Rodinka úžasných 2 (Incredibles 2)

Rodina3 resizePresne štrnásť rokov trvalo Štúdiu Pixar, dnes už v spolupráci s filmovým Štúdiom Disney, aby nakrútilo pokračovanie obľúbeného superhrdinovského príbehu o rodine s výnimočnými schopnosťami. Od života v utajení a jednorazovej záchrany sveta touto šikovnou skupinkou hrdinov neubehlo veľa času. Pravdupovediac žiaden. Druhá časť totižto začína tam, kde sa prvá skončila.

Superhrdinovia sú síce stále zakázaní, avšak, niekoľkí z nich sa v spojení s uhladeným kravaťákom veľmi úspešnej firmy snaží o opätovné legalizovanie superhrdinov ako ochrancov sveta. Na tejto zložitej ceste musia, samozrejme, prekonať nie málo prekážok. Profesionálnych, ale aj osobných. Viac ako dekáda bola pre tvorcov natoľko inšpiratívna, že v príbehu Rodina2 resizedokázala otvoriť niekoľko dejových línii, ale aj rozvinúť už v prvom diely začaté témy.

Superhrdinská rodina zostáva naďalej v najvyššom utajení, avšak nie nadlho. Tvorcovia sa však v snímke rozhodli poskytnúť viac priestoru v posledných rokoch tak veľmi obľúbeným a silným ženským charakterom. Najväčším prekvapením je asi fakt, že Pán Úžasný je odsunutý na vedľajšiu koľaj, zatiaľ čo jeho manželka Helen zastáva v príbehu dominantné postavenie. Z TOP 1 superhrdinu sa razom stáva obyčajný muž v domácnosti, ktorý má pred ale sebou oveľa zložitejšiu a náročnejšiu výzvu ako „len“ zachraňovať svet. Bob teda preberá zamestnanie žienky domácej a musí sa postarať o svoje tri deti. Vzhľadom na vzťahové Rodina resizeproblémy Violet, rebelskú povahu syna Dasha i novoobjavené schopnosti najmenšieho doteraz „normálneho“ syna Jack Jacka, táto úloha nie je o nič ľahšia a vyžaduje si superschopnosti. Robiť desiate, študovať matematiku, vyznať sa v pubertálnych vzťahoch, udržať doslova na uzde neposedné dieťa. Paradoxne, najmenší člen rodiny je pre Boba najväčšou výzvou a problémom zároveň. S novorozvíjajúcimi sa schopnosťami sa tak maličká postavička, najmladšie ešte bábätko Jack Jack, podobne ako postava Elastiny, dostáva do popredia.

Tak, ako sa z Pána Úžasného razom stáva Bob, Helen sa znova mení na superúspešnú Elastinu. Elastina má ešte jednu novinku. Super rýchly a najnovší model Elasticyklu. Je zaujímavé, no nie prekvapujúce, že ženská hrdinka sa stáva zaujímavejšou postavou, než mužskí hrdinovia. Od počiatkov príbehov o Rodina4 resizedisneyovských princeznách nastal v zobrazovaní ženskej hrdinky vo filme či animovanej rozprávke výrazný posun. Hrdinky ako Merida, Rapunzel, Moana alebo samotná Elastina/Helen postupne preberajú mužské vlastnosti a schopnosti, čím sa stávajú oveľa viac inšpiratívnymi postavami a ich príbehy výnimočnými. Nie sú už iba princeznami, ktorých jedinými činnosťami je česanie krásne dlhých vlasov, či čakanie na magického princa snov. Stávajú sa mimoriadne aktívnymi charaktermi. Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že zatiaľ čo mužskí hrdinovia väčšinou využívajú ako dopravný prostriedok auto, v prípade mnohých filmových žien ako napríklad Lara Croft alebo Catwoman ide o motorku. Za týmito fiktívnymi Rodina12 resizehrdinkami nezaostáva ani superhrdinka v stredných rokoch Elastina a jej už spomínaný Elasticykel. Vždy tvrdím, že animované rozprávky sú príbehmi aj pre rodičov a takáto predstava spájaná s hrdinkami z hraných filmov pripadá minimálne jednému z rodičov mimoriadne príťažlivá.

Podobne ako ostatné animované filmy vyprodukované Štúdiom Pixar aj Rodinka úžasných 2 má v celom Pixarsvete svoje miesto. Je bezprostredným pokračovaním jej prvej časti, ktorá sa odohráva po najstaršie zasadenom príbehu filmového štúdia o Rodina5 resizemladej ryšavej divoške Meride z filmu Rebelka a predchádza filmovú zatiaľ trilógiu Toy Story. Dôkazom, že celý tento fikčný svet je prepojený je niekoľko „easter eggs“ ukrytých v príbehu. Už úvodné logá filmových štúdií, futuristického upgradeu na Disney zámok so svetelným znakom Incredibles II a večne poskakujúcou Pixar lampou, vizuálne ladia s farebnosťou a štýlom fikčného sveta Rodinky úžasných. Podobne je to aj s architektúrou a scénografiou retro 60. rokov a hudobným sprievodom v štýle klasických bondoviek nadväzujúcich na predošlú časť. Vymazanie pamäte Rodina11 resizeVioletinho spolužiaka je podobné, ba priam rovnaké ako u opatrovateľky v prvej Rodinke úžasných. Nápisy na budovách v každom Pixar filme, samozrejme, stále nesú konkrétne explicitné významy. Niekoľko z nich reprezentujú mená samotných tvorcov ako Cristen či Grindle alebo reálnych lokácií ako Safari hotel a budova radnice so zelenou strechou prepožičaná z budovy v areáli Pixar Študií. Znak čínskej reštaurácie sa nachádza v niekoľkých filmov z dielne Pixar, napríklad v animovaných filmoch Monster a.s., Ratatouille či V hlave. Adresa na kontrakte zmluvy s Devtechom má na sebe Rodina7 resizeadresu 1200 Park Ave, čo je aktuálna adresa Pixar Studios. Panáčik v Jack Jackovej ohrádke je Woody z Toy Story, čo môže predznamenávať štvrté pokračovanie tejto známej Pixarovky. V týchto prepojeniach a vodítkach by sme vedeli pokračovať aj niekoľko desiatok minút a stránok.

V rámci jedného premietania mal divák slovenských kín možnosť vidieť hneď dve rozprávky. Do našich kín bola totižto Rodinka úžasných 2 nasadená spolu s kraťasom Bao. Špionážnej akčnej snímke tak predchádzal minipríbeh o kolobehu života. Výsek zo Rodina6 resizeživota jednej rodiny nám v približne desiatich minútach dokázal vyrozprávať príbeh o zarmútenej matke, ktorá sa rozpamätáva na minulosť v spoločnosti svojho syna. Krátky film rozpráva o zložitosti vzťahu rodiča a dieťaťa v čase dospievania, o obnovení pokazeného vzťahu i opätovnom nájdení strateného syna a je síce veľmi dojímavým, ale príjemným predskokanom nasledujúceho filmu plného napätia a akcie.


Rodina8 resizeRodinka Úžasných 2 (Incredibles 2), USA, 2018
Dĺžka: 118 minút
Scenár a réžia: Brad Bird
Strih: Stephen Schaffer
Hudba: Michael Giacchino
Slovenský dabing: Ivo Gogál, Diana Mórová, Zuzana Porubjaková, Alex Koníček, Lucia Hurajová, Eli Fucile, Štefan Skrúcaný, Martin Mňahončák, Lukáš Frlajs, Kristína Turjanová, Zuzana Kronerová, Pavol Plevčík, Judita Hansman, Marek Mjeský, Vladimír Jedľovský a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 2. augusta 2018
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.