Arctic: Ľadové peklo (Arctic)

Arctic2 resizeNiekedy je jediným tajomstvom, ako vytvoriť skvelý film, skutočné utrpenie umelca na pľaci. Alebo aspoň dokonalú predstavu tohto utrpenia. A v kuloároch sa šepká, že charizmatický Mads Mikkelsen chcel byť súčasťou každého záberu vo filme, bez ohľadu na nepriaznivé podmienky nehostinnej krajiny. Jeho mrazom ošľahaná tvár a omrznuté prsty na nohách i rukách usilovne bojujú za to, aby ostali nažive.

Filmy s hlavným protagonistom, ktorý sa stretáva zoči voči so smrťou a s pocitom beznádeje, poskytujú tvorcom bohatý dramatický potenciál. Presne v podobnej situácii sa nachádza aj hrdina snímky Arcitc: Ľadové peklo. Uviazol v Arctic9 resizenehostinnej ľadovej krajine, v strede ničoho. Za každú cenu sa snaží o záchranu (nielen) vlastného života. Snímka Joea Pennu je tak trýznivou drámou prežitia, ktorá sa spolieha na maximálne využitie hereckého talentu Madsa Mikkelsena a drsnú islandskú krajinu, ktorá si všetko pamätá a nič neodpúšťa. Môže byť jeden a ten istý film tak príjemný, ako aj neznesiteľný?

Minimalistická krajina vytvára estetický krásne obrazy na jednoduchú krajinu pokrytú snehovou pokrývkou. Širokánske pláne zamrznutej krajiny sú vizuálnou poéziou, ľadu, snehu, vetra i mnohých nástrah. Mrazov. Vetrov. Búrok. Podzemných jaskýň. Prepadlísk. Ľadových medveďov. Penna buduje napätie a doslova smaží divákove nervy pomocou základných nástrojov kompozície a umiestnenia kamery. Presne takéto filmy sú Arctic4 resizedôkazom, toho, že príroda je pre človeka rovnako nebezpečná ako človek pre ňu. Ak nie viac. Práve nevyspytateľná príroda pre nás predstavuje to, čo nedokážeme celkom ovplyvniť. Hurikány. Tornáda. Tsunami. Zemetrasenia. Doba ľadová. Nič z tohto nevieme zastaviť, znemožniť, zjemniť ani odstrániť. Podobne, ako náš hrdina v boji s prírodou.

Kontrastom ku krásnym obrazom na idylickú zimnú krajinu sú pocity hlavného hrdinu a jeho osud, ktorému musí čeliť. Najhorším pocitom osamelého letca nie je ani tak chlad, zima, Arctic5 resizejediný spôsob obživy či nedostatok čistého oblečenia. Vôbec nie! Najhoršou je nikde nezačínajúca a nekončiaca samota. Nevieme, ako dlho strávil tento muž na odľahlom a ťažko prístupnom mieste. Nevieme, čím všetkým si doposiaľ musel prejsť. Nevedno ani to, kedy naposledy pocítil teplo ľudského dotyku. Len vizuálne vôdzky svedčia o dĺžke jeho nedobrovoľného pobytu v Arktíde. Jeho zašpinené oblečenie. Doposiaľ neúspešné a zúfalé volanie o pomoc. Rozložené pasce na chytanie jedinej možnej potravy – rýb. Rozpadávajúce sa krídla Arctic3 resizelietadla, ktoré už ďalej nevládalo odolávať skúške mrazivej krajiny.

Backstory tohto príbehu je najdôležitejším elementom snímky. Vieme si vôbec predstaviť, že by sme sa vrátili v čase? Späť o niekoľko desiatok, stoviek či tisícok rokov? Do doby, kedy neboli k dispozícii výdobytky modernej civilizácie. Žiadne centrálne kúrenie, elektrické ohrievače či sporáky alebo elektrina ako taká. Nákladne lietadlo akoby havarovalo v čase. Mikkelsen zvádza boj s neprispôsobivou krajinou. Snaží sa štiepať čiernu skalu vyliezajúcu spod bieleho snehu, pričom všadeprítomná kamera odhaľuje, že ide o núdzové volanie. V tomto prostredí je pre neho vzácny, dokonca, i oheň, teplá strava. Nehovoriac o Arctic6 resizezákladnej osobnej hygiene, čistom oblečení, či pohodlného matraca na spanie.

Celý dej je tak postavený na cyklickom procese. Procese prežitia. Dni a noci už nadobudli stereotypný charakter. Mikkelsen si rozumne vytvára zásoby pstruha arktického. Precízne si vypočítava každé sústo. Tak, aby mu rezerva tohto „sushi“ vystačila na čo najdlhší čas. Pretože nevie, ako dlho bude jeho dovolenka trvať. Nevie, koľko sa tam ešte drží. Ani to, či si jeho signál zo stále fungujúcej vysielačky a volanie do prázdna niekto niekedy všimne. Či ho azda ešte niekedy niekto Arctic5 resizezachráni. Každopádne, s pôžitkom si vychutná slávnostnú večeru polievky zo pstruha a cestovín z havarovaného vrtuľníka. Neprestajne sme svedkami toho, ako sa snaží zachrániť si holý život. Padá a vstáva. Putuje. Napreduje. A jeho trasu niekoľkokrát predĺži nepriazeň (možno) osudu. Každým nasledujúcim momentom, keď sme si mysleli, že je na tom zle, príde ešte horší, ktorý nás presvedčí o tom, že doposiaľ to bolo ešte relatívne v poriadku.

Mikkelsenová postava je v titulkoch uvedená len ako Overgard. Pradoxné je, že napriek malému množstvu informácií a jeho tendencii hrať negatívne charaktery, dokáže divák vytvoriť Arctic7 resizepozitívny vzťah. Ale to je asi tak všetko, čo sme sa o ňom dozvedeli. Vieme, že je to nejaký pilot, jeho lietadlo sa zrútilo a uviazlo ho v odľahlom rohu Arktídy. Aj keď Arcticu hrozí, že podľahne búrlivému opakovaniu každodennej existencie hrdinu, Mikkelsen prináša virtuózny herecký výkon, ktorý neustále drží našu pozornosť. Arctic môže byť príliš strohý a minimalistický pre diváka očakávajúceho strhujúci film. Avšak, surovosť je to, čo ho robí autentickým.

Arctic resizeArctic: Ľadové peklo (Arctic), Island, 2018
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Joe Penna
Scenár: Joe Penna, Ryan Morrison
Kamera: Tómas Örn Tómasson
Strih: Ryan Morrison
Hudba: Joseph Trapanese
Hrajú: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 28. marca 2019
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.