Španielska kráľovná (Španielsko 2016)

spanielskakralovnaLa reina de España
128 minút.
Scenár a réžia: Fernando Trueba. Kamera: José Luis Alcaine. Strih: Marta Velasco. Hudba: Zbigniew Preisner. Účinkujú: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patinkin, J.A. Bayona, Santiago Segura, Aida Folch, Jorge Sanz, Javier Cámara, Loles León, Antonio Resines, Chino Darín, Carlos Areces, Diana Penalver, Ana Belén, Neus Asensi, Gemma Cuervo, Arturo Ripstein a ďalší.
Slovenská premiéra 28. septembra 2017
V roku 1994 získala Oscara v kategórii zahraničných filmov romantická komédia španielskeho autora Fernanda Truebu Belle Epoque. Ďalšia snímka rovnakého žánru Dievča tvojich snov z roku 1998 síce prilákala pozornosť svetových festivalov, ale cien sa dočkala najmä doma v Španielsku, o čom svedčí sedem národných filmových ocenení Goya. Rozprávala o španielskom štábe, ktorý cez druhú svetovú vojnu nakrúcal v nemeckých štúdiách UFA. Veci sa skomplikovali, keď sa ríšsky minister propagandy Goebbels zaľúbil do predstaviteľky hlavnej ženskej roly Macareny Granady (Penélope Cruz). Po 18 rokoch sa Trueba k téme vrátil, aby nakrútil pokračovanie Španielska kráľovná. Tentoraz vo frankistickom Španielsku filmuje na pozvanie samotného Franca  jednooký senilný americký režisér – alkoholik John Scott s krásnou Macarenou kostýmový historický veľkofilm o kráľovnej Isabelle. Len málokto tuší, že nadšenie štábu pre vec pramení najmä z úmyslu zachrániť z koncentračného tábora väzneného kolegu. Snímku síce uviedol berlínsky festival, ale ušlo sa jej iba päť nenaplnených nominácií na ceny Goya.
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.