Willy a kúzelná planéta (Terra Willy: Planète inconnue)

Willy11 resizePri prvej zmienke o filme Willy a kúzelná planéta som sa nemohla zbaviť pocitu, že pôjdem do kina na ďalší zo série animovaných filmov o zázračnom svete plnom metaforických tvorov a prenesených významov, ktorý je mladším súrodencom originálnej rozprávky V hlave z roku 2015. V tomto prípade musím s potešením skonštatovať, že som sa mýlila. Francúzski tvorcovia skrátka vedia, ako veci okoreniť a ozvláštniť tak, aby sa zapáčili nielen malému divákovi, ale aj jeho dospelým spoločníkom v pohodlnom kresle kinosály.

Svet detí je častokrát veľmi odlišný od zložitého a ustarosteného sveta dospelých. Avšak, niekedy sú si až priveľmi podobné. Možno aj takto zmýšľali tvorcovia tejto animovanej snímky, keď sa snažili vytvoriť jedinečné spojenie Willy7 resizerozprávkového príbehu s intertextuálnymi odkazmi na filmový svet dospelých. Práve aplikáciou množstva odkazov na kultové filmy, je snímka Willy a kúzelná planéta schopná naplniť očakávanie nielen detského diváka, ale aj jeho dospelého kinospoločníka.

Čo by sa stalo, keby sa malý chlapec ocitol úplne sám na opustenej a doposiaľ neprebádanej planéte? Táto otázka sa stáva východiskovým bodom pre snímku Willy a kúzelná planéta francúzskeho režiséra Erica Tostiho. Z pomerne klasického Willy2 resizepríbehu o troch kamarátoch sa stáva dobrodružná a vzrušujúca expedícia naprieč neznámou planétou. Expozičná časť príbehu o oddelení malého, ale odvážneho chlapčeka od jeho rodičov, je energická a sľubuje dynamický príbeh s množstvom akcie. Rýchle tempo navodzuje aj nadchádzajúca akčná scéna na novej planéte, ako vystrihnutá z populárnej série Rýchlo a zbesilo. Akurát, hlavné ohrozenie pochádza od zvláštnych kamenných monštier obývajúcich planétu a utečencom je práve Willy12 resizemalý Willy.

Aj keď je zmienka o virtuálnej realite v snímke len malou časťou celého príbehu, už prvou scénou vytvára odkaz na posledný z filmov amerického režiséra Stevena Spielberga Ready Player One (2018). Malý Willy sa veľmi v momente dostáva do sveta virtuálnej hry, kde za pomoci špeciálneho laserového meča úspešne bojuje proti rôznym príšerám. Zdá sa vám táto analógia povedomá? To ešte ani zďaleka nie je všetko! Willy na Willy8 resizeopustenej planéte nie je sám. Spoločnosť mu robí zvláštna mimozemská verzia domáceho miláčika Flash a najmä droid na vlas rovnaký s verziou BB-8 zo Star Wars. Práve táto mimozemská tematika je pre animované filmy pomerne zriedkavá. Navyše, malý Willy sa ocitol na celkom známej červenej planéte. Presne ako Marťan na opustenom Marse…

Willy4 resizeViac ako nekonzistentná dramaturgia a plochosť príbehu s množstvom čiernych dier je zaujímavý vizuál animovaného filmu. Vesmír, samozrejme, ponúka solídny základ pre vytvorenie obrazovo atraktívneho príbehu pre všetky vekové kategórie. Malý Willy sa vydáva na expedíciu, počas ktorej fotografuje objavené druhy živočíchov naprieč celou planétou. Počas tejto dlhej púte Willy9 resizeprechádza množstvom rozličných prostredí, presne akousi hierarchizáciou svetov podobnou Spielbergovmu sci-fi filmu Ready Player One. Svety nie sú čiernobiele, ale hýria množstvom farieb a doslova magickej fauny a flóry. Smelo by som ho prirovnala ku Cameronovmu Avatarovi spred desiatich rokov, kde bol každý jeden krok a pohyb po prekrásnej Pandore magický.

Willy3 resizeA napokon, po desiatich mesiacoch v tejto vesmírnej džungli je Willy ako Tarzan, ktorému narástli vlasy a oblečenie bolo poznačené zubom času. Maximálne sa prispôsobil novému prostrediu a cíti sa tam doma. Presne ako jeho domovský kamarát Flash. Ovláda lezecké techniky, presne vie, kde je v bezpečí a kde sa nachádza nebezpečenstvo.

Willy resizeTakáto mentálna, no mimoriadne zaujímavá hra neviditeľných tvorcov s divákom je maximálnou pridanou hodnotou, ktorá výrazne zvyšuje úroveň tejto snímky. Presne to sú dôvody, prečo divákom nevadí, že je naratív značne nedokonalý. Jednoducho ho nahradila plnosť vizuálu a interaktívna hra tvorcov s dospelým, ale aj detským divákom.

Willy10 resizeWilly a kúzelná planéta (Terra Willy: Planète inconnue), Francúzsko, 2019
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Eric Tosti
Scenár: David Alaux, Eric Tosti, Jean-François Tosti
Strih: Jean-Christian Tassy
Hudba: Olivier Cussac
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 11. júla 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.