Florencino kníhkupectvo (The Bookshop)

Florenc2 resizeV kníhkupectve sa nikto nemôže cítiť sám. To je pointa anglicko-španielsko-nemeckého filmu Florencino kníhkupectvo, ktorý zrejme nenadchne fanúšikov amerických akčných snímok, ale čitateľov kníh a milovníkov krehkých príbehov o zákrutách ľudských osudov zrejme poteší.

Nakrútila ho katalánska režisérka Isabel Coixet (narodená roku 1960 v Barcelone), ktorá sa môže pýšiť bohatou filmografiou, úctyhodnou zbierkou ocenení a prezentáciou na prestížnych filmových festivaloch. Scenár filmu Florencino kníhkupectvo (The Bookshop) si napísala sama podľa úspešného rovnomenného románu Penelope Florenc resizeFitzgeraldovej z roku 1978. Situovala ho do východoanglického prímorského mestečka Hardborough na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia. Do tohto prostredia, silne poznačeného triednym kastovníctvom a zatuchnutým konzervativizmom, prichádza mladá vojnová vdova Florence Greenová, aby tu zrealizovala svoj sen – otvorila si kníhkupectvo, pretože knihy sú jej životnou vášňou. Súčasne chce takto zachovať spomienku na mŕtveho manžela, ktorý zdieľal jej očarenie literatúrou a každý večer jej predčitoval z obľúbených kníh, veď sa zoznámili v londýnskom kníhkupectve a bola to láska na prvý pohľad.

Florencino nadšenie neschladí ani zistenie, že obyvatelia Florenc12 resizemestečka nie sú zvyknutí čítať knihy, a teda nevedno, komu ich bude predávať, najmä pri úmysle propagovať iba kvalitnú literatúru a presadzovať aj škandalózne novinky, ktoré hýbu veľkým svetom, napríklad Nabokovovu Lolitu či Bradburyho 451 stupňov Fahrenheita. (Napokon, to nie je jasné do konca filmu, lebo vzťah obyvateľov ku knihám sa až na malé výnimky nezmení.) Jej odvaha, pracovitosť a elán, s akým sa púšťa do rekonštrukcie Starého domu (Old House), naráža na odpor miestnej aristokratickej elity, vedenej Violetou Gamartovou, ktorá by uprednostnila v tom istom priestore umelecké centrum, hoci predošlých desať rokov si chátrajúci dom nevšímala. Ku konfrontácii oboch žien dôjde len raz v úvode Florenc3 resizefilmu na večierku, ktorý Violet usporiada pre miestnu smotánku a kde sa v záplave honosných rób a lesklých šperkov Florence v jednoduchých šatách cíti ako Popoluška. Napriek Violetinej hrozbe nie je však ochotná podriadiť sa, a tak sa začne skrytá vojna. Aristokratka so silným vplyvom a bohatými konexiami na rôznych úrovniach systematicky pripravuje Florencin pád, čo sa prejavuje pri rokovaní začínajúcej podnikateľky s bankou, právnikom, rozličnými úradníkmi, remeselníkmi i pri stretnutiach s jednoduchými obyvateľmi mestečka. Na svoju stranu získa iba dvoch ľudí: bohatého, ale osamelého pána Brundisha a dievča Christine, ktorá jej pomáha v obchode kvôli platu, lebo knihy ju Florenc8 resizenezaujímajú.

Literárny pôvod predlohy prezrádza využitie úlohy rozprávača, najmä na začiatku filmu. Jeho identita sa rafinovane prezradí až v jeho závere, a tak ju ponechajme ako prekvapenie aj my. Je však sympatické, že tejto výlučne hlasovej roly sa ujala legenda kinematografie, herečka Julie Christie. Fakt, že ide o adaptáciu románu, sa dá odčítať aj z vybrúsených dialógov, často spestrených jemným, inteligentným humorom, hoci ide o drámu. Tá sa však odohráva akoby pod hladinou, pričom na povrch presakujú iba dôsledky zákernej a svojím spôsobom záškodníckej činnosti Violety Gamartovej, namierenej proti Florenc10 resizežene, ktorá sa jej opovážila vzdorovať. Známa americká herečka Patricia Clarkson hrá vedúcu osobnosť miestnej aristokracie ako uhladenú intrigánku, suverénne manipulujúcu manželom i obyvateľmi mestečka v snahe presadiť svoje často naivné plány. Je to dokonale upravená a spoločensky ostrieľaná dáma, ktorej úsmev na ostro červených úzkych perách, pripomínajúcich krvavú jazvu v bledo nalíčenej tvári, nikdy nevystúpi až do očí. Jej súperka Florence Greenová v podaní anglickej herečky Emily Mortimerovej je na prvý pohľad nenápadná, obyčajná mladá žena. Zaujme však živými, usmievavými tmavými očami, prirodzeným správaním a vnútornou silou, ktorú cítiť z jej mierneho, slušného, no nepoddajného správania. Nikdy nevstupuje do otvoreného konfliktu (až na dramatický výstup s Florenc4 resizeVioletiným manželom, submisívnym generálom Gamartom v interpretácii Rega Wilsona, keď bráni česť svojho jediného priateľa), dokáže však vyjadriť svoj názor a nepoddať sa pasívne ani hrubému nátlaku. Mortimerová, ktorej filmografia je bohatá, bola doteraz známa predovšetkým ako herečka malých úloh. Florencino kníhkupectvo je dôkazom, že bez problémov a presvedčivo zvládne aj titulnú rolu.

Iba v náznakoch, nenápadných detailoch, nesmelých dotykoch a veľavravných pohľadoch, v častej konfrontácii s obrazmi prímorskej prírody, sa odohráva aj romantická línia príbehu – rodiaci sa a vzhľadom na okolnosti nenaplnený citový vzťah Florenc5 resizemedzi Florence a pánom Brundishom, ktorého s noblesou, suchým humorom a smútkom za premárnenými rokmi zahrala ďalšia hviezda britskej kinematografie Bill Nighy (v podobnej, hoci optimistickejšej polohe sme ho videli v divácky vďačnom Báječnom hoteli Marigold). Jeho uhladená, bezchybná fasáda starého anglického gentlemana popraská len raz, keď vystúpi zo svojej „splendid isolation“, aby u Violet Gamartovej orodoval za  priateľku Florence a zachovanie jej obchodu. Nepochodí, dočká sa len tvrdého odmietnutia, a tak aj jeho reakcia je tvrdá, keď označí hostiteľku za odpudzujúcu a odpornú osobu. To sú slová, ktoré zasiahnu aj chladnú intrigánku a skalia jej Pyrrhovo víťazstvo.

Florenc11 resizeFlorence totiž príde o kníhkupectvo a odchádza z mestečka, kde sa pokúsila zrealizovať svoj sen. Prehrala, no predsa aspoň v jednom človeku zasiala semienko celoživotnej lásky ku knihám. Societa, ktorá ju vyštvala, si bude naďalej hovieť vo svojej pohodlnej nevedomosti. Pohľad, akým obyvatelia sprevádzajú odchádzajúcu Florence spoza pozatváraných okien, je výrečný. Violet sa môže naďalej vyhrievať v lúčoch svojej pochybnej nedotknuteľnosti. Ibaže Old House nebude plánovaným centrom kultúry. Nebude totiž vôbec.

Film scenáristky a režisérky Isabel Coixetovej je jemnou kritikou Florenc9 resizerozdelenej spoločnosti, v ktorej elita zneužíva svoje postavenie. Je oslavou človeka, ktorý dokáže ísť za svojím snom bez ohľadu na prekážky. A je aj poctou ľuďom, ktorí si život bez knihy nevedia predstaviť. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, necelé dve hodiny v kine sú príjemne a užitočne stráveným časom. A ak sa vám páčil film Čokoláda režiséra Lasse Hallstroma s Juliette Binocheovou, príbuzný s Florenciným kníhkupectvom literárnym pôvodom, základným konfliktom, svojskou hrdinkou i atmosférou mestečka, potom netreba váhať...

Florenc6 resizeFlorencino kníhkupectvo (The Bookshop), Veľká Británia, Španielsko, Nemecko, 2017
Dĺžka: 113 minút
Scenár a réžia: Isabel Coixet
Námet: Penelope Fitzgerald – román The Bookshop
Kamera: Jean-Claude Larrieu
Strih: Bernat Aragonés
Hudba: Alfonso de Vilallonga
Hrajú: Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy, James Lance, Honor Kneafsey, Franchesca McGill Perkins, Hunter Tremayne, Jorge Suquet, Lucy Tillett, Charlotte Vega, Reg Wilson a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 19. 9. 2019
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.