Asociácia slovenských kameramanov vyhlásila už ôsmu súťaž

ASK logo 1 resizeAsociácia slovenských kameramanov (ASK) vyhlásila už po ôsmy raz súťaž o najlepší kameramanský výkon. Tvorcovia prihlásili 98 diel, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 29.novembra 2017 v Kine Lumière. Program podujatia Kamara 2017 chce upriamiť pozornosť na túto profesiu a potrvá celý deň, filmárom ponúkne prehliadku, stretnutia a diskusie.

“Bez kameramana film nevznikne, musí ho niekto natočiť. Ide o najdôležitejšiu filmovú profesiu. Nosný je príbeh, jeho nositeľom je  herec a film je umenie, ktoré je zastrešené práve kamerou, cez ňu je vyrozprávaný príbeh, myšlienka a to celé je film. Inak by to bola literatúra či divadlo. Samozrejme, s podporou všetkých ostatných filmových profesií,” povedal prezident ASK, kameraman Noro Hudec.

Kamera2017logo resizeSúťažných je šesť kategórií: 1. hraná filmová tvorba, 2. televízny seriál, 3. dokumentárny film, 4. krátky film, 5. reklama a videoklip, 6. študentský film. O laureátoch rozhodne päťčlenná porota: kameramani Dodo Šimončič (predseda), Vladimír Holloš, Richard Žolko (zástupca Literárneho fondu), strihač Roman Varga a filmová publicistka Eva Križková. Členovia asociácie udelia ešte dve ceny mimo súťaž: Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo.    

Do dňa uzávierky, 17. októbra 2017 sa do súťaže prihlásilo presne 98 audiovizuálnych diel, z toho 10 celovečerných hraných filmov, 15 dokumentárnych filmov, 10 krátkych filmov, 6 televíznych seriálov, 37 reklám a videoklipov, 20 študentských filmov. Všetky prihlásené práce spĺňajú podmienky súťaže; vytvorili ich kameramani a kameramanky, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, prípadne inej národnosti, no s trvalým pobytom na Slovensku. Diela musia byť s ročením od decembra 2015 do konca novembra 2017.    Zmyslom súťaže Kamera je podľa prezidenta asociácie upozorniť na tvorbu slovenských kameramanov, povýšiť ju na prehliadku ocenených prác a zároveň príležitosťou na odborné diskusie i menej formálne stretnutia. Navyše tým, že štatút súťaže dovoľuje prihlásiť aj dielo slovenského kameramana, kameramanky, ktoré vzniklo mimo Slovenska, bez slovenskej produkcie, dozvedáme sa tak o úspechoch domácich filmárov, na čo je dobré upozorniť.   

Organizátorom podujatia je ASK, ceny súťaže Kamara 2017 udeľuje asociácia v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav a Vysoká škola múzických umení. Súťaž finančne podporil Audiovizuálny fond.


      

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.