Magic Moments ma dnes svetovú premiéru v Toronte

Buchelova 1 resizeDnes začína v najväčšom kanadskom meste 42. medzinárodný filmový festival Toronto a svetová premiéra na ňom hneď v jeho prvý deň čaká slovenský film Magic Moments. Študentská snímka režisérky Martiny Buchelovej bude súťažiť ako jeden z 35 krátkometrážnych filmov z celého sveta v sekcii Short Cuts, v rámci ktorej patrí medzi jedno zo 17 diel nakrútených ženskými režisérkami. Filmy v sekcii dopĺňa 24 kanadských snímok.

„Otázka rozdielov medzi ženami a mužmi je pomerne aktuálnou témou, ktorú filmové festivaly riešia, ale ja osobne nepovažujem až za také dôležité, či je režisérom žena, alebo muž. Skôr je pre mňa podstatné, čo a ako vo svojom diele autor hovorí. Ani spolupracovníkov si nevyberám podľa toho, aké majú pohlavie. Záleží v prvom rade na tom, či spolu vieme vytvárať veci a spolupracovať,“ hovorí režisérka a dodáva, že tému nerovnosti pohlaví a problémov s ňou spojených berie ako dôsledok hlbších, nedoriešených neistôt a problémov, ktoré ju zaujímajú viac.

 

Magicmoment1 resizeHrdinkami jej filmu Magic Moments sú sestry Dominika a Hana, ktorých rodičia sa snažia zabezpečiť slušné živobytie, preto sa dievčatá vychovávajú prakticky samé. Nie vždy sa im to darí celkom ľahko a najmä staršia Dominika je vo veku, kedy je starostlivosť o mladšiu sestru občas na príťaž. Niekedy sa jej zdá, že v živote adolescentky žiadne „magické momenty“ neexistujú, no vďaka silnému putu, ktoré obe dievčatá spája, si uvedomí, že práve vďaka sestre ich zažíva denne.

 

Kanadskému publiku uvedie Martina Buchelová film spolu s dramaturgom Lukášom Obermajerom, výkonnou producentkou Erikou Paulinskou a Alexandrou Gabrižovou, koordinátorkou festivalového oddelenia Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení, v ktorej produkcii snímka vznikla. Film bude za účasti slovenskej delegácie MagicMomenst1 resizeuvedený v programe festivalu dvakrát. O jeho prípadnom víťazstve sa dozvieme v nedeľu 17. septembra 2017, keď vyhlásia víťazov súťažných kategórií. V sekcii Short Cuts o výsledkoch rozhodne trojčlenná porota, zložená z riaditeľky koprodukčného trhu CineMart Medzinárodného filmového festivalu Rotterdam Marit van den Elshout, z minuloročného víťaza jednej z celovečerných sekcií torontského festivalu Johnnyho Ma a z laureátky ocenenia Art Cinema Award na tohtoročnom festivale v Cannes Chloé Zhao. Už v tejto chvíli je však jasné, že Toronto nebude poslednou festivalovou zastávkou Buchelovej snímky. Do programu ju zaradili medzinárodné festivaly krátkych filmov v švédskej Uppsale a v talianskom Montecatini Terme, kam vycestuje v októbri.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.