Medzi nami (Taliansko/SR 2016)

Medzi namiDokument, 74 minút
Scenár a réžia: Zuzana Límová. Kamera: Selina Becker. Strih: Morgana Tinebra. Hudba: Hrajú: Mirka Vicenová, Milada Halová, Katarína Hlatká, Martin Holan, Anna Hrabošová, Natália Martiniaková, Martin Gábor, Iveta Ugroczká, Michaela Morgensternová a ďalší.
Slovenská premiéra: 23. novembra 2017
Dokumentárny film Zuzany Límovej je intímnym pohľadom za zatvorené dvere pôrodníc, kam môžu zvyčajne vstúpiť len budúce matky. Je exkurziou na miesta, kde sa zázrak zrodenia stal len bežnou rutinou a každý, vrátane pôrodných asistentiek a lekárov, podlieha pravidlám platným už desiatky rokov. Hoci by sa ženy počas pôrodu mali sústrediť predovšetkým samy na seba, musia sa riadiť pokynmi zdravotníkov a zastaranými procedúrami bez ohľadu na vlastné pocity či potreby. Svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť, dopĺňajú zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici. Situačné rozhovory s personálom odkrývajú temnú stránku zdravotníctva, kde sú rutina a medikácia dôležitejšie ako ľudská dôstojnosť. Snímka, ktorú režisérka s medzinárodným štábom nakrúcala v priestoroch bratislavskej Univerzitnej nemocnice, po uvedení na festivale Jeden svet vyvolala kontroverzné reakcie – odmietavé postoje zo strany nemocnice či lekárov a s priaznivým prijatím laickej verejnosti. Hoci je dokument vysoko subjektívny, podarilo sa režisérke to, o čo jej šlo – otvoriť diskusiu o situácii pôrodníctva na Slovensku a možno aj odštartovať pozitívne zmeny.
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.