Verní neverní (L´homme fidèle)

Verni3 resizeSyn známeho francúzskeho režiséra Philippa Garrela sa vydal v otcových šľapajach. Verní neverní je druhým celovečerným filmom herca, scenáristu a režiséra Louisa Garrela, v ktorom si zahral hlavnú rolu po boku populárnej Laetitii Casta a pôvabnej Lily-Rose Depp. Snímka sa už uviedla na otvorení Týždňa francúzskeho filmu Crème de la crème.

Loius Garrel po troch krátkometrážnych filmoch debutoval v roku 2015 snímkou Dvaja priatelia. Známejší je ako herec, napríklad hral v kontroverznej snímke Moja matka, film Herečky nakrútila jeho vtedajšia partnerka Valeria Bruni Verni2 resizeTedeschi, zahral si aj v muzikály Šansóny lásky alebo vo filme svojho otca Pravidelní milenci. Mimochodom do roku 2017 je ženatý s Laetitiou Castou, ktorá hrá aj vo filme Verní neverní.

Film, ako som už spomenula, slávnostne otvoril Týždeň francúzskeho filmu  a ak mám byť úprimná nie je to síce márne dielko, ale  videli sme už z francúzskej produkcie oveľa zrelšie a hodnotnejšie filmy. Je to jednoduchý, miestami až naivný príbeh milostného trojuholníka. Nič netušiacemu novinárovi Abelovi (Louis Garrel) jedného dňa z ničoho nič oznámi jeho priateľka Marianne (Laetitia Casta), že odchádza, lebo čaká dieťa s jeho najlepším priateľom Paulom. Zbalí sa a zmizne. Rodiny svojho priateľa, ktorého ani náhodou vo filme nezazrieme, sa nezbaví. Verni11 resizePualova mladšia sestra Eve (Lily-Rose Depp), v tom čase ešte pubertiačka, ho platonicky miluje a jej snom je stať sa jeho milenkou. A tento prelud ju prenasleduje až do dospelosti. Obšmieta sa okolo neho po celý čas, ale Abel si ju ani nevšimne. Až do chvíle, keď sa po desiatich rokoch nedozvie smutnú správu, že Paul nečakane zomrel a Marianne je vdova. A je tu opäť nádej na zblíženie. Pochopiteľne sa okolnosti vyvíjajú tak, že to inak ani byť nemôže. Len Eve im stále svojou prítomnosťou kazí sľubne sa rozvíjajúce zblíženie. Marianne je však múdra žena a len tak náhodou poradí Abelovi, aby jej splnil želanie, nech to jednoducho skúsi. Zaskočený muž zo začiatku nevie, čo si o tom má myslieť, ale nakoniec poslúchne. Je v podstate trochu submisívna osobnosť a vyzerá to tak, že si s ním ženy robia čo chcú. Bývalá partnerka však vie svoje o Verni5 resizesplnených snoch. No a do týchto spletitých vzťahov zasiahne aj malý Joseph (Joseph Engel), ktorý poriadne zamúti vodu a na jeho vynachádzavosť a rafinovanosť by mohli byť hrdí aj dospelí.

Príbeh filmu Verní neverní, o komplikovaných ľúbostných vzťahoch, je v podstate milý a zároveň naivný. Čo si však zaslúži zmienku je prostredie a celková atmosféra, v ktorom sa príbeh odohráva. Autorovi (so scenárom mu vypomáhal  skúsený Jean-Claude Carrière) a zároveň režisérovi a hlavnému predstaviteľovi nemôžeme vytknúť, že pri všetkej predvídateľnosti deja, nedodal filmu osobitú francúzsku atmosféru. Atmosferotvorná zložka je zároveň najväčšou Verni8 resizedevízou filmu. K čomu v nemalej miere prispeli aj dve hlavné predstaviteľky. Laetitia Casta, vo Francúzsku mimoriadne obľúbená, sa svojho partu zhostila s francúzskym šarmom a ľahkosťou. Nič neprepínala, hrala svoju rolu osudovej Marianne s prehľadom, miestami chladne až vypočítavo, neskôr predsa len s náznakmi citov, ale skôr predstavovala zrelú a skúsenú ženu. Eve je jej pravý opak. Je plná života, na jednej strane naivná, na druhej zasa až prekvapujúco vypočítavá. A ide za svojim cieľom bez zábran, bezohľadne a nič ju nemôže zastaviť. Hovorí sa, že jablko nespadne ďaleko od stromu a je to pravda. Pôvabnej a nesporne talentovanej dcére Vanessy Paradis a Johnyho Deppa, je ich ratolesť, Lilly-Rose Depp, dôstojným Verni7 resizepokračovateľom v rodinnej hereckej línii. Zatiaľ je to však len pôvabne dievča, ale náznaky talentu sú evidentné. Malá potvora, ktorú stvárňuje, je dravá, húževnatá a bezohľadná, ale svojim spôsobom aj citlivá. Celú škálu jej rozporuplnej a dalo by sa povedať, že post pubertálnej mysle, zahrala do dôsledkov bezchybne. Budem o nej ešte počuť. Louis Garrel v úlohe Abela je pasívny hrdina, zmietaný a posúvaný okolnosťami od jedného mantinelu k druhému. Miluje Marianne, ale nerobí mu problém odskočiť aj inam. Muž ovládaný a manipulovaný ženami má však predsa len jedeného a jediného spojenca, ale nie ženského rodu. Tento moment filmu – nevraživosť, odpor a zblíženie dieťaťa s potencionálnym otčimom, patrí k najvierohodnejším a Verní resizenajkrajším momentom snímky.  

Nakrútiť romantickú komédiu, do kategórie ktorej spadá aj film Verní neverní, nie je také jednoduché. Hovorí sa, že okrem čistej, klasickej komédie,  je to tiež jeden z najťažších žánrov. Možno práve preto je dobrých tak málo. Motivácie sú vždy na hranici sentimentality, gýča a rôznych obohratých klišé. Nevyhol sa im ani Louis Garrel, no napriek tomu vniesol do ľúbostnej romance ľahkosť, šarm a čaro nechceného. Nie je to síce perla francúzskeho filmu, ale veľmi slušný priemer, ktorý nikoho neurazí a kultivovane zabaví a poteší milovníkov ľahších, nenáročných žánrov.

Verni12 resizeVerní neverní (L'homme fidèle), Francúzsko, 2018
Dĺžka: 75 minút
Réžia: Louis Garrel
Scenár: Jean-Claude Carrière, Louis Garrel
Kamera: Irina Lubtchansky
Strih: Joëlle Hache
Hrajú: Louis Garrel, Lily-Rose Depp, Laetitia Casta, Vladislav Galard, Bakary Sangaré, Arthur Igual
Distribúcia: Film Europe Media Company
Premiéra v SR: 28. marca 2019
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.