Film.sk pripravi na Pohode diskusiu o slovenskom filme

Filmsk resizeMesačník Film.sk o filmovom dianí (nielen) na Slovensku sa predstaví na tohtoročnom festivale Pohoda. V jeho gescii v spolupráci s časopisom .týždeň sa v sobotu 13. júla uskutoční diskusia Slovenský film – čo vlastne znamená kvalita v kinematografii?. Podujatie za účasti viacerých hostí je naplánované na 12.00 hod. a vzniklo v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).

Debata bude reflektovať 25 rokov slovenskej kinematografie od vzniku SR v roku 1993 a dotkne sa viacerých aktuálnych tém súčasného slovenského filmu. Pomenuje zázemie kinematografie v nedávnych  rokoch od zániku Koliby, cez zrod súkromných produkčných spoločností až po stabilizáciu podpory pre domácu tvorbu vďaka vzniku Audiovizuálneho fondu.

Fenomén konjunktúry slovenského filmu v ostatných rokoch sa prejavil nárastom produkcie, hostia diskusie sa však v tejto súvislosti pokúsia odpovedať aj na otázku, či sa tento nárast prejavuje i na kvalite. S tým súvisí aj téma slovenského filmového diváka, jeho vzťahu k domácej kinematografii, no na  druhej strane aj vzťah slovenského filmu k realite, ktorý tematizuje skôr minulosť než súčasnosť a sústreďuje sa viac na spoločenskú perifériu. Diskusia sa dotkne všetkých filmových rodov – hraného, dokumentárneho i animovaného filmu a ich budúcnosti.

Diskusie sa zúčastní režisér Martin Šulík, ktorý tvorí kontinuálne od absolvovania bratislavskej Vysokej školy múzických umení v roku 1986 a v 90. rokoch minulého storočia bol najproduktívnejším slovenským tvorcom. Inštitucionálnu oblasť bude zastupovať Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu od jeho založenia v roku 2009, tretím diskutérom bude režisér a producent Ivan Ostrochovský, ktorý aktuálne dokončuje svoj druhý celovečerný film a producentsky zastrešil viacero slovenských a koprodukčných filmov, ocenených na prestížnych filmových festivaloch.

Téma diskusie úzko korešponduje so zameraním časopisu Film.sk, ktorý s podtitulom mesačník o filmovom dianí (nielen) na Slovensku už dvadsiaty rok vydáva Slovenský filmový ústav (SFÚ). Jeho zámerom je dostávať do povedomia slovenskú kinematografiu, vytvárať obraz o jej súčasnom stave, o jej podmienkach, vznikajúcich filmoch, tvorcoch, podujatiach, ale takisto pripomínať jej históriu. Moderátorom diskusie bude Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.