Božský (Taliansko/Francúzsko 2008)

Il-divoIl divo – La spettacolare vita di Giulio Andreotti
Životopisná dráma, 118 minút
Scenár a réžia: Paolo Sorrentino. Kamera: Luca Bigazzi. Strih: Cristiano Travaglioli. Hudba: Teho Teardo. Hrajú: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Giulio Bosetti, Flavio Bucci, Carlo Buccirosso, Giorgio Colangeli, Alberto Cracco, Piera Degli Esposti, Lorenzo Gioielli, Paolo Graziosi, Gianfelice Imparato, Massimo Popolizio a ďalší.
Slovenská premiéra: 19. júla 2018
Režisér Paolo Sorrentino nakrútil portrét výnimočného muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska po vojne a dodnes z nej celkom neodišiel, a to ani po svojej smrti. Giulio Andreotti (1919 – 2013), taliansky kresťanskodemokratický politik opakovane zastával funkciu premiéra, bol ministrom zahraničných vecí a doživotným senátorom. Kvázi dokument nás zavedie do roku 191, keď sa Andreotto (Toni Servillo) stal doživotným členom parlamentu, takzvaným „senatore a vita“. V tom roku sa v Palerme odohral najväčší proces s mafiou a previazanosť Cosa Nostry a bývalého premiéra je čoraz zreteľnejšia... Snímka sa retrospektívne dotýka aj iných sporných miest v Andreottiho politickej minulosti – vraždy svedkov a nepohodlných novinárov, krivé svedectvá, únosy... Je len ťažko uveriteľné, že za všetkým stál muž s vizážou šedivej úradníckej myši, praktikujúci katolík, citovo chladný konformista... Herec Toni Servillo si dokonale osvojil Andreottiho studenokrvný hadí výraz, za ktorým sú ukryté všetky emócie. Taliani Andreottiho prezývali Sfinga. Moloch, Starý lišiak, Belzezub... Ironickú prezývku Božský mu po prvý raz udelil nezávislý novinár Mino Pecorelli. Za podiel na jeho vražde Andreottiho odsúdili v roku 2002 na 24 rokov za mrežami. Najvyšší súd však konštatoval, že prípad sa odohral v 70. rokoch, a je teda premlčaný. Sorrentino sa naňho pozerá s nadhľadom i veľkou mierou fascinácie: „Sú ľudia, ktorí prepadnú banku s pištoľou a krikom, a sú takí, ktorí tie peniaze ukradnú ticho, šikovne a nikto ich neodhalí. Je to otázka inej inteligencie a Andreotti bol ten druhý prípad.“ Vynikajúca si snímka získala cenu poroty na MFF Cannes (2008) a množstvo iných ocenení (7 cien David di Donatello, Európska filmová cena pre najlepšieho herca).
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.