VIFI FEST prináša ešte o čosi viac

Vififest resizeAko by ste bojovali s úpadkom komunitného života vo svojej obci? VIFI FEST sa rozhodol situáciu riešiť pomocou filmov a obyvateľov v desiatich slovenských obciach spája nielen pri ich premietaní, ale aj pri organizácii unikátneho podujatia. Za jeho názvom sa skrýva „VIdiecky FIlmový FESTival“ a v dňoch 19. – 21. júla 2019 sa v obecných amfiteátroch, parkoch, záhradách či kultúrnych domoch uskutoční už jeho druhý ročník.

Organizátormi sú aktívni obyvatelia a obyvateľky slovenských obcí, ktorí sa zapojili do výzvy scenáristu Petra Gašparíka. Festival im ponúka zabezpečenie filmových práv a propagáciu v celoslovenskom kontexte, na nich samých je príprava VIFIFESTexterier resizepremietania a sprievodného programu. Pilotného ročníka sa vlani zúčastnilo sedem obcí, tento rok narástol ich počet na desať. „Stúpajúci záujem nás veľmi teší, rovnako ako zápal, s ktorým vo väčšine zapojených obcí k festivalu pristupujú. Je to dôkaz, že komunitné premietania majú zmysel a môžu spájať viaceré generácie, ale napríklad aj pôvodných obyvateľov s novousadlíkmi,“ hovorí Gašparík, ktorý projekt podujatia vlani pripravil v rámci štúdia vzdelávacieho programu Sokratov inštitút. Slovo VIFI môže najmä v hovorenom prejave evokovať internetové pripojenie (wifi), čo považuje za milú slovnú hračku – aj festival má ľudí v prvom rade spájať.

VIFIFESTinterier resizeCez víkend sa festival uskutoční v obciach Budimír, Bzince pod Javorinou, Červeník, Jedľové Kostoľany, Kláštor pod Znievom, Oravská Polhora, Ostrov, Trakovice, Veľké Uherce a Voznica. Okrem nových slovenských a českých filmov (Na streche, Ostrým nožom, Tlmočník, Trhlina, Hastrman, Čertovské pero a ďalšie...) premietne aj snímku zo zlatého fondu domácej kinematografie – komédiu Kým sa skončí táto noc, ktorej režisér Peter Solan by tento rok oslávil deväťdesiate výročie narodenia.

VIFIFESTprednaska resizeDôležitou súčasťou festivalu je sprievodný program. Jeho zloženie i príprava sú kompletne v rukách lokálnych organizátorov a organizátoriek, čo prispieva k jeho rôznorodosti. Kým v Budimíri či Trakoviciach odpremiérujú domáce ochotnícke divadelné súbory svoje najnovšie inscenácie, v Ostrove pripravujú prednášku o ekológii, v Jedľových Kostoľanoch filmový kvíz, v Oravskej Polhore koncert a v Bzinciach pod Javorinou výstavu fotografií. Chýbať nebude ani viacero aktivít či atrakcií pre detských filmových fanúšikov a fanúšičky. Vstup na všetky časti programu  je voľný a jeho organizačné tímy aj koordinátori pracujú bez nároku na honorár.
Viac: www.vififest.sk.

Foto: Martin Hesko

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.