Godzilla II: Kráľ monštier (Godzilla: King of the Monsters)

GodzillaII1Je to už päť rokov, čo do kín vtrhla ďalšia hollywoodska reinkarnácia Godzilly. Novšia verzia sa síce dočkala pozitivnejšieho prijatia ako Emmerichova z konca predošlého milénia, no viacerí diváci neboli veľmi spokojní s finálnym výsledkom a to najmä kvôli komornejšiemu prístupu k samotnej látke. Pokračovanie s názvom Godzilla II: Kráľ monštier na to ide úplne inak.

Hoci sa dalo prvému dielu čo-to vytýkať, vrátane slabších a menej zaujímavých postáv, rozhodne sa nedalo tvrdiť, že by nemal vlastnú tvár. Naopak, spôsob akým Gareth Edwards pracoval s diváckymi očakávaniami aGodzillaII4 neustále ich narúšal, ho sympaticky odlišoval od zvyšku klasickej blockbusterovej produkcie. Kong: Ostrov lebiek, ako odrazový mostík k filmovému stretu oboch gigantov, sa už pokúšal osloviť o niečo tradičnejšieho diváka a druhá Godzilla vlastne iba pokračuje v jeho stopách. Teraz už môžeme iba hádať, ako by vyzerala znova pod režijným vedením Garetha Edwardsa, ktorý sa jej nakoniec vzdal v prospech menších projektov. Po jeho odchode totiž došlo i k prepísaniu samotného scenára.

Hoci sa v deji objavuje i niekoľko postáv z prvej časti, jej znalosť nie je z pohľadu diváka vôbec nutná. Všetko podstatné sa dozvie v úvode, GodzillaII8noví protagonisti veľmi rýchlo zapadnú do diania a ich motivácie sú jasné a zrozumiteľné. Svet už vie nielen o existencii Godzilly, no i o ďalších Titánoch a vedú sa diskusie, čo sa s nimi bude diať ďalej. Vláda ich chce buď udržovať v hibernácii, alebo rovno preventívne zabiť, aby predišla priamemu útoku na ľudstvo. Lenže čo ak je jedinou skutočnou šancou planéty na celkové ozdravenie naopak ich vypustenie do sveta? No a práve z tohto názorového stretu dvoch odlišných skupín vyplýva ústredný konflikt, v ktorého centre sa pohybuje kráľ monštier - Godzilla.

Samotná zápletka sa dá pochváliť minimálne z pohľadu dvoch aspektov. Prvým je, že zapojenie ľudí do diania okolo obrovitánskych Kaiju je ešte o niečo väčšie ako minule a i napriek značnej nevýhode zohrávajú naozaj dôležitú rolu z pohľadu celkového vývoja. GodzillaII5Tým druhým je už naznačený a v rámci možností adekvátne rozvíjaný ekologický aspekt, ktorý dodáva snímke aspoň o niečo hlbší rozmer. No tým vyložené pozitíva na adresu scenára končia. Tí, čo vyčítali prvej Godzille matné postavy, totiž nebudú spokojní ani tentoraz. Aj vážne mierené dialógy majú občas opačný efekt a celkovo platí, že práca s mnohými motívmi nie je stopercentne uspokojivá ani na pomery hollywoodskeho blockbusteru, snažiaceho sa čo najviac ohromiť diváka svojimi atrakciami. Zároveň však treba podotknúť, že atrakcií je naozaj dostatok a divákovi miestami neostáva nič iné, iba uznanlivo kývať hlavou nad obrovským merítkom, respektíve fantastickou trikovou kvalitou.

V snímke sa taktiež objavuje množstvo známych, nezriedka talentovaných, respektíve i charizmatických, hercov, avšak len málokto má priestor sa výraznejšie predviesť. Inak skúsenýGodzillaII6 Kyle Chandler je ako jeden z hlavných ťahúňov vyslovene nevhodný, no minimálne fanúškov seriálu Stranger Things poteší prvá veľká rola sympatickej Millie Bobby Brown. No a do tretice, úplne bezproblémová nie je réžia Michaela Doughertyho, ktorý síce dokáže zachytiť pôsobivú scénu, no na úrovni detailov nedosahuje ani spomínaného Edwardsa, ani Jordana Vogt-Robertsa (Kong: Ostrov lebiek). Oproti tejto dvojici pôsobí iba ako remeselne zdatný režisér, plniaci zadanie štúdia, bez výraznejšej snahy predviesť niečo viac.

V praxi to znamená, že hoci má dianie obstojné tempo, neustále sa niečo deje a jedna atraktívna lokalita strieda druhú, film sa miestami zbytočne zadrháva na miestach, kde by až tak nemusel. Od podobne ladeného blockbusteru pritom nikto nečaká, že bude ašpirovať na prestížne filmové oceneniaGodzillaII3 - samozrejme, s výnimkou technických kategórií. Stačí ak vie dodať uvedomelý a kryštalický čistý žánrový zážitok, ktorý vie, kde sú jeho silné stránky a tie slabé úmyselne potláča. Lenže toto platí s výnimkou nádejného úvodu výlučne pre záverečný akt, ktorý prichádza ako na zavolanie. Našťastie. Od momentu, keď Godzilla vystúpi z mora za sprievodu zmodernizovaného pôvodného motívu totiž všetko razom pôsobí o triedu lepšie. Tvorcovia sa úplne odtrhnú z reťaze a súčasne im dôjde ako správne rozprávať svoj príbeh – no a výsledkom je naozaj uspokojivé vyvrcholenie pre všetkých priaznivcov Kaiju snímok. Škoda, že k niečomu podobnému nedochádza skôr, no lepšie neskoro ako nikdy.

GodzillaII7Nová Godzilla nie je sklamaním v pravom slova zmysle. Pokiaľ si chce niekto užiť v prvom rade epický a veľkolepo pôsobiaci zážitok a o zvyšok mu až tak nejde, v tomto roku asi nebude mať veľa lepších možností. Nejde síce o jednoznačnú výhru, no prípadnú zvedavosť ohľadom ďalšieho smerovania sa nepodarilo zabiť a to je nakoniec to podstatné.

GodzillaII2Godzilla II: Kráľ monštier (Godzilla: King of the Monsters), USA, 2019
Dĺžka: 132 minút
Réžia: Michael Dougherty
Scenár: Michael Dougherty, Zach Shields
Kamera: Lawrence Sher
Strih: Roger Barton, Bob Ducsay, Richard Pearson
Hudba: Bear McCreary
Hrajú: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Ken Watanabe, Ziyi Zhang, Bradley Whitford, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch, Aisha Hinnds, O´Shea Jackson Jr., Jonathan Howard a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 30. mája 2019
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.