Plán úteku 2 (Escape Plan 2: Hades)

Plan5 resizeV roku 2013 sa kinami prehnala neveľmi osobitá, no z pohľadu fanúšikov, ktorí vyrastali na béčkovej akčnej zábave osemdesiatych, až deväťdesiatych rokov, dostatočne atraktívna záležitosť s názvom Plán úteku. A hoci sa o pokračovaní veľmi nehovorilo, nakoniec sme sa ho predsa len dočkali, pričom v pláne je dokonca už aj tretí diel. Stojí však Plán úteku 2 vôbec za pozornosť?

Nestojí. Ak bol prvý Plán úteku niečím výnimočný, tak jedine tým, že vôbec po prvýkrát spároval v hlavných úlohách Sylvestera Stalloneho a Arnolda Schwarzeneggera. Pomerne atraktívnu premisu úteku z hypermoderného väzenia však nepretavil v nič zásadnejšie a ani relatívne spoľahlivá réžia Mikaela Hafströma nedokázala úplne prekryť scenáristické Plan10 resizenedostatky až príliš priamočiaro vedenej zápletky. Film, ktorý celkovo pôsobil, akoby prišiel strojom času z minulého tisícročia, si však bez problémov našiel svoju cieľovú skupinu. Niekedy stačí ku šťastiu naozaj málo a mnohí diváci si bez problémov vystačili s plnohodnotnou spoluprácou dvoch ikonických akčných hviezd. Druhý diel však, bohužiaľ, zlyháva aj v tom, čo robil ten prvý správne.

Plán úteku 2 tentokrát plagátmi láka na spoluprácu Sylvestera Stalloneho a bývalého wrestlera Davea Bautistu. Druhý menovaný sa už síce stihol objaviť vo viacerých zaujímavých snímkach (marvelovskí Strážcovia Galaxie, bondovský Spectre, či Blade Runner 2047), no len ťažko ho možno považovať za adekvátnu náhradu za legendárneho Rakúšana. V konečnom dôsledku je to však úplne jedno, pretože ani jeden z nich nie je v centre diania a skutočnou hlavnou postavou je niekto iný. Plan9 resizeNovým hlavným hrdinom je nepríliš charizmatický Xiaoming Huang (napríklad čínsky seriál Return of the Condor Heroes), pričom najväčšie hviezdy filmu sú prekvapivo degradované iba do pozície nahrávačov. A hoci ide o dôležité vedľajšie postavy, ich vzájomná spolupráca naozaj príliš nestojí za zmienku.

Čo je však ešte horšie, že hoci pôvodný Plán úteku nijak zvlášť neexceloval po príbehovej stránke, v priamom porovnaní s jeho pokračovaním sa spätne javí ako mimoriadne inteligentná žánrovka, plná funkčných momentov a adekvátne rozvíjaných motívov. Scenár Milesa Chapmana, ktorý sa spolupodieľal aj na prvej časti, je totiž názornou ukážkou nedostatku talentu a súdnosti. Nechcene vtipná je už len jeho predstava nového a Plan11 resizeúdajne ešte rafinovanejšieho väzenia, prezývaného ako ZOO. Väzenia, ktoré si zjavne nemôže dovoliť vlastného kuchára na úkor neveľmi potrebných ľudských strážcov, pričom podstatne dôležitejšiu funkciu lekára v ňom vykonáva robot. Väzenia fungujúceho na princípe, že víťazi pravidelne organizovaných zápasov si môžu na dve hodiny denne maľovať v bielej miestnosti s virtuálnym výhľadom, ktorá je divákovi prezentovaná ako menší raj na Zemi.

Scenár na seba vlastne iba nezmyselne vrství scény, ktoré nezriedka postrádajú elementárnu logiku. Tú  nakoniec nedáva ani plán ústredného zloducha a množstvo lacných zvratov, vyložene bizarných momentov a múdier typu „trénuj svoju Plan3 resizemyseľ, aby si videl za fyzické prekážky, ktoré ťa obmedzujú“ zvádza skôr k zamysleniu sa nad tým, či Sylvester Stallone vôbec vedel, čomu prepožičiava svoje meno. A ak aj vedel, koľko si za to nechal zaplatiť. Renomé si však dobrovoľne kazia všetci zúčastnení, pričom poniektorí pôsobia vo svojich rolách až mimoriadne nepatričným dojmom.

Plán úteku 2 je zlý film, ktorý dokáže prekvapiť jedine tým, ako veľmi je zlý. Už len fakt, že Hafströma tentoraz nahradil Steven C. Miller, režisér ktorého vrcholom sú videofilmy s Brucom Willlisom, názorne odzrkadľuje starostlivosť, akú štúdio venovalo celému projektu. Jeho nezáživná réžia však dokonale zapadá do nevýrazného zvyšku a ruka v rukáve s ňou ide aj celková nevýpravnosť, daná ešte okresanejším rozpočtom. Pochváliť možno jedine elektronický soundtrack od The Newton Plan4 resizeBrothers, ktorý sa aspoň ako-tak snaží suplovať chýbajúcu dynamiku.

Pokračovanie filmového Úteku z väzenia, ktoré citeľne vzniklo na základe zákazky od čínskeho investora, je skrátka  na mieste ignorovať, prípadne čo najskôr vytesniť jeho existenciu z pamäti. Nič pozitívnejšie sa o filme, ktorý sa v kinách ocitol omylom, nedá napísať a bude zaujímavé sledovať, či chystaná trojka ešte viac podlezie už beztak nízko nastavenú latku.

Plan2 resizePlán úteku 2 (Escape Plan2: Hades), USA, 2018
Dĺžka:  93 minút
Réžia: Stevent C. Miller
Scenár: Miles Chapman
Kamera: Brandon Cox
Strih: Carsten Kurpanek, Vincent Tabaillon
Hudba: The Newton Brothers
Hrajú: Sylvester Stallone, Dave Bautista, Yiaoming Huang, Jesse Metcalfe, Curtis „50 Cent“ Jackson, Titus Welliver, Jaimes King, Wes Chatham, Ashley Cusato, Baylee Curran, Lydia Hull, Vincent Young, Shea Bucknerm Tyler Jon Olson a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 26. júla 2018
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.