High Life

Life9 resizeFrancúzska režisérka a scenáristka Claire Denis bude tohto roku predsedať na festivale v Cannes porote krátkych filmov a Cinéfondation. Nášmu publiku sa predstaví sci-fi príbehom pod názvom High Life v hlavných úlohách s Juliette Binoche a Robertom Pattinsonom.

Claire Denis sa preslávila filmom Čokoláda (1988), zaujala filmami Nemôžem spať, Nanette a Boni, známy je aj jej erotický horor Milujem ťa k zjedeniu, Sama v Afrike, Gauneri spia dobre. Všetky som nevidela, ale z toho čo sme mohli vidieť aj u nás sa mi  najviac páčila autobiografická snímka Čokoláda, v ktorom sa vrátila do čias svojho detstva v Life2 resizekoloniálnej Afrike. Známu režisérku  i scenáristku zrejme  výrazne ovplyvnila tvorba velikánov filmu ako Jacques Rivette, Wim Wenders a najmä Jim Jarmusch, ktorým robila asistentku. Je to síce veľmi zaujímavá režisérka, ale chýba jej napríklad Jarmuschov humor a nadhľad.

Téma filmu High Life nie je nezaujímavá a možno aj preto vznikla tak veľká koprodukcia krajín ako Nemecko, Francúzsko, USA, Poľsko a Veľká Británia. Dej sa odohráva na vesmírnej lodi, ktorú nevieme, v ktorom časovom období, vyslali do kozmu. Vlastne je to na prvý pohľad luxusný koráb, v ktorom nechýba veľká záhrada, všetci jej obyvatelia žijú zdanlivo v Life7 resizeluxuse. No lenže sú to ľudia na Zemi odsúdení na smrť a novú šancu na život dostali, keď súhlasili, že budú pokusnými králikmi, s cieľom nájsť alternatívne zdroje energie. Majú sa priblížiť k čiernej diere a z jej žiarenia ju získať. No zabudli im povedať, že sa z tejto misie už živí nikdy nevrátia. Hlavným hrdinom je Monte (Robert Pattinson) a lekárka Dibs (Juliette Binoche), ktorá skúma, či sa v týchto podmienkach môže umelým oplodnením počať a narodiť život. Odoberá mužské spermie, dáva ich adeptkám na otehotnenie, len Monte a Boyse (Mia Goth) sa tomu všemožne bránia. No, keď Monte neustále vzdoruje, v spánku získa Dibs jeho spermie a takisto v spánku ich vpašuje do nič netušiacej Boyse. Samozrejme, narodí sa krásne zdravé dieťa, s ktorým Life3 resizesa zoznámime už v expozícii snímky, keď svoju ratolesť Willow Monte nedokáže utíšiť. Matka, keď zistí čo s ňou urobili, dobrovoľne odchádza zo sveta živých. Dni, roky plynú, všetci zomrú a zostane na žive len otec s dcérou.

Nie je to príjemný film, dokonca by som povedala, že miestami až príliš vulgárny a krutý. No je taký úmyselne. S iróniu, chladnokrvne, bez štipky súcitu útočí na diváka, aby ho donútila uvažovať nad tým, ako klaustrofobické  prostredie dokáže zamávať sľuďmi. Zrejme s takto vypätými situáciami chcela vydolovať z hrdinov ich prapodstatu, lebo nie všetci reagujú rovnako. Nemôžeme sa však čudovať, že títo nešťastníci postupne prichádzajú o rozum, ponorkový efekt funguje Life5 resizenaplno a správajú sa všelijako, len nie normálne. Len trochu zbytočne akcentovala telesnosť a zmyselnosť, predlhé nechutné sexuálne scény, vzbudili skôr odpor. Izba určená na sexuálne ukájanie rôznymi pomôckami je svojim spôsobom fascinujúca a odporná zárpveň. Namiesto vybičovania divákovej fantázie nedosiahla žiadaný efekt a nechala ho skôr chladným. Okrem toho sa útržkovite, len tak ledabolo, bez ladu a skladu, dozvieme o obyvateľoch vesmírnej lode všeličo. Lekárka zavraždila manžela a svoje dve deti, Monte zabil svoju priateľka kvôli psovi a tak ďalej. Nie sú to anjeli, ale vrahovia, ktorých sa vraj spoločnosť takto chcela zbaviť. Aj to sa divákovi podhodí  len v krátkej scéne vo vlaku, keď to nejaký vedec odsudzuje. Nepovažuje to Life8 resizeza správne.

Čo sa zrejme za dlhé roky na kozmickej lodi odohrávalo sa dozvedáme tiež len útržkovito Nijako si nevytvoríme k týmto stroskotancom ani sympatie, ani antipatie. Jednoducho ich vnímame ako figúrky. Takto koncipované rozprávanie by nebolo márne keby cielenejšie niekam viedlo. Uvažovala som aké posolstvo, akú myšlienku nám chcela Claire Denis zdeliť. Ostal len fakt, že jedine silný jedinec akým je Monte a jeho charakterovo čistá a nevinná pubertálna dcéra Willow (Jessie Ross ako dieťa Scarlett Lindsey) majú akú takú šancu  Ale ani Life10 resizeto nie je isté.

Škoda, že snímke High Life chýba na odľahčenie predovšetkým humor a trochu viac prepracovaná filozofická úvaha na tému ľudí, ktorí sa ocitnú v extrémnych životných podmienkach. Ale možno najviac vážna diskusia čo so zločinnosťou, čo s ľuďmi, ktorí prekročili nielen zákon, ale aj všetky morálne zábrany a nie je im nič sväté. Vysťahovať ich do vesmíru ? No to by polovica zemskej populácie „plávala“ medzi hviezdami. Filmu chýbajú lepšie prepracované postavy a nielen načrtnuté. Claire Denis sa, ako som už naznačila, sa úmyselne nesnaží hlbšie vniknúť pod povrch ľudskej psychiky, o prepracovanej dramaturgickej Life12 resizestavbe nemôže byť ani reči. Takéto rozprávanie si žiada vnímavého a pripraveného diváka, lebo bežný divák sa v tom stratí. Film je len akýmsi náčrtom na ťažko identifikovateľnú tému o hraniciach prekročenia morálnych noriem. Prečo sa to stáva, s tým sa už režisérka nezaoberá a ani nechce. Dovoľme jej však tento experiment, lebo v podstate nie je na zahodenie.

Mnohým film môže pripomínať snímky, ktoré už vznikli v tomto žánri na túto tému. Najviac asi mnohým pripomenie Life4 resizeTarkovského Solaris. No rada by som zdôraznila, že je to podobnosť čisto náhodná. Tarkovského geniálne dielo je hlbšie, prepracovanejšie a filmovo zrelšie, i keď vzniklo v roku 1979. Doteraz sa mu nič nevyrovnalo, aj keď boli chabé pokusy. Claire Denis si však zaslúži pochvalu za to, že sa ako žena pustila do tak ťažkej témy a celkom v nej nepohorela.  Dobre si poradila aj s poprednými hercami ako Juliette Binoche, ktorej sa ušla rola priam odpornej ženy, dychtiacej po sexe a neštítiacej sa ničoho. O niečo lepšiu pozíciu určila Robertovi Pattinsonovi, ktorý sa jediný z tej smečky hádam niečomu poučil a niečo aj oľutoval. Sympatická je na malom priestore v úlohe až premúdrelej pubertiačky Willow v podaní Jessie Ross, no kedy a od koho Life6 resizezískala toľko vedomostí netušíme, a tiež postava jej zraniteľnej matky v podaní Mii Goth. Za zmienku ešte stojí Agata Buzek ako veliteľka lode Nansen, ktorá azda jediná pochopila do čoho sa dostala a dobrovoľne odchádza, Celkovo je však snímka príležitosťou na zamyslenie sa nad faktom, aké ľahké je pokoriť človeka, nechať vyplaviť na povrch jeho najnižšie pudy, ale iskierkou nádejou ostáva, že hádam nie s každým sa dá takto zatočiť.  

Life resizeHight Life, Nemecko, Francúzsko, USA, Poľsko, Veľká Británia, 2018
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Claire Denis
Scenár: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, Geoff Cox
Kamera: Yorick Le Saux
Hudba: Stuart A. Staples
Hrajú: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Lars Eidinger, Agata Buzek, Claire Tran, Jessie Ross, Ewan Mitchell, Victor Banerjee
Distribúcia: Film Europe Media Company
Premiéra v SR: 25. apríla 2019
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.