Febiofest oslávi 25 rokov a vyhlasuje medzinárodnú súťaž

MFFKFebiofest logo resizeMedzinárodný festival filmových klubov Febiofest chystá jubilejný 25. ročník. Ten sa v Bratislave uskutoční od 15. do 21. marca 2018 a ako najväčšia putovná prehliadka zavíta následne do ďalších 10 slovenských miest – do Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Levíc, Martina, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy.

Febiofest ako pocta autorskej a klubovej kinematografii prinesie k slovenským divákom opäť vyše 100 kvalitných filmov, ktoré reflektujú súčasný svet a ktoré zaujali aj na prestížnych svetových festivaloch. „Je skvelé, že festival ani po 25 rokoch nestratil vnútornú dynamiku a že v posledných rokoch vzniká v atmosfére spolupráce naprieč slovenským filmovým prostredím. Doba a svet okolo nás sa rýchlo menia a ani festival sa nemôže vyhýbať zmenám. Blížiaci sa ročník bude nielen oslavou veľkých výročí, ale aj ďalším razantným krokom k modernému, atraktívnemu filmovému sviatku s ponukou súčasných i starších filmov a s programom pre laikov i filmových profesionálov z celého sveta,“ povedal Přemysl Martinek, pod ktorého umeleckým vedením sa v roku 2016 Febiofest zmenil na Medzinárodný festival filmových klubov.

 

V aktuálnom ročníku bude už po piatykrát dominantou programu MFFK Febiofest súťažná sekcia V strede Európy. „Jedným z najdôležitejších zámerov Febiofestu je vytvárať priestor na vzájomnú konfrontáciu slovenskej kinematografie a produkcie susedných krajín,“ povedal pri 20. výročí festivalu jeho vtedajší riaditeľ a dnešný prezident Peter Dubecký. Práve vtedy sa do tradičnej programovej skladby dostala po prvýkrát súťažná sekcia, ktorá rozšírila poslanie Febiofestu a zmenila ho z prehliadky na medzinárodný festival.

 

Aj tento rok sa v súťaži stretne 20 hraných, dokumentárnych, animovaných či experimentálnych krátkych snímok do 30 minút zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, a od nášho najbližšieho západného suseda, z Rakúska. Filmári môžu svoje diela prihlasovať už od teraz až do 31. januára 2018 prostredníctvom formulára uverejneného na webovej stránke festivalu www.febiofest.sk. Ocenenie je už tradične spojené s finančnou prémiou 3000 eur, o víťazovi rozhoduje medzinárodná porota a jeden z  filmov si odnesie aj Cenu divákov.

 

Do svojho 25. ročníka existencie vstúpi v roku 2018 aj Asociácia slovenských filmových klubov, hlavný organizátor MFFK Febiofest. Oslávi ho aj jednou z programových sekcií – Klubovým Jukeboxom. Z najúspešnejšej 25-ky filmov ASFK si budú môcť diváci internetovým hlasovaním vybrať 5 klubových hitov, ktoré im na želanie zahrá na festivalovom plátne. Počas slávnostného otváracieho večera v Bratislave sa už po 10-ty krát udelia Výročné ceny ASFK.

 

V programe jubilejného 25. ročníka sa predstavia aj exkluzívne predpremiéry nových domácich filmov v sekcii Slovenská filmová krajina, ktorá je divácky najúspešnejšou a najnavštevovanejšou sekciou. Výber nových snímok z celého sveta a aj tých ovenčených z prestížnych festivalov, zas uvedie exkluzívne a len počas festivalu, sekcia Klubový film dnes, ktorá sa dočká tento rok zaujímavých zmien. Diela zlatých fondov svetovej aj slovenskej kinematografie uvedie sekcia Zrkadlo minulosti. V programe budú pokračovať aj sekcie pre náročného diváka Experimental a Kinoikon + a Febiofest už tradične neopomenie ani najmladších divákov a prinesie Filmový kabinet deťom. Program pre filmových profesionálov pod názvom Industry Days opäť predstaví zástupcom prestížnych filmových festivalov desiatku najočakávanejších pripravovaných slovenských filmových projektov.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.