Globálny filmový festival dnes štartuje on-line

WEareOnelogo resizeUž 28. apríla sme vo Filmpresse informovali, že veľké filmové festivaly, ktoré pre koronakrízu museli zrušiť tohtoročné ročníky, sa spojili do jedného on- ine svetového filmového festivalu We Are One: A Global Film Festival Do projektu sa zapojilo vyše dvadsať filmových festivalov a u nás sa uvádza pod názvom Sme jeden: Svetový filmový festival.

Dnes (29. 5.) sa on-line festival  začína zadarmo krátkym animovaným filmom Bird Karma na YouTube a predstaví viac ako 100 celovečerných filmov, dokumentov, krátkometrážnych snímok, ale aj debát s tvorcami a umelcami. Do projektu sa zapojil aj Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary.

Jane Rosenthal, spoluzakladateľka filmového festivalu Tribeca v New Yorku a iniciátorka projektu, uviedla, že cieľom je počas pandémie inšpirovať a spojiť ľudí naprieč hranicami. Podujatie bude zahŕňať celovečerné aj krátke filmy, dokumenty, hudobné filmy, komédie a rozhovory. Kompletný program bude zverejnený neskôr. Kvôli nedostatku financií sa neuvedú najnovšie filmy, ktoré mali mať premiéri na aktuálnych ročníkoch..

Svetový festival potrvá do 7. júna a každý deň v určený čas sprístupní niekoľko snímok. U vedie aj niekoľko premiér. Prvýkrát sa predstaví napríklad dokument Iron Hammer o čínskej volejbalistce a trénerke Lang Pching, premiéru bude mať aj dokument o americkom fotografovi Rickym Powellovi. Po prvý raz budú mať diváci možnosť vidieť film Opičí muž (EEB alla Ooo), ktorý vyhral festival v Bombaji. Debát prenášaných cez youtube do celého sveta sa zúčastnia Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh, Pong Čung-ho, Guillermo del Toro, Jane Campion či Claire Denis.

V bloku Future Frames, ktorý sa sústredí na mladých tvorcov, vybral karlovarský festival štyri krátke filmy: Furiant Ondreja Hudečka (Česko), Všetko dobre dopadne Patricka Vollrath (Nemecko / Rakúsko), Nájomníci Kláry Kochanski (Poľsko) a Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch Michal Ďuriš (Slovensko). Medzinárodnému publiku sa predstaví aj relácia Mareka Ebena Na plavárni.

Finančné prostriedky, ktoré sa podarí vyzbierať, sa venujú fondom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) určeným na boj s koronavírusom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.