Prípad Barnabáš Kos sa bude uchádzať o cenu v Bologni

SFUlogo resizeBlu-ray vydanie filmu Prípad Barnabáš Kos Petra Solana bude Slovensko reprezentovať v súťaži o najlepšie blu-ray a DVD vydanie klasického filmu na prestížnom festivale Il Cinema Ritrovato v Bologni. Film prešiel procesom digitálneho reštaurovania a na blu-ray nosiči je obdarený titulkami v anglickom, francúzskom a slovenskom jazyku. Súčasťou nosiča je aj obsažný dvojjazyčný booklet.

Európsky festival klasického filmu Il Cinema Ritrovato každoročne vyhlasuje súťaž o najlepšie blu-ray a DVD vydania klasických filmov starších ako tridsať rokov s cieľom zviditeľniť vydávanie dôležitých klasických diel z celého sveta na Kosl resizeDVD a blu-ray nosičoch. Ceny udeľuje v piatich kategóriách, konkrétne najlepšie DVD, respektíve blu-ray vydanie – Cena Petra Von Bagha, najlepšie samostatné vydanie filmu, najlepší bonusový materiál, najlepší objav zabudnutého filmu a najlepšia kolekcia. Uchádzať sa o cenu na tomto podujatí je prestížnou udalosťou.

Film Prípad Barnabáš Kos (1964) prešiel procesom digitálneho reštaurovania. Blu-ray nosič s filmom má tri jazykové verzie, voliteľné titulky má anglické, francúzske a slovenské pre nepočujúcich, obsahuje tiež slovenský audiokomentár pre nevidiacich. Súčasťou vydania je aj dvojjazyčný booklet s poviedkou Petra Karvaša Barnabáša Kosa vzostup a pád, Solanovu satirickú dobovú tragikomédiu, pranierujúcu malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo, v booklete reflektujú filmový historik Martin Kaňuch, filozof Miroslav Marcelli a estetik a filozof Peter Michalovič.

„Blu-ray filmu Prípad Barnabáš Kos Petra Solana vydaný Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) na jeseň minulého roka, bol v rámci súťaže nominovaný do úzkeho výberu finalistov. Dostal sa do spoločnosti diel velikánov svetovej kinematografie ako Ingmar Bergman, Derek Jarman, F. W. Murnau, G. W. Pabst, Jan Němec, Michael Cimino či Bernardo Bertolucci,“ hovorí Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ. „Digitálne zreštaurované nadčasové dielo režiséra Petra Solana, kafkovská satira konformizmu a mechanizmov moci, je dnes rovnako aktuálna, ako v čase svojej premiéry.“

So Solanovým filmom sa Slovenský filmový ústav (SFÚ) ako vydavateľ na festivale Il Cinema Ritrovato uchádza už po druhýkrát o cenu spolu so svetovými vydavateľstvami Arrow Films Distribution, The Criterion Collection, Kino Lorber, Lobster Films, Second Run, Pathé, Studiocanal i ďalšími. Vlani organizátori vybrali do súťaže reprezentatívnu blu-ray kolekciu Best of Viktor Kubal, obsahujúcu dva celovečerné filmy legendy slovenského animovaného filmu Zbojník Jurko (1976) a Krvavá pani (1980) a ďalších trinásť Kubalových krátkometrážnych snímok. Tento rok o víťazovi rozhodne šesťčlenná odborná porota v zložení Lorenzo Codelli, Philippe Garnier, Pamela Hutchinson, Miguel Marías, Shivendra Singh Dungarpur na čele s filmovým kritikom a festivalovým konzultantom Paolom Mereghettim.

Európsky festival klasického filmu Il Cinema Ritrovato patrí k najväčším svetovým festivalom zameraným na klasické diela, ich obnovu a prezentáciu, organizuje ho Cineteca di Bologna od roku 1986. Vznikol ako trojdňové podujatie, ktoré sa postupne rozrástlo na renomovaný festival. Tento rok sa koná od 22. do 30. júna 2019, ceny budú vyhlásené na slávnostnom ceremoniáli vo štvrtok 27. júna 2019.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.