Viťazom festivalu Hory a mesto sa stal film Free Solo

Horyamestologo2 resizeOdborná porota sa zamerala na filmy, ktoré predstavujú úsilie, výsledky a vnútorné nastavenie svetových lezcov na veľkých skalách. Taká by bola voľná charakteristika troch ocenených filmov – oscarového Free Solo o Alexovi Hannoldovi, Dawn Wall s Tommym Caldwellom, ktorý dnes večer festival osobne uzavrel a slovenský film Rastislava Hatiara Vrcholová príťažlivosť. Celkovo porota ocenila až deväť filmov.

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov a dobrodružstva Hory a mesto sa dnes končil. Ponúkol dovedna 44 filmov, 15 hostí, 21 cestoklubových premietaní, 5 špeciálnych sekcií a množstvo sprievodného programu, ako napríklad fotovýstavy, lezecké preteky či atrakcie pre rodiny s deťmi. „Už v priebehu posledného dňa 20. ročníka festivalu môžeme konštatovať, že sme veľmi spokojní s jeho priebehom i diváckou účasťou a atmosférou, teší nás záujem návštevníkov, o čom svedčia mnohé vypredané premietania. Určite má na tom zásluhu silný program po všetkých stránkach – hviezdne veľkofilmy, špičkoví hostia a kvalitné cestokluby. Ukázalo sa, že presťahovať sa do Bory Mall a Cinemax Bory bolo pre festival najlepšou voľbou, a divákom a návštevníkom sme iba museli dať čas, aby si na nové priestory zvykli. Ďakujeme,“ povedala v mene vedenia festivalu a organizačného štábu dramaturgička Natália Bokníková.

Porota na tohtoročnom festivale pracovala v zložení: poľský lezec, publicista, spisovateľ a fotograf Aleksander Lwow, slovenský dramaturg, scenárista a režisér Miloslav Končok, mladá slovenská kameramanka Sophia Boydová, filmový scenárista, dramaturg a organizátor viacerých filmových podujatí Peter Gašparík a filmový režisér Daniel Rihák. Spolu s Grand Prix ocenili deväť filmov v ôsmich kategóriách.

„Film Free Solo prináša strhujúci audiovizuálny zážitok aj ľuďom mimo úzkeho kruhu zanietencov tohto športu. FREESOLO resizeFormálne aj obsahovo vyráža dych,“ napísala vo svojom vyhlásení porota, ktorá filmu udelila Grand Prix. Nespochybniteľný dokument ovenčený Oscarom má na svojom konte viacero prestížnych ocenení. Ide o dielo amerických tvorcov Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmyho China. Free Solo je pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu Alexa Honnolda, ktorý bol pred šiestimi rokmi osobne hosťom festivalu, rovnako ako niektorí jeho spolulezci.

Cenu Literárneho fondu získal režisér Rastislav Hatiar za Vrcholnapritazlivost resizefilm Vrcholová príťažlivosť. Filmár spracoval životný príbeh slovenského horolezca Petra Hámora, himalájistu, ktorý sa celý život snaží posúvať svoje hranice. Porota ocenila, že ide o „osobný a úprimný príbeh hrdinu, ktorý prekonáva nielen výškové, ale aj dobové prekážky. Film ukazuje hĺbku vzťahov, ktoré sa rodia len v tých najťažších podmienkach“.

Cenu V4 udelila porota poľskému filmu Miroslawa Dembinského Neprestávam lietať ako „povznášajúci filmový dôkaz o tom, že vek nemusí byť prekážkou pri plnení snov“. Janusz Orłowski sa začal paraglajdingu venovať po sedemdesiatke. Keď mal 88 rokov, začal snívať o lete z Olympu, a keď mal 91, vyletel do výšky 326 metrov, čím sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov. Film dokumentuje metaforickú cestu človeka k večnosti.

Zo sekcie Vzduch ocenila porota ako najlepší francúzsko-nemecký film 8000+, a to za jeho autenticitu, „nepoznaný pohľad na Himaláje a chuť zažiť naozajstné dobrodružstvo“. Snímka opisuje trojtýždňový sólo výlet paraglajdistu Antoina Girarda po Karakorame v štýle lietať a hikovať.

Porota tohto roku spojila kategórie Sneh a Voda, aby tak mohla oceniť výnimočný kanadský film režiséra Jordana Manleyho Kde sa končí les. Snímka je obrazovým, až zenovým vyznaním obdivu stromom, najstarším bytostiam na Zemi. Ako hovoria autori filmu, stromy sú „živé mosty do obrovskej minulosti našej planéty, ich príbehy sú vpísané do letokruhov počas stáročí i tisícročí“.

„Film, ktorý nám umožňuje zažiť spiritualitu jedného z posledných prírodných národov,“ takto ohodnotili členovia poroty najnovší film Pavla Barabáša Tieň jaguára, ktorý zvíťazil v kategórii Zem. Snímka je o štyroch priateľoch, ktorých napĺňa neporušená príroda našej Zeme. Vydávajú sa do amazonského pralesa na náročnú cestu s neistým koncom. Autentické zachytenie ešte nezdokumentovaného kmeňa Hodi je protipól našej západnej kultúry.

TommyCaldwell resizeNajlepším filmom v kategórii Skala sa stal veľkofilm amerických tvorcov Petra Mortimera a Josha Lowella Dawn Wall o preleze najťažšej veľkej steny na svete. Festivalová porota ho označila ako „strhujúci film o tom, ako nás komplikovaný životný príbeh môže motivovať k unikátnym výkonom“. Film osobne uvedie hosť festivalu, americký špičkový lezec Tommy Caldwell, ktorý mal na dnešný večer pripravenú aj prezentáciu. Naposledy bol hosťom na Hory a mesto pred piatimi rokmi (2014), kedy na tomto preleze ešte len intenzívne pracoval. Dawn Wall úspešne zdolal v roku 2015, spoločne so spolulezcom Kevinom Jorgesonom.

Špeciálnu cenu poroty získal kanadský film Nomádsky chlapec, príbeh 9-ročného Janibeka, ktorý žije so svojou rodinou v mongolských horách a miluje preteky na koňoch. Porota ocenila „nádherné zachytenie miznúceho spôsobu života v súlade s prírodou“.

Členovia poroty sa rozhodli udeliť aj Čestné uznanie poroty, a to afganskému filmu Afganská výprava za slobodou; ide o príbeh skupiny 16 až 19 ročných afganských dievčat, ktoré sa usilujú vytvoriť prvý ženský horolezecký klub v Afganistane, v krajine, ktorá ženy obmedzuje v mnohých oblastiach. Na festivale Hory a mesto figuroval v rámci sekcie Horská kultúra.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.