Osem filmov z Cannes uvedie Film Europe

FilmEuropelogo resizePorota 72. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes v sobotu 25. mája udelila hlavné ceny. O Zlatú palmu sa tento rok uchádzalo 21 filmov. Spoločnosť Film Europe uvedie do slovenských a českých kín päť filmov z hlavnej súťažnej sekcie vrátane držiteľa Ceny poroty (Bedári, réžia Ladj Ly) a Ceny za réžiu (Mladý Ahmed, réžia bratia Dardennovci)  a taktiež ďalšie tri snímky z vedľajších sekcií vrátane nového počinu provokatívneho Gaspara Noého Lux Aeterna.

Ktoré filmy prinesie Film Europe?  Cenu poroty získali Bedári - Francúzsko 2019,  ktoré ako celovečerný debut nakrútil režisér Ladj Ly. Cenu za najlepšiu réžiu získal tandem Jean-Pierre & Luc Dardennovci za film Mladý Ahmed. Bratia Dardennovci majú už dve Zlaté palmy za filmy Rosetta (1999) a Dieťa (2005). Zvláštnu cenu poroty a zároveň cenu FIPRESCI, udeľovanú Medzinárodnou federáciou filmových kritikov, získala snímka To musí byť nebo - Francúzsko, Kanada, Turecko 2019, réžia Elia Suleiman, ktorý získal už v roku 2002 Cenu poroty za film Boží zásah

JanazArku resizeZvláštnu  cenu poroty v sekcii Istého poľadu (Un certain regard) získal film Jana z Arku (Jeanne) - Francúzsko 2019, réžia Bruno Dumont, ktorý má na konte už Veľkú cenu poroty za  film Flandry (2006). Cenu pre najlepší  film vo francúzskom jazyku v sekcii Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs) získala snímka Bezstarostné dievča - Francúzsko 2019, réžia Rebecca Zlotowski.

EasyGirl resizeZ neocenených to budú Pardon, nezastihli sme vás - Veľká Británia 2019, réžia Ken Loach, ďalej Zľutovanie Francúzsko,2019, réžia Arnaud Desplechin. Z mimosúťažných snímok príde do distribúcie film Lux Aeterna, Francúzsko 2019, réžia Gaspar Noe.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.