežili v minulosti mimoriadne zábavné. Na ostatných však môže takýto „bad trip“ pôsobiť až príliš sadisticky. A aj keby si niektoré príbehy s kontextuálnym presahom zaslúžili aj samostatný film, iné sú len rýchlymi zábleskami v tejto spleti niekedy až príliš rôznorodého materiálu. Preto musím skonštatovať, že vo všeobecnosti je pomerne náročné pozerať sa na takýto film v podobe spomalenej rapidmontáže dlhšie ako hodinu.

 

V aktuálnej dobe existuje veľa priestoru pre film, ktorý sa snaží destigmatizovať psychedeliká pomocou empirickej skúsenosti samotných protagonistov. Možno aj preto sa niekoľko týždňov držal v TOP 10 obľúbených filmov a seriálov od streamovacej spoločnosti Netflix. Aj napriek tomu, že im „kraľovali“ stupidné, no paradoxne populárne, reality shows.

 

Halušky: Dobrodružstvo s psychodelikmi (Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics) , USA, 2020
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Donick Cary
Scenár: Donick Cary
Hrajú: Nick Offerman, Adam Horovitz, Rosie Perez, Adam Scott, Sarah Silverman, Sting, ASAP Rocky, Bill Kreutzmann,  Reggie Watts, Robert Ben Garant, Thomas Lennon, Brett Gelman, Will Forte, David Cross, Carrie Fischer, Natasha Lyonne, Anthony Bourdain, Ben Stiller, Deepak Chopra
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.