Filmová cena LUX 2019

Luxprize resizeEurópsky parlament organizuje v dňoch 26. 27. novembra v Štrasburgu seminár Filmová cena LUX 2019. Seminár je príležitosťou na diskusiu s tvorcami filmov nominovaných na Cenu Európskeho parlamentu LUX za rok 2019, ako aj zástupcami EP o budúcnosti európskej filmovej produkcie.

Do finále postúpili nasledovné filmy:

Odložený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) od Madsa Brüggera (koprodukcia: Dánsko, Nórsko, CenaLux resizeŠvédsko, Belgicko, Spojené kráľovstvo a Nemecko). Film nadväzuje na konšpiračné teórie o smrti švédskeho generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjölda.  

Boh existuje, jej meno je Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya) od Teony Mitevskej (koprodukcia: Severné Macedónsko, Belgicko, Slovinsko, Chorvátsko, Francúzsko). Čo sa stane, keď sa žena zúčastní pretekov tradične vyhradených pre mužov a podarí sa jej zmocniť svätého kríža, ktorý pravoslávny kňaz hodí do rieky?

The Realm (Kráľovstvo) – od Rodriga Sorogoyena (komprodukcia: Španielsko, Francúzsko). Čoho všetkého sú ľudia schopní, aby sa udržali pri moci? Tento adrenalínový thriller sa zaoberá korupciou v politike.
 
Filmová cena LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament, pomáha európskym filmom dostať sa za ich národné hranice, aby mohli lepšie konkurovať americkým trhákom. Všetky tri filmy, ktoré sa dostanú do finále, sú preto otitulkované do všetkých 24 úradných jazykov EÚ. Na jeseň si ich budete môcť pozrieť počas Filmových dní LUX, ktoré sa budú konať vo viac ako 50 mestách a na mnohých filmových festivaloch v celej Európe. O víťazovi rozhodnú poslanci a jeho meno bude slávnostne vyhlásené počas plenárneho zasadnutia 27. novembra za prítomnosti všetkých troch filmárov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.