Vládkyňa zla 2 (Maleficent: Mistress of Evil)

Zloba5 resizePo niekoľkých rokoch vo fiktívnom svete Disneyovky Vládkyňa zla 2 sa opäť vraciame do magickej a rozprávkovej krajiny Maurov, kde sa princezná Aurora (Elle Fanning) stala jej neoddeliteľnou súčasťou s dôležitým poslaním – zjednotiť dva odlišné svety, ľudský a ten rozprávkový. Čo sa však stane, keď sa Aurora rozhodne vydať za princa Philipa (Harris Dickinson) z protiľahlého kráľovstva?

Svet sfilmovaných klasických rozprávok z dielne Disneyho je vždy magický. A je úplne jedno, či ide o pochmúrne burtonovské spracovanie Dumba a jeho farebnej Alice v krajine zázrakov, Richieho muzikálového Aladina alebo Zloba2 resizeostatných hraných remakov inšpirovaných animovanými filmami, ako Popoluška, Kniha džunglí, Kráska a zviera či v budúcom roku očakávaná Mulan. Príbeh o Vládkyni zla 2, ktorá nachádza nielen svoju adoptívnu dcéru, no zároveň aj ľudskú časť svojej duše, nie je žiadnou výnimkou.

Čarovné prútiky vizuálnych majstrov sa už v expozičnej časti, keď prekračujeme hranice ľudskej ríše a vchádzame do podmanivého sveta Maurov, vyšantili dosýta. Najrôznejšie druhy pestrofarebnej flóry dokonale dopĺňajú všakovaké fantastické zvery s neobyčajnými schopnosťami. Fantastická rasa mýtických tvorov, s krídlami v dúhových farbách  Zloba4 resizesymbolizujú postupne sa strácajúcu krásu prírody a kladú ju do kontrastu s chladnou brutalitou a bezohľadnosťou ľudstva. A navyše, do tohto univerza dokonale zapadá i samotná Aurora, ako symbol dlho hľadanej harmónie a mieru medzi týmito odlišnými svetmi.

Zatiaľ čo prvý film pracoval s tradičnejším zobrazením chamtivého a zlovestného antihrdinu kráľa Stephana, tvorcovia pokračovania tohto príbehu tieto vlastnosti vložili do manipulatívnej kráľovnej Ingrith (Michelle Pfeiffer). Filmári tak rúcajú väčšinový podiel filmového antihrdinu ako nahnevaného Zloba3 resizedarebáka výhradne mužského pohlavia. Niekedy to môže byť aj bohatá dáma na úrovni, ktorá sa skrýva za závojom zdvorilosti. Druhý diel príbehu, ako sa zdá, má tak spoločne s Maleficent (Angelina Jolie) antihrdinky minimálne dve. Alebo ich bude viac?

Ako je už v rozprávkach od Disneyho zvykom, jeho doménou sú silné ženské postavy. Alebo krehké a naivné dievčiny objavujúce, že svet nie je až taký jednofarebný a ich pasivita sa postupne mení na aktívne konanie. Vládkyňa zla 2 do veľkej Zloba resizemiery pracuje s troma diametrálne odlišnými ženskými postavami zosobnenými v éterickej princeznej Maurov Aurore, vládkyne zla Maleficent a šialenej antihrdinky v podobe kráľovnej Ingrith. Keďže charakter postavy Maleficent bol už na konci prvej časti diametrálne odlišný a vládkyňa zla prešla naozaj obrovskou premenou svojej povahy, tvorcovia sa k tomuto motívu už nevracajú. Napriek tomu, že Angelina Jolie opäť raz dodala Zloba7 resizesvojej filmovej postave neopakovateľný šarm, Maleficent sa v pokračovaní stáva o niečo pasívnejšou postavou, ktorá vo svojom vnútri osciluje medzi pomstou a mierom. Táto postava jej však zároveň ponúkla príležitosť ukázať svoj herecký talent v o niečo odlišnej polohe, komickej. Aktívnejšie sa tak zdajú byť práve vedľajšie postavy, najmä vznešená a zlovestná Ingrith a záchrankyňa lesných víl Aurora.

Snímka, samozrejme, nie je taká dokonalá, ako by mohla byť. Jej najväčším problémom je fakt, že sa vo svojej motivačnej Zloba8 resizerozmanitosti postupne začína rozpadať. Epický vizuál, aj keď miestami nedokonalé CGI na zelenom plátne, tak značne prevláda nad množstvom nekonzistentného obsahu, ktorý pôsobí, ako nie úplne správne poskladané puzzle. Nemá žiadnu dominantnú ústrednú myšlienku, ktorá by prirodzene rozvíjala jej vedľajšie motívy. Napriek tomu, duo v podobe temnej a búrlivej Jolie spolu s nežnou a krehkou Fanning v Disneyovke Maleficent funguje neobyčajne dobre, aj keď v konečnom výsledku tieto dve postavy v spoločných záberoch napokon nedostali veľmi veľa priestoru.

Zloba6 resizeVládkyňa zla 2 (Maleficent: Mistress of Evil), USA, 2019
Dĺžka: 119 minút
Réžia: Joachim Ronning
Scenár: Linda Woolverton, Noah Harpster, Micah Fitzerman-Blue
Kamera: Henry Braham
Strih: Laura Jennings, Craig Wood
Hudba: Geoff Zanelli
Hrajú: Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer, Elle Fanning, Harris Dickinson, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Jenn Murray, Robert Lindsay, Judith Shekoni, Lesley Manville a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 17. októbra 2019
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.