Bažant Kinematograf úspešne uzavrel pätnástu sezónu

Bazant2017logo resizeLetný putovný filmový festival Bažant Kinematograf 3. septembra úspešne ukončil svoju pätnástu sezónu. Dva kultové retroautobusy sa na cesty Slovenskom vydali 1. júla a počas leta navštívili 29 miest. Tohtoročnú ponuku českých a slovenských filmov si prišlo pozrieť 35 000 divákov a k nim sa pridalo 15 000 divákov, ktorí navštívili filmové večery Letného kina Bažant Kinematograf Magio pláži v Bratislave. Výber kvalitných festivalových filmov premietne ešte na festivale Cinematik v Piešťanoch od 12. do 17. septembra.

Bažant Kinematograf už pätnásty raz cestoval za slovenskými divákmi s kolekciou slovenských a českých filmov.  Filmová sezóna trvala 10 týždňov, počas ktorých prebehlo 129 premietacích večerov v 29 mestách. Takmer celému letu prialo výnimočne krásne a teplé počasie, čo tiež prispelo k tomu, že tohtoročný program Bažant Kinematografu navštívilo 35 000 ľudí. Najnavštevovanejšími mestami sa už tradične stali Banská Bystrica (2 750 divákov), Prešov (2 Ctibor Bachraty resize500 divákov) a Trnava (2 200 divákov), najúspešnejším filmom sezóny bol titul Učiteľka (r. Jan Hřebejk), ktorý si prišlo pozrieť takmer 8 000 divákov.

Bažant Kinematograf bol i tento rok súčasťou bratislavskej Magio pláže. Letné kino na pravom brehu Dunaja pripravilo 26 filmových večerov a navštívilo ho 15 000 divákov. Pre nepriaznivé počasie bola zrušená len jedna filmová projekcia (film Učiteľka). Filmom s najväčším počtom divákov bol záverečný titul sezóny Po strništi bos režiséra Jana Svěráka, uvedený v slovenskej predpremiére za účasti filmovej delegácie. Veľkému záujmu sa tešili aj slovenský film Únos (r. Mariana Čengel Solčanská) a slovenský koprodukčný film Baba z ľadu (r. Bohdan Sláma). Zo zahraničných filmov mali najvyššiu návštevnosť tituly Úplní cudzinci (r. Paolo Genovese) a Skryté čísla (r. Theodore Melfi).

Koordinátorka projektu Bažant Kinematograf Ľubica Orechovská považuje 15. sezónu za jednu z najkrajších za celé dlhé obdobie jeho trvania: „Má na tom určite podiel aj nálada celých prázdnin, ktorým bolo tento rok dopriatych veľa teplých, až tropických dní. Diváci Bažant Kinematografu teda väčšinou zažívali atmosféru skutočného letného kina. Tešíme sa z úžasných ohlasov, ktoré sme od nich dostávali, aj z priamych reakcií od tých, ktorí v hojnom počte navštevovali premietania na Magio pláži. Punc výnimočnosti mali filmové večery, ktoré prišli uviesť samotní tvorcovia, ako Jan Svěrák, Olga Sommerová so Soňou Červenou, Zuzana Kronerová a Pavel Nový, Maroš Kramár, či delegácia k filmu Piata loď. Ďakujem všetkým kolegom a spolupracovníkom, predovšetkým pevnému spojeniu a skutočnému partnerstvu so silnou značkou Zlatý Bažant. Nech žije sezóna 2017, už teraz sa pripravujeme na tú ďalšiu!“

StanislavSagath resizeLetnú sezónu Bažant Kinematograf oživoval už druhú sezónu aj vstup legendárnej televíznej hlásateľky Nory Beňačkovej, za ktorým stojí generálny partner projektu Zlatý Bažant. Marcel Malý, brand manažér značky Zlatý Bažant, k pätnástemu filmovému letu dopĺňa: „Bažant Kinematograf patrí medzi časovo najdlhšie spolupráce značky Zlatý Bažant a som nesmierne rád, že je o toto podujatie a celkovo domácu filmovú tvorbu každoročne stále veľký záujem. Naším spoločným cieľom je priniesť kultúru medzi ľudí a v atraktívnom prostredí poskytnúť divákom nevšedný zážitok, ktorý si môžu vychutnať aj v prítomnosti piva Zlatý Bažant. Tento rok sme sa vďaka lákavej filmovej ponuke aj priazni počasia tešili naozaj vysokej návštevnosti a verím, že sa nám tak podarilo cieľ splniť.“


Zlatý Bažant je i tento rok partnerom Medzinárodného filmového festivalu Cinematik a retroautobus Bažant Kinematograf bude v Piešťanoch v termíne 12. až 17. septembra premietať filmy z festivalového programu (viac na www.cinematik.sk).

Foto: Tibor Bachratý, Stanislav Šagáth

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.