Akcia a napätie väzenskej vzbury vo filme Amnestie

Amnestia2 resizeNa československom filme Amnestie sa v týchto dňoch intenzívne pracuje, aby divákov v kinosálach privítal v plnej sile už v novembri, v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Po prvom teaseri, ktorý priniesol zábery z prostredia leopoldovskej väznice a archívne zábery z prelomu 80. a 90. rokov, tvorcovia prichádzajú s druhým, ktorý z filmu odhaľuje už oveľa viac konkrétnych záberov.

Okrem dejovej linky s politickým pozadím konca totalitnej éry a nádeje v podobe Nežnej revolúcie sú vo filme dôležité aj slovenské väznice, ktoré sú po páde komunizmu plné politických väzňov. Vzniká nová československá vláda a Václav Havel sa stáva prezidentom. Po nástupe do úradu vyhlasuje nový prezident široké amnestie na oslobodenie neprávom Amnestia3 resizeväznených politických väzňov. Situácia však nie je jednoduchá, lebo zvyšní väzni zacítia príležitosť na predčasné prepustenie a začínajú povoľovať svoje pudy. Obhajujú to nespravodlivosťou a neprávom, ktoré sú na nich páchané. Napätie vo väzniciach vrcholí a v Leopoldove stupňujúce sa nálady vyústia do  agresívnej a masívnej väzenskej vzbury.


Rekonštrukcia doby alebo filmová fikcia?
Film je fikciou z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia. Príbeh je však postavený na skutočnom období našich dejín. Producent filmu, Maroš Hečko, hovorí, do akej miery film odráža vtedajšiu realitu: “Nemali sme ambíciu zrekonštruovať dobu. Filmom chceme dosiahnuť, aby sa divák mohol na chvíľu vrátiť a pripomenúť si dôležitý dátum svojich dejín. Alebo, ak v tom čase ešte nežil, tak sa s ním Amnestia4 resizeaspoň oboznámi. Je to príbeh troch rodín, ktoré sú úzko prepojené s režimom a jeho praktikami. Podobných rodín s rozdielnymi typmi a charaktermi bolo vo vtedajšom Československu veľa. Teraz, keď už film dokončujeme, si myslím, že je o pestrosti typov a charakterov. Každý, kto v Československu počas socializmu žil, mal nejaký vzťah s týmto zriadením. Niekto spolupracoval, niekto bol priamym odporcom režimu, niekto strkal hlavu do piesku a nedovolil svojim deťom ani hlesnúť. V tomto Amnestie odrážajú realitu tej doby.”

Spolupráca s tými, ktorí väznice zažili na vlastnej koži
Amnestie sú čiastočne vytvorené na námet knihy Amnestia, ktorá rozpútala peklo, ktorú napisal väzenský vychovávateľ Radovan Dunaj. Počas príprav členovia filmového štábu spolupracovali s Ministerstvom spravodlivosti aj so ZVJS. Od týchto inštitúcií dostali po obhliadkach a oboznámení sa s možnosťami povolenie nakrúcať vo Väznici Leopoldov. Amnestia5 resizeMinisterstvo vnútra pomohlo so špeciálnymi jednotkami a bojovou technikou a okrem týchto jednotiek prebehla spolupráca aj s prvou protiteroristickou jednotkou v Československu, ktorá sa volá URNA. Hovorí Maroš Hečko: “Do väzenských scén sme zapojili aj ľudí, ktorí majú za sebou skúsenosť so slovenskými väznicami. Tí prispeli k veľkej uveriteľnosti väzenských scén a vojenského zásahu na potlačenie vzbury.” Na otázku, či je možné vžiť sa do psychického nastavenia odsúdených na prelome 90. rokov, odpovedá producent filmu, Peter Veverka: “Jedná sa o najdôležitejšiu udalosť v našej modernej histórii. Stojí za pokus ponoriť sa do príbehu, atmosféry doby a to so všetkým, čo k tomu patrí. Našim cieľom je poskytnúť divákom takýto portál a následne rozpútať dialóg na témy, ktoré sú stále veľmi aktuálne.” Maroš Hečko dopĺňa: “Čím viac o tej dobe vieme, tým je prepojenie jednoduchšie. Je to aj o empatii v každom z nás.”

Teasery k filmu Amnestie  režíroval Jonáš Karásek a film  má ambíciu odprezentovať sa a uspieť aj na niektorom z veľkých filmových festivalov. Naposledy sa predstavil na Febiofeste 2019 na podujatí Industry Days, ktoré je určené predovšetkým filmovým profesionálom, producentom, sales-agentom a festivalovým programátorom. Hlavným pilierom bola prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works In Progress, v rámci hraných filmov tu boli uvedené aj Amnestie.

Druhý teaser: https://www.youtube.com/watch?v=CjpTjey1Uy0&;feature=youtu.be

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.